Pulsar APEX hőkamera céltávcsövek

Az APEX-ért meg van bocsájtva a Core FHD-s bénázás! Végre egy olcsó és használható hőkamera céltávcső a civil piac számára. Egyelőre az XD38 az, ami ténylegesen is elérhető. 50Hz, 640x480 OLED kijelző és kedvező ár.

apex-xd38-blog.jpg

Őszintén szólva, nem is igen kell nagyobb objektív vadászni. Precízen belőtt Pulsar APEX XD38-cal 200-250m-ig jók vagyunk nagyvadra és ahogy majd az az alábbi videón látjuk, az erdőben lévő disznók sem fognak gondot okozni ennek a technikának. Persze, mindig vannak, akiknek ezért vagy azért nagyobb kell, nekik jó hír, hogy lesz majd XD50 és XD75 verzió is a céltávcsőből. Hogy mikor, az egy másik kérdés. A Pulsar nem szokta elsietni a dolgokat.

0010048.jpg

Lényeg, hogy XD38 a komolyabb kereskedőknél már van és nem kell más hozzá, csak egy alkalmas puska, weaver sínnel. Vagy ízlés szerint. A céltávcső aljára ugyanis bármilyen szerelék felhelyezhető, ez csak kézügyesség és fegyvermester kérdése. A dobozban egyébként minden megvan, ami kell, még vezeték nélküli távirányítót is kapunk a céltávcsőhöz. A kis zacskóban látható kábel pedig a video kimenet és a külső tápellátás csatlakozója. A céltávcső oldalára csatlakoztatott Newton CVR-640 felvevővel megörökíthetőek a vadászatok, az elejtés pillanata. Az oldalsínre persze más is felhelyezhető, jellemzően Pulsar EPS3, külső akku. Vagy-vagy. Már csak ezért is célszerű inkább az Pulsar EPS5 akku-packot választani, szabad marad a sín. Az EPS5 bárhová felszíjazható. Jellemzően a puska tusának külső oldalára, ahol nem zavar, sőt még a fegyver súlypontját is hátrább viszi valamivel. Másrészt mert lényegesen nagyobb kapacitású!

Aki megteheti, hogy megvásárolja, úgy fogja érezni, hogy megérkezett. Nincs semmilyen kibocsájtás, nem érzékel semmit a vad. Teljesen mindegy, hogy mennyire sötét van, hiszen nem fényt erősít, hanem hőt érzékel, hő különbségeket jelenít meg a készülék. A fenti videón jól látható az is, hogy még az erdőben lévő konda is szépen látszik. Mondjuk nyáron vagy nagy takarásnál ne várjunk csodát, a fizika mi kedvünkért sem fog másképpen működni. Száz szónak is egy a vége, szerintünk egész jó lett a technika.

Egy dolog azonban nem tetszik! Nevezetesen, hogy ezt az eszközt is kizárólag a szokásos, ragasztott műanyag technológiájukkal rakták össze és a germánium objektívek is a legkisebb teljesítményűek a szegmensben. Értjük mi, hogy árban akartak nagyot durrantani és ezért mindenhol a legolcsóbb alkatrészeket választották.  Elfogadható az építési minőség és a kép minősége is, csak azért egy APEX ára nem két kabátgomb meg három müty-müty, továbbá nem 2-3 éves használatra vásárolják őket ennyi pénzért. Egy picit több fém, egy picit jobb objektív, egy picit magasabb áron belefért volna.

Hogy mikor jön az XD50 és az XD75? Jó kérdés. Majd egyszer csak. Jelenleg a XD38 ami azonnal megvásárolható és az XD50 jön talán hamarosan. Az XD75 egyelőre előrendelhető.

VTB

pulsar-apex-datasheet.jpg