PA-RÁ-DÉS! 56-os Kowa BD XD keresőtávcsövek

Végre! Hogy, áldja meg őket az Isten! Végre megértették az idők szavát és itt vannak az 56-os Kowa keresőtávcsövek. XD-lencsékkel, ahogy mindig is szerettük volna. Csodás, pazar, imádni való, elegáns és vadászias is. Igen, a legfontosabb: az optikai élmény is a Kowa-hoz méltó, az ára pedig amolyan "Kowásan" baráti. Első benyomások.

_DSC6824.jpg

Jó fej volt a magyarországi importőr, kaptunk egy példányt vegzálni. Azzal az útravalóval, hogy árban a közép kategóriát célozzák meg ezzel a szériával, viszont az elérhető legmagasabb minőségben próbálják mindezt tenni. Ezért a gyártás is Kínában történik, azonban a Kowa szigorú felügyelete alatt. Az optikai rendszer tervezése természetesen japán, ahogy XD-lencsékkel is szerelik a távcsövet, mint a sorozat nevében is benne van: BD XD.

Névtelen-1_1.jpg

A távcső megjelenése egyébként is nagyon minőségi. Őszintén meglepődtünk, amikor kézbe vettük, hogy "-ez tényleg kínai gyártás?". Pedig láttunk már nem egy jó, Kínában készült kukkert, de ez mindegyiken túltesz. A megjelenése nem csak minőségi, de vadászias, elegáns. Azt kell, hogy mondjuk, bármilyen vadászaton nyugodt szívvel meg lehet vele jelenni. Nem fognak "megszólni" vele, ha ez például szempont valakinek. Hallottunk már ilyet, na! :)

_DSC6835.jpg

A 8X nagyítású példányt teszteltük, a gyorsan kéznél lévő fluorit lencsés, mindent vivő németekkel hasonlítottuk össze nappal, éjszaka, ellenfénynél, oldalfénynél és azt kell mondanunk, bármikor elfogadnánk! Nyilván valamivel elmarad a 6x többe kerülő kényszerű tesztpartnerektől, de sajnálattal kell közölnünk, hogy nem állíthatjuk, hogy szignifikáns lenne a különbség. Gyorsan hozzátéve, hogy üveget-fluorittal hasonlítottunk. Hogy még érthetőbbek legyünk, mondjuk a kis, 3-as BWM-t a Mercedes S-osztállyal. Ami az érdekes ebben, hogy ez a kis, 3-as BMW gyakorlatilag az Opel-Ford-Skoda srácokkal játszik egy osztályban. Azonban azoknak az áráért, szerintünk bármikor lepipálja őket. Mégis csak Kowa, akár honnan is nézzük! :)

footer_bg.jpg

A BD XD széria tetőél prizmás, a lencsék anyaga nagy tisztaságú, prémium minőségű üveg, A prizmák a KOWA méltán híres C3, többszörös bevonatát kapták, továbbá fázis-korrigáltak is. Így az átvitel jó eséllyel (nem mértük, nem is lett volna mivel...) a teljes látható spektrumban lineáris.

kowa-c3-coating.jpg

A 8x56-os modell betekintési távolsága kellemes 23 mm, a ház magnézium és nem csak vízálló, de nyomás álló is, ha minden igaz. A látószöge pár tized fokkal talán elmarad a 8x56-osoknál általában megszokott 7°-körülitől, egészen pontosan kerek 6,0°, ami látómezőben 105m széles területet jelent 1000 m távolságon. Több, mint elég. Cserébe a kép a széleken is éles. A legkisebb fókusztávolság 3,0 m, aminek a természetet gyakran járók fognak leginkább örülni. Szürkületi értéke 21.2, de hát minden 8x56-os távcsőnek ennyi, ugyebár :).

_DSC6831.jpg

Kellemes méretű, 148 mm széles, 168 mm hosszú és 70 mm magas az eszköz, Tömege nem elhanyagolható, picivel több is 1 kg-nál: 1050g. A minőségi optika ára ez. Persze az ár leginkább forintban fejezhető ki, jöjjön tehát a fekete leves, ami inkább csak világos szürke. Az 56mm-es Kowa BD XD széria átlagos európai ára 550-650€ körül alakul. A magyarországi importőr szándéka szerint azonban, igazodva a magyar piac speciális helyzetéhez és árérzékeny mivoltához ennél lényegesen kellemesebb árak születhetnek. A Vadász Távcső Bolt már be is listázta az új szériát, egyelőre az első példányokat igen kellemes bevezető áron rendelhetik meg a vadásztársak:

Kowa BD 8x56 XD Prominar keresőtávcső 124 900 HUF
Kowa BD 10x56 XD Prominar keresőtávcső 129 900 HUF
Kowa BD 12x56 XD Prominar keresőtávcső 139 900 HUF

Kowa-Binoculars-BD-8x56-XD-Prominar-1.jpg

Hejj, ha egyszer megcsinálnák az 50-es vagy 56-os GENESIS-eket is..., de egyelőre elégedjünk meg a BD XD-szériával, ami valljuk be, vadászatra már jóval több, mint elég. Hiszen PA-RÁ-DÉS lett a távcső!

VTB