Pulsar Core FXQ - The Show Must Go On!

Úgy tűnik, a Pulsar nem az a fajta, aki feladja. A nürnbergi IWA kiállításon ugyanis hőkamera előtét cunamit zúdított a látógatókra. FXQ38, FXQ50 és monokulárnak álcázott FXQ35, FXQ55 a hektikusabb piacokra. Csak kapkodtuk a fejünket. Bár a puding próbája az evés, az FXQ-k már jónak tűnnek.

20170311_122207.jpg

A gyártó képviselői is elmondták, hogy tanultak a korábbi hibákból, számos fejlesztésen esett át az eszköz és mára levetkőzte a korábbi gyermekbetegségeit. Mondjuk, miért is adnák fel, amikor a hőkamera előtétek piaca egyre bővül? Minden más téren pedig a Pulsar hőkamerák sikeresnek bizonyultak. Különösen igaz ez a vaddisznó vadászatára és a vadkár elhárításra. Semmilyen, esetleg zavaró segédfényre nincs szükség és pont ebben az időszakban, amikor már vezetik a kocák a malacaikat, hőkamerával biztonsággal elkerülhető a malacos kocák nem kívánatos terítékre hozatala. Meg úgy általában is, minden, ami nem kívánatos.

Már régen engedélyezni kellett volna vadkárban a hőkamera előtétek és céltávcsövek használatát (de az éjjellátókét is), a biztonsággal egyáltalán nem használható fegyverlámpákkal szemben. Vagy ne vadásszunk éjszaka -vadkáros időszakban gyakorlatilag kivitelezhetetlen- vagy jó lenne látni, hogy pontosan mit is csinálunk és nem csak egy villanásnyi időre!

A lámpákkal leginkább csak a területet zavarják a jägerek (főleg a kényszeresen, a placcot 5 percenként lámpájukkal pásztázók), gyorsan lőnek, sokszor azt sem tudják, hogy pontosan mire is (szép, szabályosan...) és elképesztően sok a rossz lövés. Szenved a vad, zavarva van a terület az utánkeresésekkel. A fegyverlámpa kényszerűsége soha nem szólt semmiféle vadászetikáról, sem a vad szenvedésmentes terítékre hozataláról. Anno nem volt más, csak vadkár, de az nagyon.

2017-ben a fegyverlámpa engedélyezése, de a célra tényleg alkalmas eszközök tiltása nem más, mint elképesztő képmutatás! Csak úgy, mint azok a törekvések, amik megpróbálnák kriminalizálni a technikai eszközöket, miután évek óta tele vannak vele a vadászboltok és megszámolni sem lehet, hogy hány eszköz van már a boldog és azt remélhetőleg felelősen használó gazdájánál.

20170311_122153.jpgA Pulsar Core FXQ a hőkamera előtétek belépő kategóriája. Kedvező ára miatt jó választás a szerényebb lehetőségekkel rendelkezőknek, márpedig ők vannak többen. A Pulsar Core FXQ kisméretű, kompakt, többfunkciós hőkamera, ami részben műanyag, de a törzse egy könnyűfém házban kapott helyett. Az objektív 1.2-es F-száma elfogadható, optimálisnak mondható ebben az árkategóriában és az érzékelő érzékenysége, hőfelbontása is megfelelő. Nyilván nem egy ULIS Elite, de ennyi pénzér ne akarjunk már a Holdra utazni.

core_fxq50_17.jpgPont ezért is kedvező árú a Pulsar Core FXQ, mivel sikerült megtalálni az egészséges kompromisszumot a felhasználás célja és az alkatrészek ehhez legalább szükséges minősége között. Az FXQ hőkamera előtét keresőként is használható, az okulár eltávolításával pedig vissza/átalakítható hőkamera céltávcső előtétté. A céltávcső adapter nem tartozék, ezt a használni kívánt nappali céltávcső frontlencse átmérőjének megfelelően kell kiválasztani és megvásárolni.

A termékhez adaptergyűrűk belső átmérője alább.
Mindenki fog találni megfelelőt! Elérhető méretek:
51.6 mm, 53.4 mm, 55 mm, 56 mm, 57 mm, 58 mm, 59 mm

A gyártó által javasolt maximális nagyítás céltávcsövön a Pulsar Core FXQ38 esetében 3x-os (szóróra bőven elég), míg az FXQ50-öt már 5x-ös (vadkárban is bőven jó lesz disznóra) nagyításig is használhatjuk a kép zavaróbb "szétesése", "felkockásodása" nélkül. A 640x480 pixel felbontású kijelző képe ennyit nagyítható. Az érzékelő mindegyik FXQ-nál 384x288 pixel és másodpercenként 50 képet szolgáltat. Télen -25 C°-ig működik, alatta meg menjünk haza. Legalább is, ha egy csöpp eszünk van és nem akarunk jégszoborrá válni! :)

Sajnos még mindig nehezen értik meg a vadásztársak, hogy az olcsóbb, belépő szintű hőkamerákkal ne akarjon senki trófeás vadat bírálni! A gyengébb F számú objektívek, a kevésbé érzékeny érzékelők nem teszik ezeket az eszközöket alkalmassá az ilyen jellegű szakmai munkára. Egyszerűen nem látszik a trófea egy része vagy egyáltalán nem. Számos bika esett már el tehénnek a rossz nyelvek szerint. Na itt jön be az is, hogy nem az eszköz az etikus vagy etikátlan. A kérdés, hogy ki, hogyan és mire használja? Olcsó, 1-1,5M Ft-os hőkamerákkal miért gondolja valaki, hogy bírálni fog tudni? Persze, az más kérdés, ha nem is érdekli...

core_natur.jpgA Pulsar Core FXQ hőkamera céltávcső előtétek lövésállósága 6000 Joule-ra korlátozott, kompenzátorral pedig ne használjuk! Azt gondoljuk, hogy a hazai vadászok 90%-nak ez nem jelent valódi korlátozást, a többiek pedig válasszanak mást. A Pulsar Core FXQ38 hőkamera céltávcső előtét és hőkamera keresőtávcső ára picit 1M Ft felett alakul, az FXQ50-es ára pedig valamivel, de nem sokkal magasabb lesz.

Még egy érdekesség. Van a Core alján egy szerelék talp, amit egyes Pulsar fegyverszerelékekre lehet illeszteni, majd azt pedig a vadászfegyverre. A nappali céltávcsővel való összelövéshez szolgáló szálkereszttel be is lőhető a Core. Viszont nincs biztonságos szemtávolság. Így, ha minden közél szakad, kis kalibereken talán... de inkább nem erőltetnénk.

VTB