Pulsar Recon X850 / X870 digitális éjjellátó keresőtávcsövek

Nagyot lépett előre az utóbbi időben a digitális éjjellátó technológia. Bőven hozza a hagyományos, második (2+) generációs éjjellátók teljesítményét, plusz jóval szélesebb spektrumban lát a Pulsar legújabb fejlesztése, a Pulsar Recon X850, illetve X870. Ráadásul nem is akármilyen nagyításokkal!

_DSC6310.jpgLencsevédő sapka, közepén ablakkal. A külső tápegység csatlakozója látszik az objekítv mellett.

A fejlődő technológiának és a csökkenő áraknak köszönhetően a nagy teljesítményű éjjellátás egyre szélesebb körben válik elérhetővé. Bár még Digital NV Scope-nak kategorizálja az eszközt a gyári weboldal, de az már talán mindenki számára ismert, hogy ezek az eszközök nappal is ugyanúgy látnak. Nem kell óvni őket a nappali világosságtól, az nem okoz bennük kárt. A nappali használatnak viszont nem volt túl sok jelentősége eddig. Azonban a Recon X850 megjelenésével ez könnyen megváltozhat! Ugyanis nagyon jó minőségű képet szolgáltat és az akár 11x nagyítás bizony elég kellemes, ha egy távoli dolgot jobban meg szeretnénk nézni. További előnye a Recon X-szériának, hogy a látottakat akár fel is vehetjük videóra, mivel az eszköz rendelkezik szabvány (analóg) videó kimenettel. Az itt érkező jelet pedig egy egyszerű kis rögzítővel, a Newton CVR-640-el fel is vehetjük, később számítógépen akárhányszor visszanézhetjük, szerkeszthetjük. Tehát nem csak vadászterületen, de akár az őrzés-védelemben is jó szolgálatot tehet a készülék. Egy jogsértés akár nagy távolságból is észlelhető és rögtön dokumentálható is a készülékkel. Ugyan ez igaz a vadászati célú használat során is. Értjük ez alatt, hogy nem kell pusztán a saját elmondásunkra hagyatkozni azzal kapcsolatban, amit a területen láttunk. Felvételt készítve később akár meg is mutathatjuk vagy akár e-mailben elküldhetjük a vadásztársaknak a látottakat. Persze feltöltésre is kerülhet valamelyik népszerű videó megosztó webhelyre, praktikusan a legnépszerűbb a YouTube-ra.

_DSC6315.jpgVideo kimenet a készülékház alján, gumidugóval védve, ami elvesztés ellen biztosított.

Azt kell mondanunk, hogy a korábban még a technológiából adódó, nagyon digitális képminőségre sincs már panasz. Az 55 lp/mm-nek megfelelő felbontás hozzávetőleg egy DEP0-s cső által szolgáltatott kép felbontásának felel meg. Csak akkor egymillió forintot jóval meghaladó összegről beszélnénk, itt viszont ennek az ötödéről: -Mindössze 239 000 Ft-ba kerül az alapkészülék. Az analóg technológia továbbfejlődése ugyanakkor nem várható és továbbra is rendkívül drága a csövek előállítása. Így áresést ezen a területen ne várjunk. Véleményünk szerint csak idő kérdése, hogy mikor szorul ki a piacról, bár tény, hogy nem 1-2 évnyi fejlődésről beszélünk. Egyelőre a Gen3 és Gen4 készülékek igencsak megérik az árukat, amilyen teljesítményt nyújtanak. Az egy másik kérdés, hogy kevesen tudják ezt megfizetni. Nyilván eltérően zajosodik egy analóg és egy digitális készülék, főleg a teljesítőképességük határán és az analóg képe még mindig valóban szebb, simább, kellemesebb a szemnek. Viszont itt ismét utalnánk akkor az árkülönbségre! Szegény ember vízzel főz, na meg az okos is! :) Az okos meg főleg, mivel a hagyományos technológiával ellentétben a digitális tökéletesen látja a nagyobb hullámhosszokat is!

_DSC6308.jpg

Tok, csuklópánt, videókábel és lencsetisztító jár a készülékhez, illetve a lencsevédő sapka az objektíven.

Fontos tulajdonsága a digitális éjjellátóknak, hogy nagyon széles az a spektrum, amit jól látnak. A hagyományos technológiájú, analóg eszközök 850 nm felett egyre kevésbé érzékenyek, egyre kevésbé képesek érzékelni egy 900 nm felett infravetővel megvilágított területet. Ezzel szemben a digitális (CCD) technológia kiválóan látja a 915nm, 940nm vagy akár a 980nm-es infravetők fényét is. Így érzékenyebb vadat sem űzünk el az infravetők, egyébként negyed Hold alatt mindenképpen szükséges használatával.

_DSC6318.jpgPraktikus az AA elemek használata. A ceruzaelem az egyik legelterjedtebb elem, mindenhol lehet kapni.

A készülék nem csak kellemesen és tökéletesen használható méretű, de nem is nehéz. Elemek nélkül a tömege mindössze 42 dkg! Csuklón hordás helyett vadászat során praktikusabban nyakba akasztva hordani. A készülék nehezebb elemekkel együtt sem nagyobb tömegű, mint egy bármilyen keresőtávcső.

Kicsit visszatérve a képminőségre, szerintünk a Recon X850/X870 keresőPulsar N750/N770-es céltávcső képminőségét tudja az eszköz. Ezt nem csak a kipróbálásra alapozzuk, hanem arra a tényre is, hogy az N-7xx szériánál már bevált, 500x582 pixel felbontású CCD került beépítésre a Recon-ba is. A SumLight technológia szintén része a Recon-nak. Igaz, ennek bekapcsolásával alacsonyabb lesz a képfrissítés. Ha tippelni kellene, azt mondanánk 8-10 fps körülire csökken, ami mindenre elég és csak céltávcsőnél, mozgó vad esetén lenne jelentőssége. Ekkor viszint jóval nagyobb éjszakai teljesítményre képes a készülék. A képfrissítés csökkenés ugyanakkor érthető, hiszen ilyenkor minden egyes képkockát feldolgoz a beépített számítógép, ezek szerint elég számításigényes módon.

_DSC6311_1.jpg

 Aki nem tud (vagy nem akar) alsó hangon is 600-800e forintnyi összeget hőkamera keresőre elkölteni, az igen csak boldog tulajdonosa lesz ennek az eszköznek. Mi mindenképpen a két gyári, 900nm-es vetővel együtt javasoljuk megvásárlásra. A külső vetők mindig jobban használhatóak valamivel, mint a beépített, mivel a külsők fókuszálhatóak. A 940 nm-es LED vető szórón fog jó szolgálatot tenni. Kicsi pénz, mindenképpen érdemes megvenni! Ez a hullámhossz áll a legtávolabb a látható tartománytól. Vadkárban és tarlón viszont a nagyobb teljesítményre képes, 915 nm-es, laser vető lesz a jobban használható. Igazán nagy távolságokra pedig a Dipol 810 nm-es, laseres infravetőjével képes a készülék, de itt már 500-600m-ről beszélünk vagy még nagyobb távolságokról. Persze jó a beépített vető is, megvan a maga felhasználási módja. Cserkeléskor, amikor nem akarunk semmit a készülékre csatlakoztatni, sokkal kényelmesebb a beépített. Főleg, ha éppen nem vittünk mást magunkkal! :) Viszont a beépített nem fókuszálható és a távcső saját elemeiről, akkujairól dolgozik, míg a külső vetők saját tápellátással rendelkeznek.

VTB