IWA 2018 - Megkésve bár, de törve nem! :)

Egy kis felüdülés a választási kampányban, nézzük végig az IWA releváns újdonságait. Amikről csak a vadászújságok hasábjain olvashattok majd, hiszen -nagy okosan- továbbra is az IWA előtt van a FeHoVa, az influenza szezon közepén. Körbeszaladunk gyorsan, együtt.

iwa_2018.jpg

Mondjuk, legalább Budapest migráns mentes, ami Nürnbergről már nem mondható már el. Esténként előkerülnek a zombik és randalíroznak is, ahogy szoktak. Hogy a témánál maradjunk, kínai, illetve amerikainak (stb.) hazudott kínai cuccból sem volt kevés! :) Gyengék vagy kevésbé gyengék, egyik sem hozott lázba senkit a vadászat szempontjából. Nagy kaliberen jól működő olcsó távcső a mesében létezik (vagy orosz :) ). Előbb vagy utóbb hibázás, a vad megmocskolása a vége. Olcsó hús, híg lével. Nem véletlenül kerülnek a prémium optikák annyiba, amennyibe. Menjünk akkor sorban.

Ha már az oroszokat szóba hoztuk, akkor pl. VOMZ. Olcsó, működik, de a német-osztrák optikákon szocializálódott vadász szívét kevésbé dobogtatja meg. A most bemutatott PV2-14x42LF kifejezetten tetszett. Lassan, de biztosan jönnek fel arra a szintre, ahol már egyre érdekesebbek lesznek a hazai vadásztársaknak is. 

vomz_pv2-14x42lf.jpg

Az itthon gyakorlatilag vegetáló Vixen márka hozott ugyan ki pár új csövet, de ugyan azt megvásárolhatjuk sokkal olcsóban Delta Titanium néven, akkor meg minek? A Pulsar leglább fejleszt, még ha -az egyébként jól bevált- ragasztott műanyag alapokon nyugszik is a teljes termékpaletta. Vannak ötletek a cégnél, van jövőkép és még ha nem is hoznak ki nagy durranásokat, legalább finomhangolják a meglévőket vagy éppen kétszemessé teszik a hőkamera keresőjüket. A Pulsar Accolade jól sikerült, aki kétszemes hőkamera keresőre vágyik olcsóban, mint a professzionális eszközök, annak jó választás lehet. Bár elég nagy batár, de a két szemes betekintésnek kell a méret.

pulsar_accolade.jpgMegcsinálták végre, kb. utolsónak, a hőkamera céltávcsövük, a Pulsar Trail LRF, azaz távmérős változatát. Sokan nem tudnak távolságot becsülni a mélységélességgel nem annyira rendelkező hőkamera eszközökben, Egy nagyobb lövedékesésű kalibernél ennek gyakran sebzés, hibázás a vége. Nem állítjuk, hogy innentől kezdve minden lövés a helyére megy, de valamit talán segít a szerényebb képességű lövészeken.

pulsar_trail_lrf.jpg

Szintén újdonság a Pulsar-nál a Pulsar Digisight Ultra N355 digitális, éjjel-nappali céltávcső. Elég régóta tolják a digitális céltávcső világot a cégnél, mindig faragják, szögelgetik a cuccaikat, ez most a legújabb, Még szebb, még jobb, még több disznót fogsz lőni, meg ilyenek. Pont, mint a tampon meg fogkrém reklámokban. Nem kell rohanni azért, minden régi cuccot kiszórva megvásárolni, de tényleg jó a cucc, picivel megint jobb, mint az elődök.

pulsar_digisight_ultra_n355.jpg

A FOMEI és a Hawke is hozott pár új csövet, ügyes marketinggel, saját márkanéven kínálva a Kína termékeit. Több karakterre itt nem érdemesek. Szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkező vadásztársaink esetleg elgondolkozhatnak rajta, bár szerintünk tobábbra is igaz, az optikára pedig különösen, hogy az olcsó a drága, a drága az olcsó. A MEOPTA sem törte össze magát, egy red dottal és egy spektívvel tudtak összesen, újdonságként jelentkezni. Valahogy lecsengett már a MEOPTA itthon. Még az öregek néha keresik, meg a Harmónia boltjaiban tolják a CZ (meg egyéb) vásárlóknak, de semmivel sem ad többet, mint egy Delta, sőt! Ma már inkább Delta, mint Meopta. Inkább már csak vmi romantika tartja életben a fejekben, ráadásul erősen túlárazott, az a véleményünk. Egyébként ilyenkor mindig eszünkbe jut az anno sok, okoskodó, hogy "mi ez a Delta", "majd meglátjátok, tönkre megy", stb. Hol vannak már ezek az okoskodók? :) Lapítanak, mélységes csendben, a Delta Optical meg hasít. Jó minőség, jó ár, megbízható eszköz. Ennyi a titok. Kb. ugyan azok tolták ezt a hülyeséget anno, akik Schmidt-Bender Klassik Egyházhoz tartozak. Aztán ma már tényleg csak a legtájékozatlanabbak vesznek Schmidt-Bender Kalssikot, jó drágán. Régi idők mozija, felejtős. Na, de haladjunk!

night_pearl_vulcan_6x.jpgNyomul a Night Pearl is, a saját márkanév alatt forgalmazott, itt-ott gyártatott, innen-onnan származó alkatrészekből összerakatott eszközeivel. Jól összeválogatott cuccok, egyáltalábn nem rosszak, van helyük a piacon. Hajrá! A Dedal JSC is jelentkezett pár újdonsággal, bár túlzás, hogy elérte az ingerküszöböt, de azért mégis valami. Kiadtak egy új hajtástávcsövet, DHF 1-7x24 néven. Hogy miért nem 8x (vagy akkor már inkább 9x vagy 10x...), az a jó Isten sem tudja. A 7x-ben hisznek. Mindenki más meg a 8x-ban vagy a March-nál 10x-es nagyításig szalad ez a kategória. A dedal is feldobott egy távmérő modult az egyik hőkamera céltávcsövére, ez lett a Dedal T2.380 Hunter LRF. Biztos jó, meg minden, de szépnek még véletlenül sem mondható, pedig pont azt szerettük eddig a Dedal eszközeiben, hogy adtak a kinézetre is. Kijött még nálunk egy hőkamera előtét is céltávcsőre, Dedal 380-T2 néven fut, ezzel ki is futott az összes Dedal újdonság.

delta_titanium_45_30_56_hd_ffp.jpgA Delta Optical standján továbra is kifejezetten tetszett a 4,5-30x56-os csövük, ami több változatban is elérhető. Csak az ára, ugye... Nagyon közel van már a Leica 6,5-26x56 céltávcsövéhez árban és a hazai, vadászati, gyakorlati használhatóság tekintetében nincs, minőségben viszont van különbség. Egyértelműen a Leica a jó választás ezen az árszinten. Akár meddig nem fog tudni a Delta elmenni árban, még ha oly népszerű is Lengyelországban.

guide_clip-on.jpgLétezik még a GUIDE is, ha még emlékeztek rá. Egy időben népszerű is volt, meg sokan utálták is, mert három másodperc alatt merült le, egy raklapnyi ellemmel-akkuval kellett menni vadászni. Egész jópofa kis hőkamera céltávcső előtétet hoztak ki. Nekünk tetszett. 

kahles_helia_rf.jpg

A Leica Geovid és a Swarovski EL Range új, valódi kihívót kapott. A Kahles távmérős keresőtávcsöve nem csak jó, de vadászias, elegáns. Kifejezetten ajánljuk! Nagyon más újdonságuk nem volt, hozták a szokásos, kiváló minőségű termékeiket. Mégis csak a legpatinásabb cég, ha céltávcsőről van szó. Meg úgy általában, ha vadászoptikáról. A Leicának is akadt újdonsága ezen a téren, nem ültek a fiúk a baérjaikon. Van két, új Geovidünk, a Leica Geovid HD-B 3000 és a Leica Geovid HD-B 2700A hangatos marketingszöveg ellenére javultak a mérési képességek, ennyi. Új korszakról azért nem beszélhetünk a lézer távmérésben, ahogy a kommüniké állítja :). Igazából a céltávcsöveknél sem történt náluk semmi, számunkra lényeges. Korábban ugye a Magnus után jött a Magnus i, most meg a Magnus i második generációja. Valamit biztos csináltak, nálunk az első Magnusok is tökéletesen szolgálnak a mai napig, biztos nem fogjuk lecserélni sem egy "i", sem egy "i++++++" kedvéért. Aki viszont most vásárol cétávcsövet, mindenképpen számoljon vele, hiszen mint említettük, már az elsők is parádésan sikerültek. Kihoztak még egy új, kis, kézi távmérőt is, amibe fel lehet tölteni micro SD kártyán a saját ballisztikai adatainkat. Leica Rangemaster 2700-B néven fut a kis drága. Mert nem lett olcsóbb :).

leica_rangemaster_2700-b.jpg

A MINOX-ot megint szerettük. Az egyébként is jól sikerült és népszerű MINOX ZE5 céltávcső család új változatait mutatták be újdonságként, MINOX ZE5.2 néven fut az új generáció és tökéletesen igaz rá, hogy jó minőség, jó áron. A nagyítás tartományok és objektív átmérők pedig 98%-ban lefedik a teljes, vadászat során felmerülő igényeket: 

  • Minox ZE5.2 1-5x24
  • Minox ZE5.2 2-10x50
  • Minox ZE5.2 3-15x56
  • Minox ZE5.2 5-25x56

minox_ze5_2.jpg

A Steiner-nél a régi cuccok toldozgatásán, foltozgatásán kívül semmi említésre méltó, a Zeiss-nél pedig még ennyi nem történt. Elfogyott a lendület. Nem úgy a Blaser háza táján! Ahogy tavaly is már sejthető volt, úgy meg is érkeztek idén a saját márkás céltávcsövek is, a Blaser Infinity. Exkluzív megjelenés, érdekes nagyítás tartományok, prémium minőség. Nem nagyon fogtok tudni belekötni, hozzák a megszokott Blaser-színvonalat. No meg, továbbra is annyira össze vannak puszizkodva a Zeiss-szel, hogy mindegyik cső iC-s lett. Ha mán' a főnökök egy falubú származnak...  A variácók tehát: Blaser Infinity 1-7x28 iC, Blaser Infinity 2,8-20x50 iC és Blaser Infinity 4-20x58 iC. Szóval a Blaser-nél az 56 is kettővel több! :) Naná, hogy sínes mind a három, ahogy végül is illik már jobb körökben.

blaser_riflescopes.jpg

Az érdekesebb dolgokat talán végig is vettük. Nyilván maradt még mindenféle csecse-becse, de semmi, az égviléágon semmi lényeges dolog alapvetően nem történt az IWA-n. Aki teheti, fejlesztget, fúr-farag és próbálja valami hangzatos dumával eltolni. Alapvetően joban járunk -persze, ha már megvan mindenünk-, ha nem az újdonságok hajszolására koncentrálunk, hanem ha tehetjük, inkább kint vagyunk a területen, azt tartjuk rendben. Tudjátok, ne csak lőjjétek, de óvjátok is a vadat! Kalappal!

VTB