Hőkamerák összehasonlítása I. - Az alsó középosztály

Lassan két fajta vadásznak nem lesz hőkamera keresőtávcsöve. Aki nem akart venni vagy akinek nincs rá pénze. Hatalmas sláger, hiszen mindent látunk vele biztonságosan és nem zavarjuk a területet sem. Most a leginkább érdekes, kedvező árú, a belépő kategóriánál egy lépéssel feljebb lévő kamerákat vetettük össze.

flir-xq19-dalis240.jpg

FLIR Scout II 320, Pulsar XQ19 és Dali-Tech S240

Érdemi bírálatra ezek a kamerák még nyilván nem alkalmasak, de keresni és alkalmas távolságból fajfelismerésre már igen. Sőt, szóróra vagy erdőben cserkelni nem is kell jobb. Talán csak a Pulsar lóg ki a sorból ebből a szempontból kicsit, hozzá igen komoly méretű zseb kellene a szélessége miatt, hogy zsebre is tudjuk rakni. Tekintélyesebb méretű házban van a többiekhez képest. Cserkelni inkább a FLIR-t vagy a DALI-t ajánlanánk ebből a szempontból, hiszen sokkal kényelmesebbek. Nézzük a legfontosabb adatokat:

FLIR Scout II 320 Pulsar XQ19 Dali S240
Érzékelő felbontása 336x256 pixel 384x288 pixel 384x288 pixel
Képfrissítés 9 Hz 50 Hz 50 Hz
Objektív 19 mm 19 mm 25 mm
Méret 170 x 59 x 62 mm 180 x 86 x 58 mm 180 x 70 x 70 mm
Kalibrációs módok Automatikus Automatikus vagy manuális Automatikus
Kalibráció típusa Mechanikus (van hangja) Mechanikus (van hangja)
Elektronikus választható ("két kezes")
Elektronikus, hangtalan
Beépített akku Van, 5 óra üzemidő Nincs Van, 5 óra üzemidő
Ára 734 000 Ft 699 000 Ft 619 000 Ft


flir-scout-ps32-night-vision-monocular_1.pngA FLIR fölött talán kicsit eljárt az idő, legalább is tűnhet úgy, azonban ne felejtsük el, hogy az egyik régi, nagy névről beszélünk, ahol nem jellemző a meghibásodás és a 10 év garancia sem elvetendő a szenzorra. Felbontásban, objektívben és képfrissítésben valóban elmarad a többitől és csak mechanikus zár van a kalibrációhoz, aminek van hangja működés közben. Ez az a bizonyos dupla kattanás, amit néha hallunk. Lehet olyan szituáció, amikor az erdő csendjében ezt hallja meg a régóta kergetett remetekan. Viszont ettől még kiválóan használható a felsorolt célokra (szóró, cserkelés) és a legmasszívabb házat is a FLIR kapta. Az USA idióta export szabályozása miatt 9Hz-re butított. Szebb lenne egy 25Hz mondjuk, de ez van. Keresőtávcsőnél nincs gyakorlati jelentősége. A nevet pedig meg kell fizetni, amit látunk is az árán.

thermal_imaging_scope_quantum_x19s_1.pngA Pulsar nagyon népszerű mifelénk. Az olcsó, ragasztott műanyag technológiájukkal és majd hogy nem dömping áraikkal gyakorlatilag elárasztották annak idején a piacot. Jól használható a Pulsar kamerák, sokat javult a képminőségük az évek alatt, tudják is amit kell. Az átlagosnál magasabb meghibásodást és a szervizük elképesztő, kritikán aluli hozzáállását szoktuk csupán kifogásolni. A vadászatban senki nem szeret hónapokig nélkülözni egy eszközt. Persze a 3 év gyári garancia azért nyújt némi biztonságot és a kereskedők is állandóan ütik a Pulsar-t, hogy javítson a hozzáállásán. Szórón tökéletes, cserkelés közben inkább akasszuk nyakba, ugyanis a külső méretei okán nehezen vágható zsebre, ha éppen lövésre emelnénk a puskát. A hangtalan kalibráció lehetősége is rendelkezésre áll, de két kezes művelet. Itt azt értékeljük, hogy van. Esetleg nyakba akasztva kivitelezhető a cserkelés közbeni hangtalan kalibráció, bár némi "gépészkedést" igényel, amikor a másik kezünkben már ott a puska. Vállra felvenni, levenni macera, néha szíjat sem viszünk, amikor leszállunk a lesről, hogy "rácsússzunk" valamire. Egyébként a kamera mechanikus zárral is tud kalibrálni, ekkor nyilván hallható hanggal teszi, továbbá a mechanikának élettartama is van, meg hibaforrás is egyben. Ideje lenne már az elektronikus, automatikus megoldás. Beépített akkuja nincs, mi rakhatunk vele. A külső tápellátás lehetősége ma már nem érdem, a másik két kameránál is pl. egy egyszerű, USB-s powerbankkal pár ezer forintért megoldható.

201608091733061.pngA Dali bár felénk még új, ismeretlen név, de attól még egy 20 éves cégről beszélünk. A legtöbb fantázia most ebben a kamerában lehet a kategóriájában. Az objektívje magasan veri a másik kettőét és az ára is jó. A legfejlettebb kalibrációt is a Dali S240 kapta, automatikus és hangtalan. Nekünk nem is kell vele foglalkoznunk. Valódi egy kezes kamera. Ha valaki tényleg csak szórón vadászik vagy cserkelésre keres eszközt, mi ezt választanánk. Tarlón, mezőgazdaságin is ez a kamera fogja legjobban megállni a helyét a másik kettővel összehasonlítva, a 30%-kal nagyobb objektívje miatt valamint ár/érték arányban is most magasan vezet.

VTB