Dipol újdonságok - I. rész

Úgy látszik, még Fehéroroszországba is betört valamilyen szinten a változás szele, mivel megújult a Dipol cég honlapja. Túlzásba ugyan nem vitték, de végre nem a '90-es évek közepét, az internet hőskorát idézi és normális fotók is kerültek valahonnan. Az új termékek láttán pedig csak kapkodjuk a fejünket!

banner_m_eng.jpg

Az eszközt kifejezetten nagy távolságú megfigyelésekre fejlesztették. A D215 magas üvegminőségű, többszörös bevonatú lencserendszert kapott. Jó minőségű, fókuszálható IR lézervető került beépítésre, ráadásul több nagyításban is rendelhető.

d215.jpg

Az F53 (65 dkg), F80 (80 dkg) és F120 (1,15 kg!) objektívekkel szerelt modellek a klasszikus 2,4x, , 2,5x és 6x nagyításokra képesek. Ami nekünk nem szimpatikus, hogy CR123A elemet/akkut használ az eszköz. Az AA-s megoldások felénk azért kedveltebbek. Nekünk furcsa logika az is, hogy az új modell nem előre felé számol és 217, hanem vissza és a 215 típusszámot kapta.

 d127.jpg

Nem teljesen friss, de még kevéssé ismert a D127 monokulár. Ami említésre érdemes, a könnyű és ütésálló ház, a nitrogéntöltésű optikai rendszer, a fegyverre szerelt eszköz esetén praktikus távirányító és a két fajta elem használata. Az eszköz ugyan is képes AA és CR123A elem fogadására egyaránt. Gen II+ és Gen III csövekkel szerelik.

 d129.jpg

Új fejlesztés viszont a Dipol D129, ami nagyon nagy sikert fog aratni a vadászok körében. Ez az egyébként Gen I-es készülék ugyanis egészen elképesztő, 60 lp/mm felbontású csővel érezik, ami gyakorlatilag másfélszerese a D125-ösének. Kifejezetten nappali céltávcsövekre való illesztéshez fejlesztették, a szokásos MK123 és MK124 szerelékekkel kiválóan csatlakoztatható gyakorlatilag bármilyen nappali céloptikához.

 dn34hr.jpg

Érkezik hamarosan az egész Európában rendkívül kedvelt Dipol DN34 egy új, DN34 HR elnevezésű modellje. Könnyű, alumínium-ötvözet házat kapott a készülék, így mindössze 65 dkg! Ami viszont még fontosabb, hogy nagyon komoly optika került beépítésre. Esélyes, miszerint megint csak az fog történni, hogy ár/érték arányban csúnyán el fogja porolni a Dedal hasonló készülékeit, ahogy azt a DN34 tette és teszi mind a mai napig.

 am8.jpgSzürkületi és éjszakai fotózáshoz, videózáshoz nyújt segítséget az AM8. A rövid tubusú katadioptrikus optikai rendszer praktikus távcsövek, melyek adott átmérőben a legkényelmesebben hordozhatóak és használhatóak. A rövidebb tubushossznak köszönhetően kisebb mechanikákon is stabilan ül és jól használható. Meglepően kontrasztos képet ad nagy nagyításokkal is! Gen II+ és Gen III-as csövekkel készül, tömege mindössze 58 dkg.

dn31.jpg

Erősen slágergyanús a mindössze 63 dkg-os, a nappali céltávcsőre elejére (objektívjére) szerelhető Dipol DN31. A tükrös lencserendszerrel készülő eszközbe nagy felbontású, 60 lp/mm-es első generációs csöveket építenek, így várhatóan egy rendkívül kedvező árú eszköz jött létre, ami végre azok számára is elérhető, akik eddig a hasonló, de csak második generációtól kapható eszközöket nélkülözni voltak kénytelenek. A nagy felbontásnak köszönhetően pedig akár 12x-es nagyításon is használhatjuk majd. Hogy meddig lát? Infralézerrel akár 500m-ig is, egyszóval "parádés".

dn32.jpg

A Gen I-es DN-szériából kiadásra kerül egy hagyományos objektívvel készülő verzió is, Dipol DN32 néven. A valamivel talán kedvezőbb ár még kisebb tömeggel, mindössze 60 dkg-mal párosul. A következő részben már a nagyágyúk jönnek!

VTB