Kowa spektívek - Hosszú évek óta a csúcson!

Kowa, Leica, Swarovski. Igazából a high-end spektívek eme előkelő családjában mást nem jegyeznek. Szóval csinálgatnak sokan, sorolhatnánk jó párat, nem is rossz spektíveket, de ezen a szinten nem jegyzik őket, nem rúgnak labdába.

tsn-880-pava.jpgA Kowa viszont tud még valamit, ő nem csak üvegből van. A Leica is és a Swarovski is mára talán elment a végsőkig, amit üvegből ember minőséget készíteni képes. Itt a kép felbontásának már fizikai korlátai vannak. A Kowa ebben alkotott nagyot, nevezetesen a Fluorit kristály lencsetagokkal. Ezért áll elő az a furcsa érzés, amikor egy TSN-883 (45°-os), TSN-884 (egyenes) vagy TP-556 FL (Teleobjektív és spektív) Kowa spektívvel nézelődünk, hogy távoli dolgokat olyan felbontásban, olyan részletességgel látunk, hogy ha a szemünk előtt lenne, akkor sem.

Sokat vagyunk kint a területen, mégis keveset látunk, mert nincs mivel látni. Az egy jó kérdés ugyanis, hogy miért olyan igénytelen a magyar vadásztársadalom egy jó része, hogy bár az anyám pi.., izé hátsó felére is elkölt bármennyit, bármilyen hülyeségre, de nincs egy normális spektívje?! Nem high-end, semmilyen! Értem én, hogy láttál egy jó bakot, bikát, de milyen volt? Ja, hogy nem tudod, messze volt. Aha. Pedig ehhez nem kell ám high-end, nem is mondanánk, hogy cipeld, vannak erre a célra készült, könnyű, rövid és parádés képminőséget adó spektívek. Csodákat láthatnál, aprópénzért, ha lenne rá igényed.
Jelenleg két, meghatározó dolog van, ami a nagy többségnek fontos. Az egyik, mi az, amivel könnyen, hatékonyan lehet vadászni. Ezt 2018-ban -ha tetszik, ha nem- még meg is értjük. Ilyenné alakult a világ. A másik, mi az ami trendi és ez beszivárgott a vadászatba is. Így lett a susogós, alapvetően outdoor Fjällravenből is vadászruha a fiatalabb generációnál, de ez megint más kérdés... Személy szerint már annak is örülünk, ha olyan társas vadászaton vehetünk részt, ahol nincs a társaság meghatározó része valami military turkáló által szponzorált hajléktalannak van öltözve.

VTB

Ui: A Zeisset szándékosan nem említettük. Nem rossz a Zeiss Victory DiaScope-ja, felbontásban is elfogadható. De míg a 85mm-es lencséjével annyit tud, mint egy 77mm-es, még csak nem is Fluorit Kowa TSN-77x, addig képminőségben jelentősen lemarad a három top márkától. Nagyon jó spektív, vitán felül, de nem ebben az osztályban játszik. Kb. a Vortex Razor HD-vel egyeznek meg a tulajdonásgai.