Titánok harca - Prémium keresőtávcsövek

Egy összehasonlítást teszünk közzé alább, amit bár madarászok végeztek a prémium szegmensben. Mi most a számunkra, vadászok számára fontos szempontokkal foglalkozunk csak.

20160820_112104-1024x576_1.jpgKetten, egy csárdában. A Noctivid picit rövidebb, az EL picit könnyebb. A Noctivid látómezeje szélesebb 12m-rel 1000m-en, az EL közelfókusza 36 cm-el jobb. Minimális technikai különbségek, míg a képminősége mindkettőnek egyformán lenyűgöző.

A lenti táblázathoz igyekszünk azt is gyorsan hozzátenni, hogy ezek a helyezések leginkább csak képzeletbeliek, hiszen mind a három, összehasonlításon átesett keresőtávcső nagyon komoly minőséget képvisel. Igen, még a Zeiss is, hiszen most nem távmérős keresőről van szó, ami nekik azért nem éppen az erősségük.
A Zeiss Victory SF adatain talán látható, hogy a Victory HT-k után teljesen újragondolva és újratervezve az optikai rendszert, a szokásos Abbe-König prizmájukkal is egy egészen kellemes tömegű keresőtávcsövet sikerült megalkotni. Mondjuk a leghosszabbat is. Az alábbi képen eléggé szembeötlő, hogy mekkora batár lett a Zeiss:

zeiss_sf_31.jpgLegyünk őszinték! A Zeiss egyáltalán nem kicsi.

Az Abbe-König már csak ilyen, kell neki a hely. Ugyanakkor az is tény, hogy Abbe-König prizmával egyszerűbben készíthető jó fényáteresztésű rendszer. Egy a Leica vagy a Swarovski által használt és mára talán szinte már tökélyre is fejlesztett tetőél-prizmás megoldás azonban más előnyökkel is rendelkezik, amelyek többek között azonos teljesítmény mellett a távcsövek kisebb méretében, így pedig hosszútávon is kényelmes fogásukban mutatkoznak meg.

A Leica Noctivid és a Swarovski EL között nem igazán lehet igazságot tenni. Mindkettő optikai mestermű, mindkettő kicsi, kezes, elképesztő képminőséggel és kiváló használati komforttal. A Zeiss Victory optikai minősége hiába tényleg nagyon jó és a szélek minőségét leszámítva összevethető a két másikkal, azonban egyszerűen túl nagy. Túl hosszú, billeg a kézben, kényelmetlen a Noctividhez vagy az EL-hez képest. Akkor meg minek? Ha csak valaki nem ragaszkodik a kék kockához és hajlandó cserébe kompromisszumot kötni, akkor a Leica vagy a Swarovski között kell választania. Nincs más.

VTB