Éjjellátó és hőkamera céltávcsövek Magyarországon

Itt a vadkár, aktuális nagyon. Sokan kérdezték, ezért pár szóban. Főleg, mivel továbbra is megy az álszent picsogás egyes hazai fórumokon és a vadásztársadalom hülyítése a témában, véresszájú, önjelölt véleményvezérek által.

hypocrite.jpg

2015. márciusa óta bárki legálisan vásárolhat legálisan éjjellátó, digitális vagy hőkamera céltávcsövet Magyarországon! Mivel ez volt a jogalkotó szándéka, nem pedig valamilyen véletlen baleset történt. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyezte az ilyen termékek forgalmazását, semmilyen korlátozás nincs ebben a tekintetben. A kifejezetten katonai/rendvédelmi célra készülő (végfelhasználói engedély köteles), korlátozás alá eső eszközök pedig nem kerülnek kereskedelmi fogalomba, mert nem tudnak. Tehát, amit árulnak a boltban, azt megveheted. Megrendeled, hozza a futár, kifizeted, örülsz neki. Pont.

Az éjjellátó céltávcsövek birtoklása sem tilos, a törvény kizárólag a használatukat korlátozza, az alábbiak szerint:

1.) A 2004. évi XXIV. törvény, a lőfegyverekről és lőszerekről 4. § (1)-szerint "Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában nem engedélyezhető: e) (...) éjszakai irányzék lőfegyverre történő felszerelése." Tehát a felszerelését nem engedélyezi a törvény. Tehát, ha ilyen eszköz van a vadászpuskádon, abból lehet gondod. Ugyanakkor aki ilyet használ, az nyilván oldható szerelékkel használja, a lesen rakja fel és veszi is le a vadászat befejezésekor. Nesze semmi, fogd meg jól rendelkezés, "tiltjuk is, meg nem is".

2.) 1996. évi LV. törvény a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról 71. § szerint "(1) A vadászat rendje megsértésének minősül az alábbi eszközökkel történő vadászat: "e) az elektronikus optikai eszköz; k) elektronikus képnagyítóból vagy képátalakítóból álló éjszakai lövésre alkalmas célzóeszközök;". Ide már beleértünk mindent, ami nem világítópontos céltávcső, mivel azt a végrehajtási rendelet kivette a tilalom alól.
opplanet-zeiss-diarange-riflescope-presentation.jpgAhogy a világ változik, fejlődik, ez a szabályozás sem fogja megállni sokáig a helyét. Sőt, már most sem! Például a jelenlegi szabályozás szerint a Zeiss Victory Diarange akár tiltott is, hiszen nem csak világító pont van benne, hanem távmérő is, azaz további elektronika. Mivel fontosnak tartották a Vhr.-ben külön kiemelni, nyilván alkalmasnak tartják éjszakai lövésre is. Vajon miért tiltanánk akkor a még okosabb, a lövedékesés kompenzálásában még több segítséget nyújtó, beépített ballisztikai számítógéppel rendelkező, digitális céltávcsöveket? Hiszen pont a vad szenvedésmentes terítékre hozatalában segít, tehát sokkal etikusabb eszköz, mint egy mezei céltávcső.

s-l1600_1_2048x2048.jpg

Aztán mi a helyzet a digitális céltávcsövekkel? Van érzékeny és kevésbé érzékeny. Az egyik csak nappal lát, de fegyverlámpával nyilván éjszaka is. A másik éjszaka is lát egy picit, mint mondjuk egy hagyományos céltávcső, lámpával ez is tökéletesen, de bármilyen infravetővel is, hiszen digitális, az meg ugye lát 1000 nm-ig is, azaz bőven az emberi szem számára látható tartományon túl is. Ezekkel akkor mi a helyzet? Mert jönnek ezerrel, fejlődnek, kérik a helyüket.

d73b4a5c3806e28290873c7a97d2ab45.jpg

Arról meg ne is beszéljünk akkor, hogy mindenkinek van ilyen-olyan fegyverlámpája. Raklap szám lettek eladva az elmúlt években, ráadásul egyre komolyabb fényerővel. Ma már nappali fénynél lő, aki mai, modern fegyverlámpákat használ. Ha van rá engedély, ha nincs. Használják is, már akinek nincs más technikája vagy még nem ruházott be valamire, bármilyen okból is. Az egy más kérdés, hogy mennyi idő marad lámpánál a bírálatra, míg az etikátlannak kikiáltott eszközöknél bőven van idő alapos bírálatra és pontos lövésre, hogy a vad se szenvedjen. Érdemes lenne összevetni, hogy mennyi utánkeresés szükséges lámpa nélküli vagy lámpás lövéseknél és ha valamilyen technikát használt a jäger. Azt pedig ne felejtsük el, hogy utánkeresés alatt nem csak azt értjük, hogy még nem találtuk meg, hanem azt is, hogy jó eséllyel addig a poklok összes kínját kell kiállnia a szerencsétlenül meglőtt vadnak. Pontosan ez a véresszájú ellenzők végletekig álszent etikája. Meg hát tegyük hozzá azt is, hogy a fegyverlámpából nagyságrendekkel több fogy, mint éjjellátóból.

montage.jpg

Az irány nyilván egy megfelelő szabályozáson keresztül az engedélyezés, csak idő kérdése. Addig meg ott vannak az előtétek, bár nem igényel több szerelést, mint a céltávcső oldható szerelékkel. Másik megoldás, hogy amikor besötétedik, haza kell menni. Hja, hogy vadkár... na igen. Azt meg ki kell tudni fizetni...

VTB