Pulsar Core FHD (FXD?)

Durva hosszú szülés már...

...szóval legyünk őszintén, elég nyögvenyelős a történet, hiszen 2014 év elején láthattuk először a világkiállításon. Azóta nem csak a mi padlásunk van tele az ígéretekkel, hanem a szomszédoké is.

device-core.jpg

Hol ezzel volt baj, hol azzal volt baj, most már állítólag nincs baj, csak eszköz nem nagyon van és nem is nagyon lesz. Talán majd 2016 nyár végére, ami talán majd ideér őszre. Ha el tud indulni az új gyártósor még a nyáron, időben. Egy-egy demo darab szállingózott már, egy-egy korai verzió felbukkan itt-ott, ennyi a cég eddigi teljesítménye Core FHD ügyben.

Ráadásul nem fog mindenre megoldást nyújtani. Aki éjszaka vadászik, annak mindenképpen kell egy éjjellátó, amivel érdemben tud bírálni. Az mindegy, hogy ez az éjjellátó kereső vagy célzó eszköz, de legyen, történjen meg a bírálat! Lehet majd lőni hőkamera előtéttel is, ha előtte elbíráltuk! Ami hőkamerában nem mindig megy, sőt! Trófeás vad esetén ne is akarjuk, hogy menjen. Vadkárban, na és vaddisznó esetén tényleg kiváló eszköz egy hőkamera előtét (vagy céltávcső), de nem egy tehénnek indult bika esett már áldozatául annak, hogy csak hőkamerával lett kiválasztva a terítékre hozni kívánt egyed. Ezekkel az eszközökkel ugyanis az esetek nagy részében nem vagy alig látszik, hogy "mi van fején", egy nem túl nagy távolságon túl pedig a test formájára sem hagyatkozhatunk, egyszerűen az eszköz felbontása, az elmosott, pixeles kontúrok miatt. Persze léteznek nagyon komoly, lényegesen érzékenyebb, nagyobb kép-, és hőfelbontású készülékek (hűtött), csak az áruk egy másik nagyságrend.

A lövésre minden körülmények között használható eszközök továbbra is az éjjellátó céltávcsövek vagy éjjellátó előtétek. Ennek másik, nagyon egyszerű oka, hogy a hőkamerás eszközökben nem mindig, vagy nem visszatartóan látszanak a vad előtt, akár sűrű növényzet szárai, behajló ágai. Főleg, mivel a vad hőképére koncentrál az egyszeri Jäger. Így gyakran előfordul, hogy a kilőtt lövedék, még mielőtt elérné a vad testét, már ezeken expandál, akár szét is robban és a vadba már csak egy deformált valamim vagy annak is csak egy része csapódik be. Ne felejtsük el, hogy az elsődleges cél a vad -lehetőleg szenvedésmentes- terítékre hozatala, nem pedig annak felesleges sebzése, Uram bocsá' elejtés nélkül! Az ilyen lövések utánkeresése is leginkább sikertelen, a vad pedig szenved és sok esetben végül elhullik. Majd valahol, valamikor, rengeteg szenvedés után. Megvan a technika helye a vadászatban, még ha oly sokat vitatkozunk is rajta, de abban talán mindenki egyetért, hogy ez, így nem vadászat! Itt jön be egyébként megint az az alapvetés, hogy soha nem egy eszköz etikus vagy etikátlan, hanem az ember lesz az, aki mit, mire és hogyan használ.

A Pulsar Core FHD meg megjön majd, amikor megjön. Tudjuk, hogy sokan várják, azonban részben a fentiek okán azért olyan nagyon lelkesek ne legyünk. Egy harmadik eszköznek, vadkárban jópofa lesz, de őszintén, ki fogja keresőnek is és célzóeszköznek is használni? Eleve jó eséllyel már ott sincs a vad, mire átrakjuk a puskára vagy már nem fogjuk tudni, hogy melyik is volt a kiválasztott. Szórón meg nyilván ott fogunk zörögni, szerencsétlenkedni a szerelgetéssel, hátha elmegy a vad. El is fog. Aki meg tudna venni egy Core FHD-t, talán össze fog tudni rakni egy hőkamera kereső, éjjellátó előtét vagy céltávcső összeállítást is magának. Jobban jár!

Még egy apró megjegyzés. Harmadik éve nem tudják problémamentesen gyártani az eszközt. Nem lehet tudni, mennyire sikerült jól vagy nem. Nem biztos, hogy az elsők között akarok lenni, akinél kiderül, ha nem. Egyelőre még egy Pulsar Quantum XD38 és Dipol DN34 vagy Pulsar DFA75 kombónál jobb párosítást nem találtak fel a még ésszerű árkategóriában.

VTB