Dedal, Dipol, Yukon, Pulsar. Melyiket vegyem?

Sokan teszik fel ezt a kérdést maguknak, barátaiknak vagy esetenként nekünk és töprengenek rajta hetekig, hónapokig. Pedig józan paraszti ésszel is megválaszolható. Ugyanis a válasz sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Egyszerű fizika és némi "gazdasági matematika".

132846755981801career-coach-300x225.jpg

Mind a Dipol, a Dedal vagy a Pulsar egy-egy kiváló márka. (A Pulsar a Yukon Global prémium kategóriája). Egy-egy gyártó, jó minőségű termékekkel. Az alkatrészek is gyakran egy helyről származnak. Gyakran ugyan azok az optikai elemek találhatóak meg az eszközökben, csupán máshol, más név alatt, más házba szerelik össze őket.

A Dedal javára szól, hogy kínál ún. "high contrast" optikákat. Ilyenek például az 543-as vagy az 552-es "naszádkák" vagy ismertebb nevükön éjjellátó előtétek. Első és második generációs készülékeknél sok értelme nincsen ilyen optikának. Bőven elegendőek a standard optikák, azok is kiváló képet adnak. Valami értelmét a második generáció csúcsát jelentő XR-5-ös csöveknél már talán látnánk, a harmadik generációtól viszont mindenképpen! A Gen3 egyébként is hagyományosan a Dedal játszótere a régióban. Kétség kívül kerül be persze Infratech és a jóval alacsonyabb felbontású (kb. 45 lp/mm) csővel szerelt Gals Optics is. (Amolyan szegény ember Gen3-ja a Gals, Szerk.) A Pulsar részben más kérdés, hiszen náluk egy régóta fejlesztett, kiváló digitális technológia is megtalálható. Persze ugyan olyan kiválóak a hagyományos, Gen I+, II+ termékeik is. Yukon márkanéven is vásárolhatunk mind hagyományos, mind digitális eszközöket, ami az éjjellátó eszközök alap szintű, de jó minőségű, megbízható eszközeit jelentik. Ezzel el is érkeztünk az alapkérdéshez! Melyiket vegyem?

nv_phos.jpg

Zöld vagy fehér?

Ízlés dolga. A hagyományos, analóg technológia esetén a felhasznált foszforban van különbség. Az ún. ONYX a fehér foszforos megoldás. Szoktak hivatkozni rá, hogy kontrasztosabb a kép, jobb felismerhetőséget nyújt. A zöld pedig kevésbé zavaró. A digitális éjjellátók pedig eleve és általában fekete-fehér képet adnak (bár némelyik akár erős szürkületben is még színeset!), amit aztán szoftveres megoldással egyes modelleknél lehet zöld-fekete, piros-fekete, stb.

dedal-490-geniii-ads.jpg

Gen3. Vadász éjjellátóban a csúcs

Kezdjük a tetején! Dedal (vagy mondhattuk volna az Infratech-et is) vásárlásának mi a harmadik generációtól látjuk értelmét. Ott olyan jelentős a teljesítmény növekedés a második generációs csövekhez képest, hogy igen, itt már érdemes kifizetni a prémium árat. Egy DK2, DK3 (Dedal-Katod) csőre már minimum 1800 μA/lm fényerősítést adnak meg, bár 2000 μA/lm alattit még nem igazán láttunk. Inkább 2100-2200 μA/lm értékekről beszélhetünk általánosságban. (Az Infratech Gen3+ jelöléssel még ennél is magasabb minimum értéket, 2000 μA/lm-t ad meg!) Ez az 1800 μA/lm is csak amolyan "ennyit biztosan tud" érték, amit garantálnak. Még a második generáció tetejét jelentő, de a felbontása miatt (72-75 lp/mm) nagyon drága XR-5 cső is csak 700-850 μA/lm-re képes, meghajtástól függően. Tehát a Gen3 teljesítményének a fele sem! Ráadásul még a harmadig generációs eszközök áránál is többet kérnek érte. Az XR-5 cső a vadászatban kicsit olyan, mintha vennénk egy S-osztályos Mercedest egy 1.6-os Diesel motorral. Akkor már inkább a full-extra E500 4Matic :). Persze ahol kell a nagyobb felbontás bármiért, ott elfogadható választás. Ez viszont nem az általános vadászati, célú felhasználás, hanem távoli lövések nagy nagyításon, előtétként, erős infra megvilágításnál, hiszen az XR5-nek kell. Éjszaka inkább ne lövöldözzünk messzire! Nagyobb nagyítású keresőknél (8x-10x) vagy éjszakai fotózásnál megfontolandó lehet persze. A 4x, 6x nagyítású céltávcsöveknél vagy keresőknél szerintünk értelmetlen. A két, Dedal eszközökbe rendelhető Gen3 cső, a DK2 57 lp/mm vagy a DK3 64 lp/mm felbontása is több, mint elég az ilyen kis nagyításokhoz. Lefordítva, még egyszerűbben: Egy XR5 csővel szerelt eszközzel már bőven csak infravető használatával látunk, hiszen csak II. generációs, amikor a DK2, DK3, Gen3 csövekkel szerelt eszközök még vígan lubickolnak a maradékfényben. Azaz minden vad marad a helyén, hiszen semmilyen infravetővel nem zavarjuk őket. Sőt, amikor eljön az a pillanat, amikor a harmadik generációnak is vető kell (mert eljön), akkor Gen3 esetén sokkal inkább tudjuk használni a 900 nm feletti infravetőket, amit kevésbé vagy egyáltalán nem lát már a vad (940nm, 980nm), mivel a Gen3 csövek spektrális érzékenysége egy picit szélesebb. Egyébként is érzékenyebb a cső, nagyobb az erősítése.

binoculars_header_02.jpg

Akkor mit is vegyek? 

Ha pusztán a teljesítményt keressük, akkor második generációban gondolkozva a Dipol lesz a jó választás, illetve Gen2+ céltávcsőben a Pulsar is remekel. A Dipolnak sok, jól bevált, megbízható Gen2+ keresője és céltávcsöve van, amit itthon méltatlanul kevesen ismernek. Mondjuk ennek az is lehet az oka, hogy értelmes Gen2+ Dipol éjjelláltókat gyakorlatilag csak egy helyen lehet beszerezni, máshol vagy egyáltalán nincs vagy arany árban próbálják mérni. A Dipolnál még variábel éjellátó céltávcső is létezik! A Dipol vetőket pedig a Dedal maga is ajánlja és forgalmazza.

Éjjellátó előtétben legnépszerűbb a DN34 modelljük, ami egy nagyon megbízható, masszív szerkezet és fehér foszforos, azaz ONYX csővel is rendelhető. Dedalban az azonos vagy a nem sokkal nagyobb (DEP0) teljesítmény minimum 1,5x vagy 2x. Tehát gyakorlatilag értelmetlen, bár van akit ez nem érdekel, nekik Dedal kell és kész. Ezt is el kell fogadni. A Dedal háza egyébként szebb, finomabb anyagokat használ, ezt el kell ismerni, de nyilván nem sokan fogunk megvásárolni dupla áron egy autót sem csak azért, mert nem szövet, hanem bőr ülés van benne.

Dedal-Dopol.jpg

Ha a harmadik generációt keressük, akkor viszont egyértelműen Dedal (vagy Infratech). Éjjellátó céltávcsőben, ha elég a 4x nagyítás, akkor egyértelműen a Dedal 460-as jó választás! Kicsi, könnyű, zseniális. Szóróra bőven elég, meg egy picit tovább is. Ha 6x-os nagyításra van szükség, akkor pedig a Dedal 490 DK3 lesz a jó választás. Előtétben az 552-es DK3 vagy 552 DK3 Onyx Minden más esetben inkább egy kiváló Dipol. Fele/harmad áron, egy jó infravetővel, ami a második generációnak azért erősen kell már negyed Hold-nál is esetenként.

Mi a helyzet a Pulsarral?

Na, ez egy jó kérdés! :) Konkrétan az, hogy nagyon jön fel, de nagyon! Annyira, hogy nem tudnak eleget gyártani. Ugye digitális technikáról beszélünk, ami iszonyat sebességgel fejlődik. A második generáció teljesítményét már kényelmesen hozza (nyilván nem XR-5 vagy XD-4-ről beszélünk), de mivel sokkal szélesebb spektrumot lát, az akár teljesen láthatatlan fényű infravetők fényét is kiválóan látja. Így 980nm-es vagy 1000nm-es vetőkkel is vígan eldolgozik, felbontásban pedig a DEP0 környékén van, viszont árban fele/harmada. Egy Pulsar DFA75 55lp/mm felbontással dolgozik.

pulsar_logo_300pxl.gif

A digitális technológiának ugyanakkor számos más előnye is van. Például válogathatunk a szálkeresztek között vagy a látott képet, eseménysort fotóként, videóként el is tárolhatjuk. Azaz tíz év elteltével nem csak a nagy bicska lesz ott a falon a trófea alátéten, hanem bármikor újra megnézhetjük egy szép kan elejtését, újra élhetjük a pillanatot.

recon_bw.jpg

Egyébként már a Photonis is erősen fejleszti a digitális éjjellátást a gyenge fényviszonyokra optimalizált LYNX CMOS szenzorával vagy a színes, KAMELEON, szintén CMOS érzékelővel Nocturn fantiázianevű kamera moduljuk 5, különböző modellje mindenképpen érdekes és előremutató. 1280x1024 pixeles felbontásról és akár 1764x1000 pixeles kijelzésről beszélünk, 8x digitális zoomal!

Hogy néz ki most a piac?

Itt most belevesszük a hőkamerákat is. Az éjjellátó és hőkamera eladások 55%-a Pulsar, 35%-a Dipol, a többin osztozik a GSCI, FLIR, Dedal, GuidIR, Archer, Jahnke, stb. A GSCI pedig az abszolut elit. Ezt csak az engedi meg magának, aki megengedheti magának :). A FLIR elaludt a polgári piacon, az olcsóbb PS24 és PS32 modelljein kívül a többinek semmi értelme. A Dedal hőkamerában fejlesztget, de még nem igazán mozog otthonosan a terepen és drága. Éjjellátóban persze kiváló. A GuidIR úgy eszi az elemet/akkut, mint kacsa a nokedlit. A cserélgetésbe fárad el a vadász, ráadásul nem tud többet teljesítményben, mint a Pulsar, de cserébe 2x drágább :). Az Archer egy bizonytalan hátterű, régi FLIR magokra épülő, felárazott ukrán, sorjás, már éppen nem ipari hulladék. Vegye, akinek gusztusa van rá. A Jahnke megint csak kiváló, ha keresőről beszélünk, de kis szereti a céltávcsöve mellé felszerelt keresőben nézegetni a kivetített szálkeresztet? Szerintünk elég perverz dolog a projekció, bár Németországban, ahol született, csak ez használható, ezért létjogosult. Egyébként meg működik, de akkor is pfujj :) Nagyon jó kifejezés rá az "ez olyan IZÉ dolog, így lőni" :).

Összefoglalva

  • Ha első generáció, akkor Dipol vagy Pulsar
  • Ha második generáció, akkor Dipol
  • Ha harmadik generáció, akkor Dedal
  • Ha hiper-szuper-über-top kütyü kell, akkor pedig GSCI hőkamera és nincs tovább, pont.
  • Ár/érték arányban digitális (de már sok szempontból vezet is)

VTB