ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális céltávcső

Nappal, éjjel, mindegy. Az ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális céltávcsövet igazából nem is tudjuk, hogy miért éjjellátónak hirdetik a kereskedők, amikor nem az, illetve nem csak az, ráadásul nem akár milyen szolgáltatásokkal!

atn187-8.jpgAz ATN Corp értette meg talán a legjobban az idők szavát, amikor megalkotta a SMART HD digitális optika családot. A család gyakorlatilag teljes, nyilván a koncepció is ez volt. Találunk benne digitális keresőtávcsövet, céltávcsövet, spektívet, fegyverkamerát, hőkamera keresőtávcsövet és hőkamera céltávcsöveket is. ezek az eszközök nem csupán fejlett érzékelőkkel és szolgáltatásokkal rendelkeznek, hanem mobiltelefon és tablet kapcsolattal is. Persze az alapfunkciók is tovább fejlődtek, nagy felbontású és éjszaka is jól használható, jó minőségű eszközcsaládot hoztak létre, nagyon kedvező áron. Még a hőkameráikról is elmondhatjuk, hogy a konzumer kategóriáéban viszik a pálmát, hiszen a 640x480-as szenzorral ellátott eszközök ára is náluk a legkedvezőbb. Legyen elég ennyi most az ATN Corp-ról, koncentráljunk az eredeti témára, az ATN X-Sight II Smart HD 5-20x digitális, éjjellátó céltávcsőre.

5-25_high_resolution.pngMondhatnánk, hogy nem találunk szavakat, de akkor minek írunk blogot, ugye?! :) Pedig tényleg és nagyon-nagyon! Idősebb vadásztársaink ugye nehezen fognak megbarátkozni vele, inkább csak úgy tudjuk elképzelni, hogy "Na, állítsad be nekem, fiam, aztán jó lesz az úgy!", de nem fognak elmélyülni a menük adta mélységekben. Tényleg el lehet veszni bennük, annyi mindent tud az ATN Obsidian II magja.

lovesra_aktivalodo_video.jpgNekünk személy szerint a lövésre aktiválódó videó felvétel tetszett a legjobban, hiszen ki ne szeretné megörökíteni legszebb vadászélményeit? Nos, ezzel az eszközzel mindez automatikusan történik, a lövés gyakorlatilag csak az aktuális felvétel lövés előtti és utáni megtartását biztosítja. Sőt, hangot is rögzít! Megmarad a hangulat, az esetleges sutyorgás a kísérővel, vadásztárssal, a lövés hangja, stb. Pompásan kitalálták!

ballisztika.jpgBallisztikai számítógép is került az eszközbe, ami az időjárás adatokkal is képes dolgozni. Jól jöhet nagy lövedék esésű kalibereknél és/vagy szeles időben. Bár jól ismerve ezen a területen a hazai vadásztársak nagy részének felkészültségét, leginkább csak a tekintetük homályosodik el, már csak ha a kifejezést meghallják. Még mindig az a divat sajnos, hogy mások lövik be a puskákat, nem maga a vadász, de még kontrollt sem hajlandó vele lőni. Arról meg végképp nincsen fogalma, hogy miért úgy van belőve, ahogy vagy éppen, hogyan kellene. De ez is egy másik téma. Majd, egyszer.

rangefinder.jpgIsmert és egyszerű módszer a távolság mérésére, amit az eszközbe építettek. Nyilván egy beépített lézeres távolságmérő gyorsabb és pontosabb lenne, de jelentősen bonyolítaná és drágítaná is az eszközt. Nekünk így is tetszik, akinek meg nem, néhány tízezer forintért már találni jó távolságmérőt.

black.jpgIgen, tudjuk, sokaknak nem tetszik -bár a hivatalos ellenzők legalább felének már van, nagy titokban :-) -, éjjellátó is az eszköz. Már csak azért is, mert digitális, az meg mindent lát, többé-kevésbé. Bármilyen infravető használható hozzá, hatalmas a választék. Már csak azért is, mivel nálunk a sufni-tuning ezen a területen is nemzeti sport, így ma már minden valamire való faluban található legalább egy infravető gyártó kisiparos. Áldassék az Internet és a Google, így Kínából bárki tud már rendelni fillérekért kommersz lézer diódát, bevágni egy festett alucsőbe, elem, kapcsoló, tessék venni-vinni csak hatvan-nyócvanezer, pont annyi, mint amit kinéznek belőled. Te meg nagy okosan megveszed, aztán még sem tud annyit -valami furcsa oknál fogva- mint egy itthon sajnos nem elérhető orosz márka, de annál inkább elérhető, német Laserluchs. Márpedig a jó minőségű vető minden eszköz képességeit megsokszorozza. Mindenesetre egy szabály van, maradjunk a gyári termékeknél! ATN, Armasight, Dipol, Laserluchs, Pulsar, mindegyik jó a maga kategóriájában (különben a kutya sem venné meg).

wifi.pngAz újabb generációk már készség szinten használják a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeket, az szemük csillan fel leginkább, amikor a ATN Corp SMART HD eszközeinek ezen képességei szóba kerülnek. Nos, hát igen, ezen a téren valóban fényévekkel előzték be a többieket. Mind a Google Play áruházban, mind az Apple Store-ban elérhetőek a SMART HD eszközökkel, így ezzel a céltávcső családdal is kommunikálni képes szoftverek. Wi-Fi, Bluetooth, ami kell. Fotó, videó, távirányítás, élőkép, Geotagging, stb. Az ember csak kapkodja a fejét. Hogy minek? Nem mi döntsük el, valakinek mindig kell valamelyik funkció. Ami nem kell, maximum nem haszáljuk, de az eszköz tudja.

sensors.jpgMost pedig nézzük a készülék lenyűgöző technikai adatait:

Érzékelő Full HD, 1080 pixel ATN L130 érzékelő
Nagyítás 5 - 20 X
Látószög
Objektív 85 mm
Kijelző HD kijelző
Mag ATN Obsidian II
Felbontás 160 lp/mm
Szemtávolság 65 mm
IP besorolás Vízálló
Video felbontása Full HD 1080p 30 kép/másodperc
Mikrofon Igen
Beépített memória 4 GB
Micro SD kártya 64 GB-ig
Micro USB Külső akku packhoz
Micro HDMI Yes
WiFi iOS és Android, telefon és tabler
Bluetooth 4.1
GPS (Geotagging) Igen
3D Giroszkóp Igen - GS7
3D Gyorsulás mérés Igen
3D Magnetométer Igen
E-Barométer Igen
Távolságmérés Igen
Smart Shooting Igen
Lövés aktiválta videó Igen
Electronikus iránytű Igen
Smooth Zoom Igen
Szálkeresztek és színskála Többféle szálkereszt és színskála
Szerelék Picatinny, cserélhető (Pl. Blaser)
Elem élettartam (Li-ion) 8 - 12 óra
Akku pack (16000 mAh) 22+ óra
Elem típusa 4 AA (Lithium elem a javasolt)
Méretek 289 mm x 90 mm x 88 mm
Tömeg 975g
Garancia 2 év

Ezekre mondják, hogy "pengét nyel és szaltót ugrik". Ha valaki bővebben is szeretne megismerkedni a készülékkel, azaz hogy mit is nyújt terepen, USA-beli vadásztársaink már töltöttek fel néhány felvételt a Youtube-ra, azokból szemezgettünk:

Szóval ennyi pénzért, amennyit kérnek érte, ez a céltávcső ajándék. Jelenleg -szokás szerint- legkedvezőbb feltételekkel a www.vadasztavcso.hu Vadász Távcső Boltban vásárolhatóak meg az ATN eszközök, konkrétan pedig ez a céltávcső most egy több, mint 55 000 Ft értékű ajándékcsomaggal együtt. Kalappal hozzá mindenkinek!

VTB