Leica ballisztikai kompenzációs gyűrű

A Leica BDC rendszer használata esetén a szálkereszt állítását gyorsabban és egyszerűbben végrehajthatjuk, ha a ballisztikai toronyban lévő (MOA vagy cm) beosztású gyűrűt kicseréljük egy méter beosztású gyűrűre. Ezzel nem a kompenzálandó magasságot állítjuk be a távolság függvényében, hanem közvetlenül a távolságot. A rendszer tökéletesen együttműködik minden távolságmérővel.

2.jpg

A sztenderd gyűrűt egyszerűen cseréljük ki egy távolság értékeket tartalmazó gyűrűre és a továbbiakban közvetlenül beállíthatjuk a szükséges lőtávot. 12 gyűrűből választhatjuk ki a kaliberünknek és a lőszerünknek megfelelő gyűrűt.

Hogy működik a BDC közvetlen beállító gyűrű?

Mind a 12 gyűrű egy-egy (12-féle), különböző ballisztikai görbének felel meg, amelyek megegyeznek a CRF 1600-B lézeres és a Geovid HD-B típusok előre beállított ballisztikai görbéivel.

59003-14.jpg

A megfelelő gyűrű kiválasztása

1. Használjuk a ballisztikai táblázatot (alább megtalálható). Ugyanez a táblázat megtalálható a Geovid HD-B távcső- és a CRF-B távolságmérő használati utasításaiban is.

2. Hasonlítsuk össze lőszerünk nagy távolságra vonatkozó ballisztikai görbéjét (pl. 300 méternél) a táblázat 300 méterre érvényes értékeivel.

3. Válasszuk ki a lőszerünkhöz legjobban illeszkedő ballisztikai görbe adatokat. A gyors szálkereszt-állításhoz a sztenderd gyűrű helyett szereljük be a megfelelő közvetlen beállító gyűrűt. Mindössze annyit kell tennünk, hogy meglazítjuk és kivesszük a felső recés tárcsa két, hatlapfejű csavarjait. Amint ezt megtettük, emeljük ki a recés tárcsát és cseréljük ki a gyűrűt. A gyűrű helytelen behelyezése lehetetlen.

 VTB

 

Melléklet:

image.php.jpg