Yukon Sightline RT digitális éjjellátó céltávcső család

Yukon Sightline RT néven egy új, digitális éjjellátó céltávcső családot mutatott be a napokban véget ért, nürnbergi IWA világkiállításon a litván Yukon Advanced Optics. Az eszköz a Yukon Photon mellé érkezik.

yukon_sightline_rt_1.jpg

A Yukon Sightline RT digitális éjjellátó céltávcső elektronikája gyakorlatilag megegyezik a Yukon Photon-nal, de egy kompaktabb, kompozit házba került és számos fejlesztésen is átesett. Az előd Yukon Photon-t sok mindennel lehet vádolni, de hogy szép lenne, azzal még véletlenül sem. Cserébe viszont jól használható! :) Az új modellnél visszatértek az egyébként is leginkább elterjedt megoldásra, azaz a Picatinny / Weaver sínes felszerelésre. (Hozzátesszük, hogy sokan a Photon-okat is eleve így szerelték fel, az SW-30-as gyári szerelékkel és nem "gépészkedtek" hagyományos gyűrűpárokkal). Legyünk őszinték, a legtöbb technikát egyébként is így használják, ahol pedig "fokozott a nemzetközi helyzet", ott valamilyen gyors oldású szerelékkel.

yukon_sightline_rt_2.jpgAhogy említettük volt, a belső tulajdonságok jelentősen vonzóbbak lettek. A Yukon Photon-hoz képest a Sightline-nak fejlettebbek az éjszakai képességei, mivel megnövelték az érzékelő éjszakai fényérzékenységét és jobb minőségű a jelfeldolgozás is. Negyed Holdnál, infravető nélkül 250m detektálási távolságot állít a gyártó egy termetes kan méretű tárgyra. Nem ellenőriztük, de ez túlszárnyalja a Photon legszebb álmait is, hiszen a gyári adat 230m konkrétan a Photon XT 6.5x50L esetében. Infravetővel nyilván más a helyzet. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy értelemszerűen nem fognak konkurenciát csinálni házon belül a szerintünk még mindig az egyik legjobb éjszakai képminőségű digitális éjjellátó céltávcső családnak, a Pulsar N-sorozatnak.

Yukon Sightline RT detektálási távolságok (a beépített infravetővel)

  • Yukon Sightline N220 RT, 850nm LED - 350m
  • Yukon Sightline N240 RT, 940nm LED - 300m
  • Yukon Sightline N320 RT, 850nm LED - 400m
  • Yukon Sightline N340 RT, 940nm LED - 350m

375.jpgAz eszközt tesztelték sörétes, félautomata puskákon, 12-es kaliberrel, 9.3x64 és .375 Holland & Holland golyós vadászfegyverekkel. Maximum ezekre a kaliberekre lövésállósági garanciát adnak. Több, mint elég. A Sightline könnyen kezelhető, a videó felvételi lehetőség eleve be van építve és a szintén beépített Wi-Fi-n keresztül akár okostelefonunkkal vagy tablettel is összekapcsolhatjuk.

stream.jpgHa pedig éppen úgy tartja úri kedvünk, aktuális vadászatunkat akár streamelhetjük is élőben, a YouTube-on. Biiztosak vagyunk benne, hogy az ifjabb generációból lesz, aki meg fogja próbálni! :) A szolgáltatások, illetve a Yukon Sightline eléréséhez szükséges szoftver Stream Vision néven letölthető a Google Play áruházból vagy az Apple Store-ból.

Yukon Sightline RT digitális éjjellátó céltávcső, technikai adatok:

  • Nagyítás: N2xx 5-10x / N3xx 7-14x
  • Objektív átmérő: 42 mm
  • Beépített infravető: Infra LED, N220 és N320 - 950 nm / N240 és N340 - 940 nm
  • Maximum detektálási távolság: 300-400 m
  • Beépített videó felvevő: Van
  • Beépített Wi-Fi: Van
  • Tápellátás: 4 db AA elem, akkumulátor vagy Pulsar DNV akkupack
  • Külső tápellátás: 5V microUSB
  • Méretek: 315x99x91 mm

A tudásbeli különbségek a fogyasztói árban is meg fognak nyilvánulni, ez az élet rendje. Akinek kellenek a Sightline fejlettebb képességei, ezt fogja megvásárolni. Aki pedig csak lőni szeretne, beérheti továbbra is a Yukon Photon-nal.

VTB