Leupold VX-6, extrém távolságokra képes!

Már megjelent a piacon a Leupold & Stevens új, 56-os céltávcsöve, a Leupold VX-6 7-42x56. Bár ők világ legnagyobb céltávcső gyártói, az igazán nagy nagyítások eddig hiányoztak. Annak ellenére hiányoztak, hogy a mai napig, messze nekik van a legjobb céltávcső programjuk.

_VX6_7_42x56.jpg

Egyszóval a Leupold megkerülhetetlen, ha céloptikákról van szó. Gyakorlatilag mindenféle pisztoly, gépkarabély, golyós-, és sörétes puska céloptikával rendelkeznek. Nagyon széles a paletta, tényleg szinte mindent lefed. Polgári, rendvédelmi és katonai felhasználásra egyaránt megtaláljuk a megfelelő eszközt. Annyi céltávcsövet adtak már el a világ hadseregeinek és egyéb, rendvédelmi szerveinek, mint az összes többi gyártó együttvéve sem. Nagyon nagy erénye továbbá a Leupold termékeknek, hogy náluk a garancia soha nem jár le! Minden termékük élettartam garanciás, amit komolyan is vesznek. Gyorsan hozzátesszük, hogy túl nagy kockázatot nem vállalnak, mivel a Leupold céltávcsövek esetében a garanciális meghibásodás nem tartozik a termék jellemzői közé. Az áraik pedig kifejezetten barátságosnak mondhatóak a prémium kategóriában, különösen az eszközök képességeihez képest.

XT_Lens_Sys-220x167.jpg

Az új VX-6 az elit Leupoldok minden jó tulajdonságával rendelkezik. A tubus anyaga 6061-T6 minőségű, a repülőgép gyártásban használt, speciális, nagyon nagy szilárdságú, ugyanakkor könnyű, alumínium ötvözet. Így a céltávcső mindössze 76 dkg! Összehasonlításként, egy hasonló célú céltávcső, a Nightforce NXS 12-42x56 tömege 96 dkg (...és csak 12x nagyításnál kezdődik). A Leupold saját optikai rendszere, a Quantum Optical System™ pedig egy új szintre emeli a fényáteresztést, a felbontást és a színhűséget. Továbbá ez a céltávcső már második generációs gáztöltéssel rendelkezik, ugyanis a Leupold szabadalmaztatott Argon-Kripton keverékével kerül töltésre. Ennek a gázkeveréknek az a lényege, hogy a termikus sokk kiküszöbölése mellett lényegesen csökkenti a gázok diffúzióját a távcső zárt, belső teréből, tehát ez a céltávcső nagyon lassan "öregszik".

LEU_VX6_7_42x56_angle.jpg

Tovább növeli az elérhető felbontást a lencsék széleinek egy speciális, fekete bevonata. Mivel ezeken a részeken sem lép fel nem kívánt tükröződést és diffúzió, jobb felbontás, jobb kontrasztot, nagyobb optikai teljesítményt kapunk, ami a 42x nagyításhoz igen csak kívánatos. Az már csak hab a tortán, hogy a Leupold VX-6 7-42x56 céltávcső egyszerűen gyönyörű! :)

reticle-143-large.png

A céltávcső egy speciális, TAC-MOA Plus, a nagy távolságú lövéseket segítő szálkereszttel érkezik. A szálkereszt lényege a precíz és vékony vonalvezetés mellett a nyitott közép, ami segíti a lövőt a cél lokalizálásában és a kívánt találati pont biztos elhelyezésében.

Technikai adatok:

Aktuális nagyítás 7.00 x 42.00 x
Látómező (m/100 m) 5.40 m 0.90 m
Szemtávolság (mm)     107.00 mm     98.00 mm
Tömeg (g)   746 g
Objectív átmérő  (mm)   56.00 mm
Magasság állítás tartománya   55.00 MOA
Oldal állítás tartománya   45.00 MOA


A céltávcső méretei, inchben:

scope_diagram.png

A. Length 15.50 in
B. Tube Length 6.90 in
C. Illustration 2.80 in
D. Illustration 2.60 in
E. Eyepiece Length 3.30 in
F. Objective Length 5.40 in
G. Objective Diameter 2.50 in
H. Eyepiece Diameter 1.80 in
K. Tube Diameter 1.34 in


A Leupold VX-6 7-42x56 természetesen vízálló, időjárás-álló, rendelkezik oldal-parallaxis állítással és ahogy az első táblázatból is kitűnik, kellemesen nagy szemtávolsággal (98-107mm!), az akár extrém nagy kaliberekkez. A tubus átmérője az ebben a kategóriában már kötelező 34mm. Persze ezt a sok, kiemelkedő tulajdonságot nem éppen olcsón mérik. Jelenleg a céltávcső 655 000 Ft-ért vásárolható meg a Vadász Távcső Boltban. Alföldi bakozásra, tarvad selejtezéshez, zergére vagy egyéb, magashegyi vadászatra kifejezetten jó választás, főleg "hosszú" kaliberekhez, de úgy sejtjük, hogy a nagy távolságot lövő sportlövők és precíziós lövészek szívét is megdobogtatja.

VTB