MINOX ZX5 / ZX5i céltávcső család

Bizony, hasít a MINOX! Az időközben a Blaser házi távcső márkájává avanzsált, nagy múltú wetzlari cég legényes arcú lendülettel fejleszt. A ZX5-széria egy igen jól sikerült és gyakorlatilag teljes távcső program vadászatra, sőt akár sportlövészetre is.

zx-5.jpgMár első ránézésre is komoly technika benyomását kelti a ZX5 család és valóban bővelkedik is erényekkel. A felsőbb kategóriákban az eloxált, repülés-technikai, ötvözött alumínium tubus gyakorlatilag alapkövetelmény, ahogy a nemesgáz töltés is, ami esetünkben -hiszen Minox távcsőről beszélünk- nem más, mint Argon. Szerintük jobb, mint a Nitrogén.

nevtelen-1_3.jpgAhogy a bevezetőben is említettük, valóban egy komplett távcső programot kínál az új széria. A család közös jellemzői közé tartozik az 5X zoom átfogás és a 30mm-es tubus. Így az 1-5x24 hajtás/szituációs lövész távcsőtől, a 2-10x50-es mindenesen át és feltétlenül megemlítve a 3-15x56 SF, erős szürkületben vagy akár éjszaka is brillírozó tubust eljutunk a széria záró akkordjáig, ami nem más, mint az 5-25x56 SF.

nevtelen-2.jpgMinden feladatra van tehát megoldás. Jól összeszedett nagyítás tartományok és objektív átmérők, amik kiváló mechanikai és optikai minőséggel párosulnak. Továbbá úgy gondoljuk, hogy látómező tekintetében sincs szégyenleni valója a Minox ZX5 szériának, sőt! (Pl. egy Schmidt-Bender Klassik vagy Zeiss Conquest HD csak jelenthet a Minox ZX5-nek!)

minox_zx5_i_all.jpg

Ne ódzkodjunk a Plex vagy a ballisztikai szálkeresztektől sem! Valamiért kevésbé szeretik a vadásztársak a világító szálkeresztet, inkább a pontot preferálják. Tényleg volt pár igazán érthetetlen, bumszli megoldás más, (sajnos nem csak) olcsóbb márkák esetén, azonban ez nem igaz a Minoxra! A Minox Plex szálkeresztje igazi prémium megoldás. Hajszál vékony, mégis a jól szabályozható megvilágítással erős szürkületben vagy akár éjszaka is jól látható és halálos precizitással használható.

minox_cs_logo_0711_solo_210.jpgA nagy távolságú lövések szerelmesei sem maradtak tehát csemege nélkül, hiszen a Minox ZX5 széria ballisztikai szálkeresztjei pont azt nyújtják, amire szükségünk van, ha tényleg messzire kell nyúlnunk. Egyszerűen használható, könnyen értelmezhető, precíz, vékony vonalak, nagyon kulturált megvilágítással. A világítás szabályozhatósága is kifejezetten jól sikerült. Ma, ennyi pénzért, ilyen magas minőségben senki nem kínál ilyen komoly céltávcső programot! 

tab.jpgMondhatnánk, hogy most jön a szokásos fekete leves, de nem jön. Nem jön, mert az árak nem csak, hogy a helyén vannak, hanem nagyon korrekt árképzés valósult meg a ZX5i esetében. Érdemes tehát alaposan elgondolkozniuk és minden szempontot figyelembe venniük a kb. 150 000 - 300 000 árkategóriában céltávcsövet kereső vadásztársaknak, nyilván a méltán népszerű (Delta Titanium, Leupold VX-R, stb.) céltávcsövek figyelembe vételével, hogy melyik is lesz számukra a legmegfelelőbb választás. Ilyen széles kínálat már megér egy misét.

zx-1.jpgTájékozatlanabb vadásztársak figyelmében is erősen ajánljuk, akik még mindig ragaszkodnak valamilyen furcsa romantikából a mára (fényáteresztésben, reflexiógátlásban, szálkeresztben, stb.) elavultnak számító csövek, túlhaladottnak, gyakorlatilag retronak számító (pl. Schmidt-Bender Klassik széria, de akár a Zenith is, még ha most páran fel is hördültek...), nem mellesleg erősen túlárazott világához. Javasoljuk továbbá mindazoknak is, akik a tények mellőzése mellett, pusztán az sznobok ostobaságával ragaszkodnak egy csak szerintük jobban kinéző logóhoz a céltávcsövükön, amiért hajlandóak kifizetni a valós érték dupláját, tripláját.

Most komolyan, mi kell még a boldogsághoz? 30mm-es szerelék már csak akad valahol, emberek!

VTB