Lézerdióda utólagos beépítése éjjellátókba

Barkácsoló nemzet a magyar. Bármiből csinálunk bármit és az tutibiztosfix, hogy jobb a gyárinál - gondoljuk mi. Mindenhol van egy helyi "szaki", akiről tudni vélik, hogy "már 10 éve csinálja! A Józsi pofi, bárki megmonhassa" . Esetleg "-Idehordja ám a márkaszerviz is!". Megint csak mindig van, aki ezt el is hiszi.

UTOLAGOS-IR-LASER.jpg

Az éjjellátók esetében is divatba jött a barkácsolás. Autóvillamossági szerelőtől kezdve a géplakatosig, mindenki "ért hozzá", forrasztópákát ragad és tolja bele, a gyakran akár 2M Ft-os készülékbe. Mondjuk kettőn áll a vásár, hiszen kell egy másik "zseni" is, aki odaadja a drágaságát a "műtéthez". Különösen igaz ez a mostanában egyre divatosabb infralézer beépítésre, hiszen a 10-15 perc munka, az egyébként is filléres, gyenge minőségű lézerdióda meg elég jól fizet. Gyakorlatilag már bármennyit kérnek érte. A gyártók ugyanakkor valami furcsa oknál fogva nem építenek be ilyen olcsó diódákat, sem drágábbakat, ha az az adott készülékbe ellenjavallt. Sajnos fel sem merül a vadásztársakban, hogy mi lehet ennek az oka? A mutyizók meg megmagyarázzák, hogy "mert keresni akar még a gyár a külön megvásárolt infra lézeren". A valóság ugyanakkor egészen más, ráadásul józan paraszti ésszel akár már előre is kitalálható.

infra_utolag.jpgPrecízen tervezett és méretezett optikai rendszerekről beszélünk. Minden eszköznek megvan a maga célja, képessége és tűréshatára is. Hogy a konkrét témánál maradjunk, egy professzionális gyártó nem fog beépíteni egy olyan lézer diódát az eszközébe, amely (generációtól függően) a katódernyő vagy az MCP beégését okozhatná nem kívánt reflexió és energiasűrűség szerencsétlen együttállása esetén. Ezzel az az "aprósággal" a forrasztópáka-vitézek nem foglalkoznak, ők csupán teljes tudatlanságukban melegítik a pákát és kérik a pénzt. A később itt-ott beégett, drága csöveink sem az ő hibáik lesznek. Aztán ha rákérdezünk, "Hát, előfordul az ilyen" -mondják és együttérzően bólogatnak... Erre ugye nincs garancia. Ha infra lézerre van szükség, igenis tessék megvásárolni a gyárit! Ugyan úgy tévút a házilag barkácsolt külső lézer. Vagy jó lesz, vagy nem. Na, a vagy nemmel lesz a gond, az a drága! Ami erre terveztek, méreteztek, illesztettek, az pedig nem fog csalódást okozni senkinek.

Azt az "apróságot" már talán említeni sem érdemes, hogy éjjellátók építése, javítása Magyarországon speciális, haditechnikai engedélyhez kötött melynek hiányát 3-8 évvel honorálják. Az engedéllyel rendelkező cégek megtalálhatóak az mkeh.gov.hu honlapon.

VTB