Fortuna kegyeltjei

Már azok a szerencsések, akik már Fortuna One hőkamera céltávcső valamelyikével vadásznak. A Fortuna One ugyanis kiváló minőségű, nagy tisztaságú objektívjeivel, masszív felépítésével és baráti árával komoly konkurenciát jelent a többi márkának.

vtb-4.jpg

A Szentpéterváron és Moszkvában székelő, 2007-ben alapított CEK Group Oroszország és a FÁK országaiban a Dedal, FLIR, Pulsar, Elcan, EoTech, Nightforce, stb. kiemelt forgalmazója, biztonságtechnikai és termikus képalkotó rendszerek megoldás szállítója, egyben a Fortuna hőkamera céltávcső család fejlesztője, gyártója. Van tehát rálátásuk a hőkamera céltávcső piacra, pontosan tudták, hogy mit volt érdemes piacra dobni. A legfontosabb piaci igények figyelembevételévek, felesleges szolgáltatásoktól mentes, kiváló minőségben készülő, teljesen fémházas kameracsaládot fejlesztettek ki. A Fortunánál nagyon komoly minőségellenőrzésen esik át minden Fortuna One hőkamera céltávcső, mielőtt a boltok polcaira kerülne. Így nincsenek olyan meglepetések, mint az első lövést követően soha többet be nem kapcsoló, olcsóbb eszközöknél. Érdemes végignézni az alábbi videót:

Lehet mondani, hogy komolyan veszik a minőségellenőrzést. Már kicsit olcsóbb eszközök tulajdonosai is tegyék a szívükre a kezüket, oda mernék-e adni a hőkamera céltávcsövüket egy Fortuna ONE minőségellenőrzésre?

vtb-3.jpgA Fortuna One hőkamera céltávcsövek minden fontos nagyítással és két, választható felbontással állnak rendelkezésre. Objektívben 40mm-től 100mm-ig választhatunk, amit optikai nagyításra lefordítva 1.7x - 7,1x áll rendelkezésre. Hőkameráról lévén szó, esetünkben a szintén rendelkezésre álló digitális zoom nagyon is szükséges és kiválóan használható. 2x/4x/8x szorzókkal nagyíthatjuk a látott képet digitálisan és tehetjük precízebbé a célzásunkat (8x1,7=13,6x nagyítás már a legkisebb Fortuna One kamera esetében is mindenre elég.). Szenzor mátrix tekintetében a 384x288 pixeles, 50 Hz képfrissítéssel üzemelő vagy a 640x480 pixeles,  30 Hz képfrissítésű (Bár az FPS kifejezőbb! Frame Per Secundum, azaz képkocka/másodperc.) verziók valamelyike mellett dönthetünk. Mondjuk, ezen a szinten nagy jelentősége már nincs a frissítési frekvenciának, hiszen az emberi agy 24 képkocka/másodperctől már folyamatos mozgóképnek érzékeli a látottakat.

apex_xd50_vs_fortuna_3s_40mm_1.jpgA legkisebb Fortuna One-t, a 40mm-es objektívvel szerelt 3S-t, illetve 6S-t leszámítva a többi típuson belső élesség állítású objektívet találunk. Amiben nagyon jó a Fortuna One, az az objektívek minősége, így pedig az általuk alkotott kép! Fotós nyelvre lefordítva "rekeszszámuk" F1.0, ellenben pl. a Pulsar APEX F1.2-F1.4 vagy Dedal F1.2-F1.6 értékeivel. Hogy a teljesen laikusok is értelmezni tudják, itt az a lényeg, hogy mekkora szám áll az 1-es után és az a jobb, amit kisebb szám jelöl. Hogy még érthetőbbek legyünk, azonosnak látszó, pl. méret alapján (50-es / 50-es) objektívek közül az F1.0 sokkal jobb, mint pl. az F1.4. Minél kisebb ez a szám, annál több hő jut el a szenzorig. A lencsék tisztasága pedig szintén a képalkotásban segít.

15974891_1867747323437013_6376932222834049865_o.jpgBak és suta a szórón. Fortuna 3L, 60 méter, alap nagyítás. Telefonnal belefotózva az okulárba.

Hogy mennyire nem csak az számít egy hőkamera céltávcső esetében, hogy "38-as", "50-es" vagy éppen "75-ös", arra a fenti kép is remek példa, de álljon még itt egy kiváló tesztvideó is. Ezen a videón a hazánkban népszerű Pulsar APEX XD 75-ösé hasonlítják össze a 40-es Fortuna One 3S-sel. A szenzorok felbontása megegyezik. (Az összehasonlító videó elején az is látható, hogy mennyivel korábban kapcsol be egy Fortuna One, mint a Pulsar APEX). Tehát 40-es versus 75-ös:

Végül is a Fortuna One nem a spanyol viaszt találta fel. Egyszerűen választott egy átlagosan jó szenzort, azt belerakta egy elképesztően strapabíró, teljesen fém házba, majd nagyon jó minőségű objektíveket szerelt rá. Ennyi, kész, pont, 100, kiváló. A kezelőfelület ugyan csak orosz és angol, azonban sallangmentes és teljesen egyértelmű. A szálkereszt választék több, mint elég, még ballisztikai szálkeresztek is megtalálhatóak a választékban. Tud ugyan több színskálát a kamera, de minek? Fekete-fehér vagy fehér-fekete üzemmódban vadászunk leginkább. Mondjuk a teszt során azért a halvány sárgás-barnás "szépia" elgondolkoztatott, mivel egész kellemes volt a szemnek. Mi lenne a fekete leves? Talán az ára, de ez sem igaz.

level2-bg.pngA fenti videón látott Fortuna One 3S ára jelenleg 1.599.000,- Ft, de a Fortuna One 3M 1.838.000,- Ft-os ára is még kifejezetten kellemes ebben a szegmensben. A prémium kategóriában pedig pedig jelenleg verhetetlen. A másik véglet a 640 pixeles szenzorral és 100-as objektívvel szerelt Fortuna One 6XL hőkamera céltávcső 3.985.000,- Ft-ért, de minek? Tény, hogy parádés képet alkot, de cipeljen egy akkora trombitát, akinek két anyja van! Az XL már inkább a rendvédelmi szervek választása. Vadászatra a Fortuna One 3L / Fortuna One 6L modelleknél feljebb ne gondolkozzunk. A Fortuna One hőkamera céltávcsövekhez rendelhető MAK bázis, de kérhetőek rögtön Weaver vagy Blaser szerelékkel is. Ami még feltűnt a teszt során, külső akku egyáltalán nem szükséges. Nem nagyon fogyaszt és nem is akarjuk bekapcsolva tartani, mert eszméletlen gyorsan feláll a rendszer. Gyakorlatilag bekapcsolod és már lőhetsz is.

VTB