Dipol DN34 és DN35 éjjellátó előtét különbségek

Kérdezték, többször, ezért röviden. Igazából nincs is róla túl sok írnivaló. A Dipol DN35 egy picit jobb és cserébe nyilván drágább is. Csodák nincsenek. A kérdés persze leginkább az, hogy számunkra melyiknek van értelme?

pic069.jpg

Ma már egyre kevesebben vadásznak tényleg fegyverlámpával, sokan már csak mutatónak használnak / vásárolnak lámpát a beírót állandóan vizslató "bekérdezők" miatt, lőni pedig kerítenek inkább valamilyen éjjellátó eszközt a hátizsákba. Egyre hangsúlyosabbak tehát a technikai kérdések, ezen belül főleg az előtéteké, mivel pofon egyszerűen használhatóak és a kutya sem tud belekötni.

Képmutató ellenzők persze mindig lesznek, a sajátos "etikájukkal". Szerencsére a vadásztársadalom meghatározó része már belátta, hogy az érdemi bírálatról, jó lövésről nem csak beszélni kell, hanem úgy is kellene eljárni. A vadnak is jár a jó lövés és mindent meg kell tennünk, hogy lehetőleg szenvedés mentesen hozzuk terítékre. A "lőjjünk bele a nagy, fekete foltba, aztán bírálunk majd, ha odamentünk" vagy a "felvillantom a lámpát és lövöm, amit látok, meg eltalálom, ahol sikerült, majd a kutya megkeresi reggel..." világa remélhetőleg egyre messzebb kerül az újabb eszközök elterjedésével. Amíg éjszaka is kint kell ülni a vadkár nyomás miatt, amikor még a legtökéletesebb prémium optika is meghal, akkor marad a "technika".

20120818_172256_1_1.jpgA Dipol DN34 gyakorlatilag szabvánnyá vált a vadászatban. Aki nem akar kockáztatni, sem kísérletezni, sem túl sokat költeni, de egy megbízható eszközt szeretne, az vesz egy Dipol DN34-et egy Laserluchs vetővel és boldog ember. Csókol Anyád, rezeda! A kereskedők szokták viccesen emlegetni, hogy "nem nagyon szeretik a Dipol DN34 vásárlókat, mivel amikor megveszik az eszközt, akkor látják őket utoljára!" :)

dipol-dn35-720-pixel.jpgNemrég jelent meg, nem is túl sok helyen kapható, még csak a nagyobb Dipol forgalamzóknál elérhető a Dipol DN35. A Photonis DEP0 cső eltérő tokozása, ezért más méretigények okán a készülékház méretei változtak kicsit a Dipol DN34-hez képest. Egyébként mind az optika, mint maga a ház teljesen megegyezik a DN34 típusszám alatt futó készülékekkel.

supergen-photonis-night-vision.jpgA lényeges különbség, hogy a Dipol DN35-ben -amint már említettük- a Photonis DEP0 csövét találjuk, míg a DN34-ekben a már megszokott és egyébként rendkívül jól bevált EKRAN csövek szolgálnak. A Photonis DEP0 csővel egy picit nagyobb fényerősítést kapunk, egy nagyobb felbontást és egy picit jobb jel/zaj viszonyt. Ezt azt jelenti, hogy ha a DN35 mellett döntünk, akkor egy kicsit tovább nagyítható a kép, szétesés nélkül, egy kicsit később kell infravetőt kapcsolnunk és egy kicsit nyugodtabb is a kép. Cserébe mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk.

dipol-dn34-dn35.jpg
Melyiket is vásároljuk meg? Nos, amelyikre szükségünk van. Amennyiben elsősorban szórón vadászunk éjjellátóval, illetve nem engedünk el távolabbra lövéseket vadkárban sem, nincs szükség igazából a DN35 plussz képességeire, tehát maradjunk a DN34-nél. Azonban, ha néha messzire is el-el kell nyúlnunk, akkor mindenképpen a Dipol DN35-öt válasszuk!

VTB