Éjjellátó vagy hőkamera?

Míg a komolyabb éjjellátók ára gyakorlatilag semmit sem változott (sőt!), a korábban még pár képpontos felbontásban és kevésbé érzékeny érzékelőkkel is csoda számba menő hőkameráké erőteljesen csökkent.

xd-s-series-2.jpgIlyet egyik éjjellátó sem tud...

Amennyiben ez a tendencia folytatódik -márpedig folytatódik-, akkor a drága pénzen vásárolt XD4, XR5, DK2, DK3, stb. éjjellátók el fognak értéktelenedni. Csak és kizárólag az átlagos felbontású, hagyományos Gen2+ éjjellátókat lesz érdemes megvásárolni és tartani, illetve a feltörekvő digitálisokat, melyek már most rengetek előnnyel rendelkeznek az analóg társaikkal szemben. No és persze a hőkamerákat, amik gyorsan fejlődnek, áruk pedig csökken.

xr5.gifXR5: 72 lp/mm és akár 800 uA/lm, de vető akkor is kell hozzá és legalább 905nm-es  vagy a vad már ott sincs...

A komolyabb éjjellátók sem látnak teljes sötétben, míg a hőkameráknak semmilyen fény nem kell, hiszen hőt látnak. Az meg mindig van. Míg a hőkamera már sorozatban gyártott termék, addig a hagyományos éjjellátók lelke, az EOP, a "fényerősítő cső" gyakorlatilag egyedi gyártmánynak minősül. A technológia lassú és drága, ez pedig az elmúlt években sem változott, még nőttek is az árak.

xd4.gifGyakorlatilag egy "XR5 light", azaz vető mindenféle képen kell hozzá

Száz szónak is egy a vége, talán nem is olyan lassan, de egészen biztosan elsöpri a digitális éjjellátás és legfőképp a hőkamera a jelenlegi, még akár 1,5-2-2,5 milliós éjjellátókat. A már megvásárolt eszközök pedig egyre kevésbé tartják az árukat, egyre kevésbé eladhatóak. Persze, hogy ennek hány év lesz a valós kifutása, nem tudjuk, de az irány az egyértelműen ez.

521-2336.jpg
Gen2+ éjjellátó előtét. Jó ár/érték arány és tartja is azt árát. Bőven 1M alatt van, minden kiegészítővel. Kérdés?

Hagyományos éjjellátó esetén tehát az átlagos felbontású és maximum Gen 2+ kategóriánál feljebb nem érdemes gondolkozni. Ár/érték arányban magasan a legjobb választás lesz, amennyit érdemes egy hagyományos, analóg éjjellátóra költeni. Ezeket lehet elfogadható, reális áron gyártani, értékesíteni. A növelt felbontású Photonis, de még mindig "csak" Gen 2+ csövek ára (XD4, XR5) irreális és a valamivel kisebb felbontású és valamivel olcsóbb is és a Gen3, azaz 2,5x vagy 3x akkora fényerősítéssel rendelkező csövek ára végképp nem barátságos. Persze, ha a pénz nem annyira számít, akkor nem számít! :)

VTB