Leica ER 6,5-26x56 LRS - Mit akarunk még?!

A Leica valahogy megint nagyon ráérzett, hogy mire van szüksége egy nagyobb távolságokra is el-elnyúlkálni képes vagy kénytelen jägernek, ha nem akarja bonyolítani. Régen találkoztunk ennyire jól átgondolt, letisztult, gyakorlatilag tökéletes konstrukcióval arra a feladatra, amire szánták. Ráadásul egy valóban gyönyörű, kecses távcső született a kályhacsövek (lásd V8) és ormótlan ballisztikai tornyok világában.

 leica-er-lrs-6_5-26x56-scope-b.jpg

Mi kell az egyszeri európai vadásznak, ha messzire kell nyúlni? Először is hajszál vékony szálkereszt a lövés precíz elhelyezéséhez. A szálkeresztek példaértékűen vékonyak, gyakorlatilag nincs kitakarásuk a releváns lőtávolságokon belül és mindjárt hármat is kapunk. Egy hagyományos, német 4A-t, aztán egyet a normál kaliberekhez és egyet a Magnum kaliberekhez. Utóbbi kettő szélkorrekcióra is alkalmas, a lövedékesés kompenzáláson túl. Ugye, nem mindig van idő "tekergetni", ilyenkor a ballisztikai szálkeresztekkel dolgozunk (már ha van) és/vagy tapasztaltból.

leica_lrs_6_5-26x56_reticle_choices_zpsyw1tgdxd-880x345.jpgA vad nem céltábla, jár neki a jó lövés! Mindig a vad szenvedésmentes vagy a lehető legkevesebb szenvedéssel járó terítékre hozatala kell, hogy legyen a cél. Csak az lőjön messzire, aki tud! Az pedig feltételez némi elméletet, alkalmas fegyvert, kalibert, lőszert és gyakorlatot.

A 26X-os nagyítás bármely vadászati szituációban bőven elég. A nagy fényáteresztő képességet kiváló kontrasztú HD optika biztosítja, szürkületben is jól látunk. A felhasznált prémium üvegnek, illetve reflexió gátló bevonatoknak köszönhetően kiemelkedően jó színvisszaadás jellemzi az eszközt! Ezt az optikai minőséget a Swarovskin kívül egyik long range céltávcső sem tudja. Sem a March, sem a Nightforce, sem a Premier, sem a Leupold, ... egyik sem, pont. Nem soroljuk tovább, tessék tényként kezelni! Az optikai felületeket a Leica víz és szennyeződés lepergető, jól bevált AquaDura bevonata védi.

Nincs vagy csak nagyon ritkán van szükség világítási modulra egy long range vadász céltávcsőben, hangsúlyozva még egyszer, hogy vadászatról beszélünk, nem háborúzni indulunk. Nem csak felesleges plusz tömeget, eltérő szerkezetet, így akár kompromisszumokat jelenthet a világítási modul, például a tubuson belüli reflexió gátlásban, de akár feleslegesen drágábbá is teszi egy szükségtelen modullal az eszközt. Ennek ellenére nem zárjuk ki, hogy a jövőben a Leica is kínálja majd opcionálisan, ahogy mások is, de értelme csak kevesek számára lesz.

er56_close-up-1102x350.jpg

A másik, igen fontos erénye a Leica ER 6,5-26x56 LRS-nek a normális méretű ballisztikai torony. Végtelenül egyszerű, jól kezelhető, jól érthető és metrikus! Mi, Európában metrikusan gondolkozunk. Nem inchben, nem MOA-ban (illetve létezik 1/3-ad MOA-s osztás, ami körülbelül 1 cm, a Swarovski és a Zeiss is használja...), hanem centiméterben. Természetesen nullázható és 100m-en 70cm-t képes emelni, ami akár egy tarackra is elég, illetve megfelelő sínek használatával elvileg kilométerekre is kitolható az elérhető lőtávolság, de minek? Még mindig vadászatról beszélünk. A torony centiméteres osztású, egy osztás 1 cm-t jelent, egy klikk pedig 0,5 cm-t jelent 100 méter távolságon, ergo nagyon precízen állítható. A torony határozottan klikkel, kissé fagyott kézzel is jól érezhető egy klikk. A torony jelzései egyértelműek, jól láthatóak és gyorsan értelmezhetőek.

lrs-su-blaser.jpgNémet puska, német távcső, teljes az összhang.


Megemlítjük, bár ebben a kategóriában egyértelmű, hogy a nagy betekintési távolságnak köszönhetően a Leica ER 6,5-26x56 LRS biztonságosan használható a nagy távolságú lövészethez használt, erősebb hátrarúgást produkáló lőszerek esetében is. Szintén természetes, hogy a távcső rendelkezik parallaxis korrekciós toronnyal, ami a Leica-nál szokásos, bal oldalra került. A középtubus 30mm-es, bármilyen szerelék hegyekben áll hozzá, persze csak prémium minőségben gondolkozzunk! Nagy távolságú lövészetnél ez nem lehet kérdés. Nyilván tökéletesek a Blaser, Sauer, Mauser, Merkel, Leupold, Nightforce szerelékek, de akár csináltathatunk itthon is. Azonban ez utóbbi esetben a Kotroczó László által gyártott szerelékeken kívül minden mástól óvnánk a vadászt!

l1030530.jpg
Német puska, német távcső, de láttunk már ennél szebb felszerelést is! :)


A végére hagytuk a slusszpoént, ami nem más, mint a távcső ára! Ezzel a tudással, ebben a minőségben egy igen-igen megfontolandó ajánlatot kapunk. Főleg, hogy a nagy távolságú lövészetben fellelhető versenytársak a nyilvánvaló fejlesztések és bővebb tudás mellett leginkább az árak emelgetésére koncentráltak -még ha reálisak is azok az árak a bővebb tudás mellett- az utóbbi 1-2 évben. Hiszen a hosszútávlövő olyan, mint a nő: -Mindent el lehet adni neki és bármennyiért! :). A Leica ennek ellenére egy igen barátságos árat szabott. A Leica ER 6,5-26x56 LRS mindössze 557 000 Ft-ért vásárolható meg a www.vadasztavcso.hu Vadász Távcső Boltban, míg a hasonló célú, márkás céltávcsövek gyakran millió fölött vagy már a kétmilliós árat közelítve várják új gazdájukat, sokszor a tényleges felhasználást tekintve a józan ész határán túl. Ilyenkor persze ez nem pénzkérdés, hanem észkérdés, de ez már egy másik történet..

Sem pontosabban nem fogunk lőni, sem elismertebb vadászok nem leszünk, ha ész nélkül költekezünk. Viszont a jelentős árkülönbözetből beszerezhetünk távmérőt, távmérős keresőtávcsövet, spektívet, komoly ballisztikai szoftvert, lövedék sebesség mérőt. Akár felszerelést lőszer utántöltéshez, a precíz, a saját puskánkra szabott lőszer elkészítéséhez. Természetesen a megfelelő tanfolyam elvégzése és a szükséges engedély megszerzését követően.

Tehát a Leica ER 6,5-26x56 LRS tényleg mindent tud, amit tudnia kell és mindezt nagyon barátságos áron teszi. Ezért kérdeztük a cikk elején, hogy mit akarunk még?!

Technikai adatok

Cikkszám: 56080, 56081, 56082
Nagyítás: 6,5-26x
Világítópont: nincs
Szálkereszt: 4a, Ballistic, Magnum Ballistic
Frontlencse átmérő: 56mm
Kilépő pupilla: 8,55-2,15mm
Betekintési távolság: 100mm
Látómező: 5,5m-1,45m
Parallaxis állítás: állítható 50m-végtelenig
Becsapódási pont állítása 1 klikk = 0,5cm / 100méter
Teljes oldalkorrekció 120cm/100m
Teljes magasságkorrekció 70cm/100m
Középtubus átmérő: 30mm
Dioptria kompenzáció: -4/+3 dpt
Bevonatok AquaDura™
Fényáteresztő képesség: ? 90%
Vízállóság: 4 méterig
Váz anyaga: eloxált alumínium
Gáztöltés: nitrogén
Méretek (mm) 375
Súly: 750g
Gyári tartozékok: lencsesapkák, törlőkendő

VTB