Fluorit kristály, avagy az optika Szent Grálja!

Mitől olyan jó egy Kowa spektív, egy Highlander binokulár, egy Nikkor FL teleobjektív vagy megint csak a Kowa 500-as teléje? Honnan jön az a tűéles kép, hogyan lehetséges ennyire természetesen áthozni a színeket egy optikán? A válasz nem csak a modern gyártástechnológiában keresendő, hanem egy speciális anyagban is.

fluorit.jpg

Az üveghegyen túl

Ez a különleges anyag alapvetően ásvány formájában ismert. A fluorit kémiai összetételét tekintve fluor (F), kalcium (Ca), valamint egy stabil halogenid (CaF2) alkotja. A természetes fluorit elenyésző mennyiségben ritka földi elemeket is tartalmaz, melyek különböző, leginkább zöldes-lilás elszíneződéseket okoznak. Ezért a fluoritot az objektíveknél mesterséges monokristályként alkalmazzák. A mesterségesen előállított fluorit nem tartalmaz semmilyen szennyeződést, homogén és tiszta anyag. Ami pedig nekünk fontos, elsőrangú lencse-alapanyag! A mesterséges fluorit kémiailag stabil. Viszonylag nagy és nagyon jó minőségű lencsét lehet előállítani belőle, azonban a megmunkálása különös gondosságot és odafigyelést igényel. Ezt -sajnos- a belőle készült optikák árai is tükrözik. Valamit valamiért, tartja a mondás.

kowatsn88x.jpgKowa TSN-884 spektív (vagy TSN-883, ha 45°-os betekintést szeretnénk...)

Ellenségünk, a kromatikus aberráció

Sajnos a fizika az elmúlt húsz évben sem változott e tekintetben, így a színtörés jelensége továbbra is aktívan jelen van a távcsőgyártók, illetve felhasználók életében. A távcsövek által mutatott kép minőségét ugyanis leginkább az egyenetlen színtörés miatt kialakuló, a kontúrok mentén felfedezhető elszíneződés, a kromatikus aberráció befolyásolja. A különböző frekvenciájú (színű) fények, különböző mértékű fénytörését hívjuk színszóródásnak. A fénytörés mértéke a hullámhossz függvényében változik.

szinszorodas.jpg

Kettő vagy több, eltérő anyagú üveg felhasználása különböző szóródást eredményez, melyeket gyakorlatilag egymásra kompenzálva csökkentik a gyártók a kromatikus aberrációt. A jelenség azonban még a legjobb minőségű üvegek alkalmazásával sem szüntethető meg teljesen. Így válik az optika Szent Gráljává a fluorit!

San Greal, avagy Sang real?

Szent Grál vagy király vér? Esetünkben mindkettő igaz, ugyanis ezt a drága és bonyolult megmunkálást igénylő anyagot tényleg csak a legjobb, legelőkelőbb gyártók alkalmazzák, ahogy a bevezetőben már utaltunk a Kowa és a Nikon gyártmányaira. A Kowa-t a madarászoknak biztosan nem, a Nikont pedig talán senkinek sem kell bemutatni. Az az extra gondoskodás, idő és fejlett technológia, amivel a fluorit lencséket állítják elő, nem marketing. Kőkemény kémia, fizika, tények.

virág.jpgEzek a cégek rengeteg időt és odafigyelést áldoznak arra, hogy a lehető legjobb képminőséget biztosító távcsöveket adhassák a vásárlóinak.  Ennek eredményeképpen válnak láthatóvá a vadon élő madarak szárnyainak finom színárnyalatai és formái, miközben sötét tónusok esetén is alig változik a kép, még ellenfényes megvilágításnál sem! A fénylő csillagcsoportok, a Hold, vagy más égitestek megfigyelése a sötét égbolton, részletgazdag, éles, felnagyított képet eredményez. A fluorit lencsetagok alkalmazása olyan, új megfigyelési távlatokat nyitott, amelyek azelőtt nem voltak elérhetőek.

tp556-teleobi-spektiv.jpg
Kowa  Prominar 500 mm (TP-556FL) fluorit objektív. Eszméletlen képminőség!

Fuorit vagy fluorid?

Nem keverendő és nem ugyan az! A "Fluorid tartalmú" (CaF2, BaF2, MgF2) lencsék ugyanis üvegből vannak, csak speciális üvegből. A prémium optikákban jellemzően ilyen üvegeket használnak lencsékhez, prizmákhoz, illetve létezik ilyen tartalmú bevonat is. Ilyenek a SCHOTT egyes optikai üvegei, így a Leica, a Swarovski vagy a Zeiss egyes prémium keresőtávcsövei, spektívjei. Szóval üveg, még ha parádés is, de nem fluorit!

Ide tartozik egy apró megjegyzés. A Birdwatching értékelése szerint a legjobb képminőségű spektív a Leica APO Televid 82 (maximális, 5.0 pont) nyújtotta, második a Swarovski Optik (azóta már megszűnt;aktuális kínálat itt: Kilkk!) ATM-80 HD spektívje (4.9 pont). Felbontásban nyilván a fluorit lencsés KOWA TSN-883 és TSN-884 nyert (5.0 pont). Fotósok inkább a felbontást fogják értékelni, csak megfigyelőknek pedig a képminőség lesz a fontosabb. Hozzátesszük azt is, hogy ebben a kategóriában alapvetően azért csak nüansznyi különbségek vannak.

Pénzkérdés?

Sajnos igen! Bármelyik népszerű modellt is választja a vásárló, ezekért az eszközökért mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Cserébe viszont megkapjuk mindazt az élményt, amit az előzőekben fejtegettünk. 

VTB