Csökkenő árú és megszűnő Swarovski céltávcsövek

2017-ben a Swarovski Optik 15%-al csökkentette az összes Z6, Z6i és Z5 céltávcső gyári árát, így lényegesen kedvezőbb áron lehet hozzájutni ezekhez az optikákhoz. Ugyanakkor a Z4-es széria bánatunkra megszűnik.

20050104_p1.jpgSwarovski Z6i - Többek számára is elérhetővé vált.

A Z6i árának csökkentését részben a Swarovski Z8i megjelenése okozta, de talán válasz is egyben a Leica Magnus i, a Z8i-nél némileg barátságosabb árképzésére. Hozzátéve azt is, hogy a Z8i család jelenleg az abszolút csúcs, ezt a teljesítményt / minőséget pedig vastagon meg kell fizetni. A piacon, a Swarovski Z8i-nél jobbat egyetlen gyártó sem tud kínálni jelenleg. Szorosan követi a Leica Magnus továbbfejlesztett változata, a Leica Magnus i, azonban a Leicánál a zoom "csak" 6x-os és kicsit mások a kezdő-végső nagyítások is. Ezeket gyakran figyelembe szokták venni a vevők, már csak amolyan "akkor inkább már azt" alapon. Szerintünk a Leica Magnus i így inkább a Swarovski Z6i versenytársa lehet a fejekben, hiszen annál modernebb. Az első, "sima" Leica Magnust már nem is említjük, lassan elfogy, a Leica Magnus i pont őt volt hivatott leváltani. A Swarovski Z6 / Z6i viszont továbbra is kapható lesz és nyilván nem lett rosszabb, csak jóval kedvezőbb áron juthatunk ezentúl hozzá. A Swarovski Z6i modellek most legalább 20%-kal olcsóbbak egy hasonló méretű, Swarovski Z8i-hez képest, ami továbbra is kívánatossá teszi a Z8i mellett a "csak" hatszoros zoom-átfogású távcső családot.

Aki most gondolkozik prémium, vadász céltávcső vásárlásán, ha tényleg a legjobbakat akarja, akkor közülük kell választani:

Nincs más a legfelsőbb kategóriában. A Zeiss Victory V8 itt nem rúg labdába (optikai minőség, szálkeresztek, stb.), csak ha valaki márka hű és ragaszkodik a kék kockához. Aki veszi a fáradságot, hogy megnézi mindent, el fogja vetni a V8-at. 10 éve még érdekes lett volna, de most 2017-van. Meg is állt a boltokban, mint a szög.

20050202_p1.jpgSwarovski Z4i - Nyugodjék békében!

A második változás a Z4i megszüntetése, ami tényleg szomorú esemény, hiszen ár érték arányban a felső-közép kategória egyik nagyon jó ajánlata volt. Sajnos kell a gyártási kapacitás a Z8i és a dS számára, de nem is igazán akar jelen lenni a Swarovski már a közép / felső-közép kategóriában. Most ebben a szegmensben maradt még értelmes választás a Leica ER i, sajnos szintén nem sokáig és egyes Leupold modellek (VX6), amik szintén megszűnnek. Ami viszont jó hír, hogy hamarosan lesz normális képviselete az 1898-ban alapított, mára Swarovski Optik tulajdonú, de továbbra is a saját útját járó KAHLES-nek. Hiszen például a Helia 5 nagyon-nagyon jó vadász céltávcső, meg persze az összes KAHLES kiváló minőségű optika. Talán a NOBLEX / Docter is elérhető lesz normálisan és elfogadható áron. A Zeiss Conquest DL-jét szándékosan nem említettük, szerintünk erősen túlárazott a minőségéhez képest. Mintha a Zeiss nem is akarna versenyezni a többiekkel, inkább az ismert, kék logóra és az agresszív marketingre alapoznák a stratégiájukat. Bár váltja a DL-t a Conquest V6, de csodákat ne várjunk. Akár csak a Schmidt-Bender vadász modelljeitől, amik ugyan jók voltak a maguk idejében, de azóta eltelt 20 év és az idő előrehaladtával lényeges fejlesztések nem történtek, csak az árak emelkedtek, a nevek változtak. A Klassik széria pedig ma már említést sem érdemel. Azonban ezekről majd egy másik posztban. Lassan ideje lesz írni egy "vadász céltávcső körképet", mert az IWA is hozott számos változást.

VTB