Húzd rá, cigány! - Pulsar Core FXD50 hőkamera / céltávcső előtét

Bár aki tényleg elissza az árát, annak nem lesz mit ráhúznia! Jelenleg még ugyanis pénzért is szinte lehetetlen hozzájutni. Az ígéretek szerint Augusztus végétől érkezik majd mennyiségben, az új Pulsar üzem elkészülte után.

pusalr_core_fxd_hokamera_elotet.jpg

Hosszú vajúdás, nehéz szülés volt, de csak világra jött és végül a Pulsar Core FXD nevet kapta a keresztségben. A korai, teszt példányok még "FHD" elnevezés alatt futottak (...ezeket, ha fel is bukkannak, kerüljük!). Jelenleg ez az eszköz a multifunkcionális (kereső és előtét egyben) hőkamera kategória belépője. Nyilván ez cél is volt, ezért is a nagyon kedvező ár.

Létezik egy "FLD" jelölésű is. Azért a két verzió, mert továbbra is van néhány ostoba szabályozás itt-ott a világban és van, ahová maximum 9Hz képfrissítésű készüléket lehet csak értékesíteni. Nehogy Oszama bin Laden, hamvaiból feltámadva, az 50Hz-es Pulsarokból cirkálórakétát építsen és megtámadja vele az Alfa Holdbázist! Szerencsére nekünk FXD adatott.

20160412_094053.jpgTényleg olcsónak számít a megcélzott szegmensben, ami pedig -ismerve a magyar piac gyakran ostobaságig menő "árérzékenységét"- nagy népszerűséget és gyors elterjedést prognosztizál. Arról is szólva, hogy sokak álma valósulna meg a lövésre is használható, céltávcsőre felhelyezhető hőkamera eszközzel. A Pulsar Core FXD-vel ugyanis a legsötétebb erdei szórón is kényelmesen lehet majd lőni, a legteljesebb sötétben. Lőni azonban csak bírálat után illene, ezért egy dolgot már az elején szögezzünk le! Ez egy közepes felbontású hőkamera, relatíve olcsó objektívvel, ami nem alkalmas bírálatra! Még a koca-kan kérdés eldöntésére sem lesz az, az esetek nagyon nagy százalékában, valamint egy bizonyos távolságon túl a fajfelismerés sem lesz 100%-os!
hqdefault.jpgNem fogja tehát helyettesíteni a nappali vagy éjjellátó keresőtávcsövet. Kell mellé valami, amivel érdemben lehet bírálni, különben öncélú, éjszakai lövöldözéssé fog silányulni a vadászat. Ebből a szempontból az eszközért kifizetendő ár erősen korlátozza azok körét, akik megvásárolják majd.

Tapasztalataink szerint nem azokkal van "gond", akik a komolyabb, drágább eszközöket meg tudják fizetni. Nekik nincsenek ugyanis vadászati lehetőség problémáik, nem húsért vadásznak, nem befektetésnek tekintik a vadászatot, nincsen lövéskényszer. Persze, nem vagyunk naivak, mi is tudjuk, hogy -szabályt erősítő- kivételek mindig akadnak. Még ha a technikai fejlődése megállíthatatlan is, fék azért mindig van nálunk, mi magunk vagyunk azok! Nálunk a felelősség, amit egy ilyen eszköz megvásárlásával vállalni is kell. A vadnak ezen a szinten ugyanis már semmi esélye nincsen, csak mi adhatjuk meg. Még egy pislákoló infravető sincs, amit esetleg kiszúrhatna.

Ugyanakkor sokkal vadásziasabb eszköz, mint bármilyen fegyverlámpa. Ezzel nem zavarjuk sem a területet, sem a vadat. Nem ugrik meg, nem egy gyorsan mozgó céltpontot kell eltalálni és közben látjuk azt is, hogy van-e mögötte másik egyed, ezzel elkerülve a véletlen sebzéseket. Továbbá a Pulsar Core FXD-vel, jó eséllyel nem hibázik a vadász. Nyugodtan el tudja helyezni a lövést, szenvedés mentesen tudja a vadat terítékre hozni. Ha csak nem teljesen töketlen és még egy ilyen szintű eszközzel sem képes megfelelő helyen eltalálni a kiszemelt példányt, de ez már egy másik kérdés...

Egyébként milyen érdekes, hogy pont a magát legetikusabbnak kikiáltó, hazai klikk volt a legjobban felháborodva, amikor az egyik vidéki kamaránál felmerült, hogy esetleg, néha-néha azért számon kérhetnék a vadásztársak felkészültségét a biztonságos fegyverkezelést illetően, vagy a lő készségüket, ahogy azt a világban egyébként mindenhol a fegyverrel járó-kelő népekkel teszik. Szerintünk is nagyon helyesen. Ha példának okáért autóval szerencsétlenkedsz, akkor azért csak elveszik a jogsid, míg ha vadászfegyverrel, azt nem nagyon látja senki. Szóval rosszul karbantartott, rosszul szerelékezett, pontatlan, járó motorú terepjáró motorháztetejéről, ismeretlen távolságra, sacc/kb. alapon "belőtt" vadászfegyverekkel még rosszul is lőni és ezzel megannyi szenvedést okozva a vadnak, az meg etikus. Szerintük. Engedjük most ezt el, nem ez a téma, még ha meg is érne pár misét...

Bár már részben fémházas az eszköz, azért alapvetően "pulsarosan" műanyag is. Eltűnődtünk rajta, remélhetőleg nem lesz hátránya, talán még jól is elsülhet az anyagfelhasználás. Bár vannak fenntartásaink, azonban az is igaz, hogy vadászként nem feltétlenül ütjük-verjük, nem dobáljuk (nem háborúba megyünk). A cégnél a szokásos műanyagukat használták. Gyakorlatilag az egész Pulsar koncepció erre a ragasztott, műanyag technológiára épül. Egyébkén a készüléket jó megfogni, kellemes érzetet kelt. Ugyanakkor kellően masszívnak tűnik és jól illeszkedik keresőként is a kézbe. Ez utóbbi szintén szempont lehet, hiszen elvileg multifunkcionális a készülék.

Nem csak céltávcső előtét, de keresőtávcsőnek is használható. Kapunk az eszközzel egy okulárt is, amivel 2x nagyítású hőkamera keresőként gépészkedhetünk. Már ha valaki vállalja, hogy esetleg csörög-zörög egyet az átszereléssel a sötét lesen, amit élete kanja még értékelni is fog és már ott sincs! :) Tessék mellé venni egy kisebb hőkamera keresőtávcsövet és nem a "filléreket hágni", ahogy a mondás tartja. Akinek van pénze majomra, legyen pénze banánra is!pusalr_core_fxd_hokamera_keresotavcso.jpgKezelése a szokásos Pulsar hőkamera menü, a gombok a kamera tetején könnyen elérhetőek, amíg kézben van a készülék. Céltávcsőre felhelyezve már nem ilyen rózsás a helyzet és vagy nem piszkáljuk már, ha felhelyeztük vagy nyögve nyelős lesz az előre nyúlkálásos gombnyomogatás. Főleg a rövidebb kezű, alacsonyabbaknak. A mindössze 4 gombot tartalmazó kezelőpanelen egyébként könnyen megszokhatóan megoldották az összes funkció elérését. Gyorsan elérhető az inverz vagy a nagyítás funkció is, a megfelelő gomb megnyomásával és nyomva tartásával. Az is igaz, hogy ezekre a funkciókra nem vagy nem igazán lesz szükségünk, ha már felkerült a céltávcsőre a készülék. Ugyanakkor ez nem igaz a kalibrációra!

Jelenleg a ki/be kapcsolásul is szolgáló, a frontlencséhez legközelebbi, azaz a lövésztől legtávolabbi gomb szolgál a manuálisan, gombnyomásra indított kalibrálásra. Vaddisznóra vadászva automata kalibráláson még véletlenül sem szabad hagyni, mivel simán meghallja a disznó a kalibrálással járó két kattanást! Egy tapasztalatlan süldőt talán, de kant nem fogunk így lőni. Marad tehát a félautomata (H, mint half) mód, amikor mi indítjuk, amihez mindig előre kell majd nyúlni, viszont így csak akkor kattogunk, ha éppen nem látunk semmit (hőkamerával) és merünk zörögni picit. Mi nem merünk, mert abból még soha nem lett 21 cm-es vagy nagyobb bicska, lássuk be! :) Marad tehát a teljesen manuális kalibrálás, az eljárás pedig a szokásos. Azaz behajtjuk a kamera lencsevédőjét, hiszen a teljesen manuális és ezért teljesen halk módban csak így működik a kalibráció (vagy ha valami homogén felülettel kitakarjuk az objektívet), megnyomjuk a kalibrációs gombot, majd újra kihajtjuk a kamera lencsevédőjét. Tesszük ezt minden kalibrálás alkalmával, azaz tavasztól-őszig elég sűrűn fogunk zsonglőrködni, amíg le nem hűl a levegő és a környezet, be nem áll egy viszonylag stabil hőmérséklet és ritkább kalibráció is elegendő lesz. Egy biztos, nem fogunk unatkozni a lesen a Pulsar Core FXD megvásárlása után! Az megint egy másik kérdés, hogy ez mennyire lesz szórakoztató.

Lehet, hogy egyedül  maradunk a véleményünkkel, de szerintünk ez alapvetően egy előtétnek nagyon jó hőkamera és nem kell rá másként tekinteni. Nem kell szerelgetni a lesen, csak a céltávcső szerelékkel lövésre használni és pont. Keresni, bírálni mással kell, akkor lemerülni sem fog pont akkor, amikor a legjobban kellene. Az már egy másik dilemma, hogy hőkamerával jobb keresni, de nem lehet bírálni, csak a komolyabbakkal (ATN, GSCI), éjjellátóval viszont nehezebb észrevenni, de lehet vele bírálni is, most akkor vigyünk ki két hőkamerát és egy éjjellátót? :)

Az élességállító a Pulsar APEX-ekről már ismert, front fókuszos megoldás. Működni működik, csak mivel részben előtétről beszélünk, így azt kell mondanunk, hogy elég idióta megoldás. Céltávcsőre felszerelve, ahogy már eddig is taglaltuk, igen kényelmetlen mindig előre nyúlkálni és még forgatni is.pulsar-core-1.jpgTovábbá a szerintünk túlbonyolított és ezért sajnos hosszú céltávcső szerelékkel már annyira távol kerül, hogy kényelmetlen mindig előre nyúlkálni. Más készülékeken is láttunk már ilyen megoldást, mi inkább a belső élességállításnak vagyunk a hívei (lásd Dedal, Dipol előtétek. Drágábbak ugyan, de kényelmesebb, kezelhetőbb, ráadásul valóban minőségi eszközök). Nézni is kellene a céltávcsőben, hogy éppen mit állítunk, meg előre is kellene érnie a kezünknek. 183 cm-es testmagassággal még kényelmetlen.
allvany.jpgApropó, szerelék. Túlbonyolított, bár jól működött a teszt alatt. A lőtéri tesztek során először egy "szórást" lőttünk, három lövéssel, minden előzetes beállítás nélkül. Tehát felraktuk és bumm. A használt vadászpuska és lőszer (Blaser R8, .300 win, SAX KJG-SR) ismert belövési pontjához képest 1,5-2 cm-rel kerültek lejjebb a lövések 50m távolságon, aminek szórótávolságon (50-100m) semmilyen jelentősége nincs, előtét kategóriában pedig több, mint tökéletes. Ugyan azt hozta, amit a kontrolnak használt Dedal 552 DK3. A lövések szépen, egy csoportban voltak, összeszakadtak. Pompás! szet_es_ossze.jpgAztán jött a nehezebb része. A lövések után az eszközt levettük a céltávcsőről, majd teljesen szétszedtük. Újra összerakás után újabb lövés következett, majd ismét le és szétszerelés, aztán össze, fel és lövés. A mellékelt képen látható a végeredmény. Pontos, megbízható a szerelék, kifogástalanul működik.
szoraskep.jpgA digitális technika egy előnye is megmutatkozott. Ha valakinek nem lenne elegendő ez a pontosság -mert miért is lenne-, belépve a megfelelő menübe, egy ekkor megjelenő segéd szálkereszt segítségével tökéletesen összhangba hozhatja az eszközt a céltávcsövével. Bár szinte biztosak vagyunk benne, hogy a vadásztársak 90%-át nem fogja érdekelni a lehetőség, sokan még a saját puskájukat sem tudják belőni vagy nem is érdekli őket, hogyan is kellene és inkább lőteresre bízzák. Ugyanakkor megvannak a veszélyei is! Előfordulhat sajnos olyan hiba, hogy "elmászik" a kép és szerencsétlen esetben nagyon rossz irányban, magasságban megy el egy lövés. (Utólagos tapasztalatok alapján sajnos elő is fordul, ami így veszélyes! A Szerkesztő megjegyzése, 2016.11 hó.)
beloves.jpgA Pulsar Core FXD paraméterei alapvetően megegyeznek a keresőikével, a képfrissítés frekvenciája is 50Hz.  A gyakorlatban ez annyit jelent a jäger számára, hogy alkalmas mozgó vadra leadott lövésre is. Felbontása a szokásos 384x288 pixel, a megjelenítés pedig egy manapság már túlhaladott, 640x480 pixeles OLED kijelzőn törénik, továbbá nem fekete-fehér, hanem fekete-zöld (vagy ennek inverze) színskálán jeleníti meg a hőképet.

Ha már a látványnál tartunk, kellemesen nagyítható a kép. A Pulsar Core FXD képét 6-7x nagyításig elfogadható minőségűnek ítéltük, de akár 16x nagyításon is lőhetünk vele. Igaz, utóbbi nagyításnál már minta LEGO-ból lenne a célpont. Lényeg, hogy szóróra több, mint elég és vadkárban sem lesz vele gond. Precízen összehangolva a puskánnak, alkalmas kaliberrel akár 300m-re is lehet vele pontos lövést leadni, de mire is? :) Érzékelési távolságát tekintve a gyári 1200 métert ad meg, 700-800m-ről már láttuk, hogy valószínűleg őzek bandáznak, kijöttek a disznók vagy éppen szarvasok robognak a rónán át. Felvenni viszont nem fogjuk tudni, amit látunk, mivel eddig jó szokásukat elhagyva, a Pulsar a Core FXD-be nem épített video kimenetet. Ezt szerintünk leginkább a kis méret, a hely hiánya okozhatta. A gyár a teljes vízállóságra is hivatkozik, ami szerintük fontosabb, mint a felvételkészítés. Ez így nagyon szép és jó, csak mások akkor miért tudták megoldani? Ütésállóságát tekintve 6000 Joule a gyári adat, azaz a szokásos kaliberekkel nem lesz gond, de még a 9,3x62 vagy a 8x68S is belefér, bár ezeknél már rezeg a léc. .375 H&H-dal vagy Afrikába szánt kaliberekkel nem erőltetnénk. Nyilván ez is egy kompromisszum, cserébe olcsóbb.

Fontos még szót ejteni a tápellátásról. 2db CR123A elem biztosítja a megfelelő energiát. Két ilyen elem ideális esetben maximum 4 óra működést biztosít és külső tápellátásra nincs lehetőség. Tehát marad az elemcsere.A gyakorlatban inkább 1,5-3 óra maximális működésre készüljünk, külső hőmérséklettől függően. Télen azért jelentősen csökkennek az üzemidők az alacsony hőmérséklet miatt. Egy elemcsere költsége olcsó, gyenge minőségű elemekkel 1200 Ft körül alakul, minőségi telepekkel 2500-2800 Ft lesz. Érdemes tehát újratölthető akkumulátorokból bevásárolni. Mint a Pulsar képviselőjétől megtudtuk azáltal, hogy nincs videokimenet a készülék fogyasztása is jelentősen javult.

Mindent egybevetve, elfogadhatóak az első benyomások. Tény, hogy van igény a kategóriára.  Azonban nem a lécet tette magasra a Pulsar a konkurencia számára, hanem az árat alacsonyra az egyébként bőven millió (...vagy 2) feletti kategóriában. Hogy kinek javasoljuk? Annak mindenképpen, aki egy kifejezetten kis méretű, zseb keresőt keres. Arra 100, kiváló! Továbbá annak, aki lőni is szeretne ilyen eszközzel, de nincs több pénze, nem tud megvenni egy bevált, legalább felső középkategóriás, univerzális készüléket (Nitehog, GSCI) és kellően perverz az éjszakai matatáshoz.

Amennyibe egy Pulsar Core FXD kerül, annyiért már kapunk például egy Pulsar Quantum hőkamera keresőt, meg mondjuk egy Dipol DN34 éjjellátó előtétet céltávcsőre, amiben még bírálni is tudunk, közvetlenül a lövés előtt. Már ha fontos az ár. Ha nem annyira, akkor azért vannak komolyabb felbontású, bírálatra még inkább alkalmasabb éjjellátó előtétek (Dedal, Dipol, ATN). Ahogy már mondtuk, kell valami mellé, amiben lehet érdemben bírálni! Továbbá egy ilyen összeállítással nem kell szerelgetni, zörögni sem az éjszakában, mivel már eleve felraktuk a céltávcsőre az előtétet, amint felültünk a lesre. Vagy használjuk arra, amire szerintünk is elsősorban való, csak előtétnek és tessék mellé rendszerbe állítani egy jó minőségű, éjjellátó keresőtávcsövet, ami nagyon sok élményt fog nyújtni egyébként is! Mi a Zeiss 5,6x60-as éjjellátó keresőjét szeretjük nagyon, de kiváló a Dedal és az ATN is. Másik megoldás egy komoly felbontású hőkamera kereső.

VTB