Leica Magnus. Szeretjük.

Zseniális, briliáns, elegáns, praktikus, halálosan precíz és hát... Leica :). Gyorsan hozzátesszük, hogy ez nem egy reklámcikk! Ez a szösszenet már a Magnus család megjelenése óta eltelt idő tapasztalatait összegzi.

5830.jpgLeica Magnus 2,4-16x56 - A világ jelenleg talán legjobb 56-os vadász céltávcsöve.

Felénk, aki mostanában vett céltávcsövet, minden kolléga, Leica Magnus-t használ. Már ha megtehette, hogy vásároljon magának egyet. Őszintén szólva, sokan megtehetnék egyébként is, különösebb gond nélkül, ha kiszórnák azt a sok, felesleges, nem használt lomot a szekrényből, amit ott tárolgatnak, de ez egy másik kérdés :). Szóval a Leica Magnus. Még a megjelenésekor volt szerencsénk a legelső darabokat tesztelni. A lövésállóságról annyit, hogy 3000 (!) feletti lövést adtunk le Magnus-szal, 3 kamrás kompenzátorral, gépkarabéllyal. Ha valami, akkor ez nagyon megrángatta. A Leica halálosan pontos maradt. Tudunk olyan márkát is mondani, ahol már komoly gondok lettek volna. Ez az igénybevétel Nightforce-nak, March-nak, Leupold-nak, Premier-nek, stb. nyilván meg sem kottyanna, hiszen ők a háború istenei (különösen akkor már a March :) ), de ezek szerint a Leicának sem.

5829.jpgLeica Magnus 1,5-10x42 - Elegáns és brilliáns minden helyzetben.

Ugye rendelhető a Magnushoz akár dupla ballisztikai torony is, ami a ballisztikában professzionális szinten jártas vagy kaliberüket, fegyverüket, lőszerüket valóban jól ismerő kollégáknak nagy segítség tud lenni, de legyünk őszinték! Már az egy torony is meghaladja a legtöbb vadásztársunk képességeit. Sokszor mosolyogtunk mi is magunkban, amikor megjelent az ifjú titán az új csodapuskájával (ilyen sütés, olyan kompenzátor, ilyen ballisztikai kompjúter, ... még a tökén is villanylámpa volt, ahogy Bandó mondaná...) és annyira volt vakon a témában, amennyire csak lehetett. Mi sem vagyunk persze mindent tudók, sőt. Nagyon messze állunk tőle. De azért csak láttunk már ezt-azt, csak leadunk egy évben egy 15 000 - 20 000 lövést mindenféle vacakkal és nem a lábunk elé.

5828.jpgLeica Magnus 1-6,3x24. A világ jelenleg legnagyobb látószögű hajtástávcsöve.

Az átlag vadásznak a Swarovski megoldása volt talán a legjobb eddig, amolyan szájbarágós módon. Itt van ecsém ez a három szín, ezt jegyezd meg. Ez ennyi méter, az annyi, az meg amannyi. Menni fog? A felének még ment is. A Leica ezt megoldott a ballisztikai tornyokhoz rendelhető, a használt kalibernek megfelelő gyűrűkkel. Kolléga pár hónapja Aggtelek mellett 476m-ről lőtt disznót a 8x68S R8-cal, RWS KS-sel. Precíz távolságmérés után, gyűrű 475 m-re teker és csatt. Jó sokat kellett várni a becsapódás hangjára, de megérkezett. A disznó addigra már leült, majd eldőlt és hosszú séta következett a birtokbavételig. (Atom stabil lesről, szélcsendben, teszem gyorsan hozzá és babzsákról. Egy kicsit így is vitte a szél vagy bármi. Ugye valamennyi szél mindig van, akkor is ha nincs...) Persze a vad nem céltábla, ha nem lettek volna tényleg ideálisak a körülmények, nem lett volna a lövés sem elengedve. Ehhez csak némi fegyelem kell. Szóval ezek a kaliberhez rendelhető gyűrűk zseniálisak, gyorsan és jól használhatóak. A vadászatban gyakran nincs idő arra, hogy "klikkelgessünk" fel-le, jobbra és balra, nézegessük a lőtáblát (ha van egyáltalán) és vakarjuk a fejünket. Egy távolságmérés és egy gyors tekerés a megfelelő távolságra viszont beleférhet.

59003-14_1.jpg

Másik megoldás a ballisztikai szálkereszt. Ez annak is jól jöhet, aki nem lövöldözik 300m fölé vagy nem nagyon. Az jól tudja használni a kis ballisztikai segítséget, aki ismeri a kaliberjét. Pl. miért ne lehetne egy 9,3x62-vel 300m-re lőni? Nagyot esik, tény. De ha tudod, hogy mivel és hogyan célozz, nincs gond. Az ölőereje bőséggel megvan, komoly kaliberről beszélünk. Tudd, hogy melyik osztást kell nézned. Ennyi. Vagy például lehet jó párosításokat találni. .300 win mag kaliber esetén a normál magnum (65 cm) csőből a SAX KJG 14 cm-t esik 300m-en. A Leica Magnus 2,4-16x56 L-ballistic szálkeresztje esetén 10-es nagyításon 100m-enként 5cm az osztás, tehát 300m-en egy osztás pont 15 cm lesz. Az első osztással célzunk és az oda fog menni. Tekergetni sem kell. A kettő között meg a kettő között :). Jó helyre fog menni!

img26998.jpg

Nem feltétlenül népszerű téma következtik. Éjjellátó előtétek. Valamit a Leica itt is tud. Nagyon komoly reflexiógátlás lehet a tubuson belül, illetve az optika megkérdőjelezhetetlen minősége ezen a területen is megmutatta magát. A Nightforce céltávcsövet használó kolléga nem hitt a szemének, amikor az elvileg nagyobb felbontású XR-5-ös Dedal 552-esével hamarabb esett szét a kép, mint a Leica Magnus-on az alacsonyabb felbontású DK3 csővel szerelt, szintén Dedal 552-ben. Pedig a Nightforce nem egy rossz távcső. Viszont az optikai minősége a köszönő viszonyban sincs a Leica Magnus-éval. Azóta a kolléga is Magnus-t használ és élvezi az nagyfelbontású cső gyönyörű képét.

Mi meg erre mondanánk, hogy azért a DK3 64lp/mm-je sem kevés, csak mi látunk a sötétben vető nélkül is! :-) Gyengébbek kedvéért az XR5 csak második generáció, míg a DK3 harmadik. 700-800 microA/lm versus 1800-2200 microA/lm. Persze, ez egy másik téma...

601475_543400365725275_2088511394_n.jpg

Itt tartunk most. A Magnus jelen pillanatban mindent vitt. A Leica jött, látott, győzött. Nagy csodák az optikában már nem lesznek, valahol itt a vége. Minden más már növelt zoom tartomány, ballisztika, ergonómia, de leginkább marketing vagy elektronika lesz. Szerintünk. Aztán a jövő majd eldönti. :)

VTB