ATN X-Sight II(D) Smart HD vallatás

Sokan érdeklődtetek a mára már rendkívül népszerű ATN X-Sight II (D) Smart HD céltávcsövek lövésállóságát illetően. A forgalmazók tájékoztatása szerint magnum kalibereken is problémamentes az eszköz, azt pedig nem csak az ügyfelek, de a kereskedők is nagyon szeretik! :)

r8_300win_contessa.jpg

Vallatóra fogtunk mi is egy példányt, ezzel a teszttel válaszolva a kérdésekre. Bár kétségeink nem nagyon voltak, mivel nagyon jó az eszköz építési minősége és egyébként sincsenek benne klasszikus elevátorok, rugóval, hiszen digitális eszközről beszélünk. A szlovákiai lőtéren végrehajtott teszthez egy Blaser R8-at hívtunk segítségül,  amibe egy 17mm-es (standard) cső került .300 Winchester Magnum kaliberben. A csövön a Contessa Blaser Line FXB01 fix, Picatinny szereléksíne fogadta az ATN X-Sight II-t. A vallatást az RWS 180 graines, Uni Professional lövedékkel szerelt Silver Selection-jével végeztük, amelynek torkolati energiája normál magnum csőből kilőve névleges 5280 joule. A teszt során egy pikk-pakk (50m-re, lőlapközépre) megejtett belövést követően lőlapcsere következett, majd összesen 11 lövést adtunk le, gyors egymásutánban.

recoil_proof.jpg

Az első és utolsó, belövőállványból leadott lövés az illusztrációként szolgáló montázs bal oldalán látható. Míg jobb oldalon a két lövés között "eltelt" kilenc lövésből hetet látunk. Kettőt ugyanis a lődombba lőttünk bele, csak úgy. Azonban azt gondoltuk, hogy talán szemléletesebb, ha valamilyen módon megmutatjuk a köztes lövéseket is, így a többi már a lőlap bal alsó sarkába került. Szépen felmelegedett a cső is közben. Szerintünk ennek tudható be, hogy az utolsó, tizenegyedik, gondosan célzott lövés majdnem egy kalibernyivel magasabb lett. Tegyük hozzá gyorsan azt is, hogy az átlagos, gyakorlatias igényű vadásztársaknak ez talán fel sem tűnt, illetve tökéletesen boldogok, ha 50m-en összeszakadnak a lövéseik. Egy jól karbantartott Blaser cső ezen a távolságon,  a megfelelő lőszerrel át tud lőni a saját lövése ütötte lyukon. No, de visszatérve az eredeti témánkhoz, röviden és tömören az ATN X-Sight II Smart HD magnum kaliberen is tökéletesen "lövésálló". A kétkedők is megnyugodhatnak.

nappali.jpgNos, még mielőtt a vadászetika etikusan ordító partizánjai újabb csatába indulnának, halkan megkérdeznénk, hogy miből gondolják, hogy nem a D változatot teszteltük, azaz a "Day only", nappali verziót? Mert a "D" meg nem éjjellátó, viszont van benne ballisztika, felveszi a vadászatunkat, wifin konfigurálható vagy élőképet ad telefonra/tabletre és még GPS is van benne, hogy például a Google térképén akár ábrázolhassuk, ha kedvünk tartja, hogy mikor és hol vadásztunk. Mit láttunk, mit sikerült lefotózni, levideózni ezzel a csúnya, etikátlan eszközzel... ja, izé ez nappali... ööö, akkor most mi van? :) Szerintünk, aki használ okostelefont vagy van számítógépe, abakusz és kockás füzet helyett, inkább bele se kezdjen a morgásba. A világ erre tart, etikus vagy etikátlan pedig továbbra is az ember. Mindig is az ember volt, az és lesz. A többi csak felesleges ködevés. Sose fogtok vele jóllakni! :)

VTB