Dipol DN34 éjjellátó előtét: -Ipari szabvány?

Furcsán hangzik, hiszen vadászatról és nem iparról beszélünk. Mégis helytálló a bejegyzés címe, ugyanis a Dipol DN34 éjjellátó előtét tényleg szabvánnyá vált az éjszakai vadászatban. Mindössze 62 dkg, működik -30C°-ban és +50C°-ban is és boldoggá teszi a vadászt. Mi az? :)

20120818_172256_1.jpgCsak felhúzzuk a céltávcsőre és kész. Prémium céltávcsöveken szebb a kép!

Egyébként nincsen semmi meglepő a Dipol DN34 sikerében. Egyszerű, mint a faék, masszív, mint egy barna medve és örökös, mint a nyomorúság! Korábbi,"Dedal, Dipol, Yukon, Pulsar? Melyiket vegyem?" cikkünkben már említést tettünk róla. Akkor is kénytelek voltunk dicsérni és most sem lesz másképpen.

dn34_3.jpgBetét gyűrű sor. Gyárilag jár a Dipol DN34-hez. Minden céltávcsövünkre találunk megfelelőt.

Az optikát egy jó minőségű, időjárás álló, alumínium házba szerelik. A ház jó felépítésű, stabil, lövésállósági kérdés fel sem merülhet. Minimum kalapács kell, ha tönkre akarnánk tenni. Egyébként sem jellemző a márkára a meghibásodás. Ha mégis valami használatból eredő javítani való akadna később, a márkaszerviz és az alkatrész ellátása megoldott.

20120818_173148_1.jpgFenyőfa ágai 100m-re. Az ágakat meg tudnánk lőni,
tehát "valószínűleg" a vaddisznó is menni fog! :)

Kiváló képet ad a beépített EKRAN cső! 54 lp/mm felbontással, 12x nagyítást is elbír, bár -értelemszerűen- akkor már nagyon szemcsés a kép. Mi inkább a 2x-től, a maximum 5-8x nagyítást javasolnánk és a gyár is ezt a tartományt tartja optimálisnak.

Akinek van rá igénye, DEP0 csővel is megvásárolhatja, nyilván némileg magasabb áron. Ebben az esetben a nagyíthatóság nőni fog, illetve jobb jel/zaj viszonyú képet kapunk.

Egyébként ízlés szerint, akár sokszoros nagyításig is, de minek? Szép már nem lesz a kép, sőt! Igen csak szét lesz esve, de a lövés jó helyre fog menni, az is biztos. Kedvező jel-zaj viszony jellemzi még a készülék lelkét adó csövet. A cső lövésállósága szintén legendás, de ez egyébként is jellemző az orosz csövekre, szemben egyes amerikai társaival, amik nem éppen erről híresek. Negyed holdnál kb. 500m-es detektálási távolsággal számolhatunk.

dn34.jpgFelfordítva. A belső élesség állításon támaszkodik éppen a készülék.

A készüléken gyári védőkupak található, a közepén szűrővel. A szűrő túl fényes környezetben védi a bekapcsolt készüléket a meghibásodástól. A készülékház oldalán található még egy weaver sín, igény szerint infravető felszereléséhez. Mi a Dipol saját, Dipol 810 vagy Dipol 850-es infralézereit javasolnánk. Kiváló az optikájuk és nem túlzott a teljesítményük (mégis az egyik legjobbak a piacon...), jól passzolnak a DN34-hez! Az elemház a szokásos fotóelemet, a CR123A-t fogadja vagy ilyen szabványú akkut. A készülékház végén található céltávcső szerelékbe kerülnek a saját céltávcsövünk külső átmérőjének megfelelő betétek. Mivel, ahogy már említettük, több betétet is kapunk, így több puskánkhoz is tudjuk használni az éjjellátó előtétet. Tényleg univerzális eszköz!

dipol-dn-34-onyx-www_vadasztavcso.jpgONYX. Fehér foszforos csővel is kapható. Igaz, kicsit drágábban.

Kicsit gondban is vagyunk, hogy mit lehetne írni még a készülékről? Ugyanis annyira egyszerű a használata, annyira probléma mentes, hogy nincs semmi, amit jobban ki kellene fejteni. Talán két, nem mindenkinek egyértelmű dolgot említenénk még meg. Egyik, hogy a Dipol DN34 éjjellátó előtét a rendszeréből adódóan nem igényel belövést. Az eszköz gyárilag központosított, oda fogsz vele lőni, ahová kell. A másik, hogy mivel analóg (tehát nem digitális!), itt nincs olyan, hogy "képfrissítés". Illetve van, csak fénysebességgel :). Ennek az a lényege, hogy mozgó vadnál nem kell a készülékben látott kép "késését" megbecsülni és némileg a vad elé tartani. Lőjünk nyugodtan csak oda, ahová előtét nélkül lőnénk.

A Dipol DN34 rendszeresen kapható a Vadász Távcső Boltban, 2 év gyári garanciával. Pénzünkért egy masszív, teljesen problémamentes, Gen II+-os, pontos, megbízható éjjellátó előtét kapunk. Márpedig éjjellátóból, hőkamerából alaptétel, hogy csak újat, 0 üzemórásat, számlával, garanciával!

VTB

 

Technical characteristics
Tube, generation 2+/3
Visible magnification, X 1
Field of view angle, degree 13
Focus limit, m 12 ... ∞
Objective lens type lens
Objective lens focal length, mm 80
Effective aperture lens 1:1,5
Objective lens diameter, mm 53
Multiplicity of the day sight:
acceptable / optimum 1-20/2-8
Power source, voltage CR123A, 3В
Operating time if powered by one battery, hours, not less than 54
Exit pupil diameter, mm 22
Drift of pointing direction when the head is mounted in front of a sight 0,5
Possibility to mount to the objective of the day sight Yes
Operating temperature range, °C -30 ... +50
Degree of protection according to IEC 60529 / due to the order IPX6
(IPX8)
Dimensions (length x width x height), mm  214х62х62 
Weight, kg 0,62
Accessory Kit optional
Fastener for direct day device mounting 1 pc.