Archer hőkamerák: Bizonytalan, mint a kutya vacsorája...

...bár azt is írhattuk volna, hogy stabil, mint Ukrajna! A legutóbbi FeHoVa-n két fiatalember kínálgatta az egyik közlekedő út közepén állva és egy vitrinre mutogatva a hangzatos nevű, de az Európában gyakorlatilag teljesen ismeretlen, ukrán hőkamera összeszerelő cég, a TVT Archer fantázia névre keresztelt hőkameráit. Talán ennek is köszönhető, hogy néhány érdeklődés érkezett rá, mit tudunk elmondani az eszközről?! Mivel mi sem ismertük a "márkát", kicsit utána néztünk, eszik-e vagy isszák?

logo.png
A nem túl nagy múltra visszatekintő ukrán TVT eszközei a FLIR 9Hz-es magjára épülnek. Bár a FLIR az egyik piacvezető, ez egy nagyon régi magjuk. A TVT-nél ezt "húzzák". Tény, hogy megbízható és olcsó, de legyünk őszinték, már erősen túlhaladott. A kamerák összeszerelési minősége elfogadható, bár erősen érződik rajta az a fajta "oroszosság", ami egy tank belsejében természetes, de egy Mercedes szalonba már az ajtón sem engednék be. Jól bevált, de átlagos minőségű optikákat használnak, mégpedig ugyan azokat, amiket a Pulsar is. Ez egy lényeges információ a vásárlónak, mivel pár százezres árszinten ezek az optikák kiváló választásnak minősülnek, azonban a lélektani, milliós határ fölé szaladva... hát, inkább erős, mint okos döntés.

Archer TMA-55 4.jpgOlcsó műanyagok, sorjás gumi. Ukrajnában elmegy. Pedig tanulhattak volna a Pulsartól, hogy kell a nyugati piacokra tervezni. Viszont a felhasználói kézikönyv már kifejezetten korrekt és itt is jelzik, hogy FLIR:

TMQ-19_7.jpg

 TMQ-19_8.jpg

 

Ugye az átmérő itt sem minden, ahogy a látható tartományban "üzemelő" távcsöveknél is van 8x56-os Delta és van a 8x56-os Leica is. No, meg van a különbség is! :) Nem véletlen, hogy a kanadai GSCI hőkamerái milyen elképesztő teljesítményre képesek, azonos átmérő és fókusz mellett. Tehát szerintünk az Archerek egyelőre erősen túlárazottak, amin vagy az árcsökkentés vagy egy erős, mindent elhitető marketing fog segíteni, ahogy ezt tapasztaljuk az élet számos területén. Higgyék el, működik! Ahogy mondani szokták, mindenre van madár! :)

TVT-office.jpg
A TVT-Thermal székhelye: "Thermal Vision Technologies LLC" Reytarska str. 25, Kyiv, 01034, Ukraine. Alább pedig a 20 éves multú, kanadai GSCI székhelye. Kitől vásárolna szívesebben többmilliós hőkamerát?

htmlimport_DSC_1575.jpg
Persze mindenki azt vásárol, amit akar. Nagyobb problémának érezzük a márkával kapcsolatban, hogy teljesen bizonytalan a háttere. Jelenleg Ukrajnában nem éppen stabil a helyzet. Szállítás, alkatrész utánpótlás, szerviz? Nyugtatgatni lehet a vásárlókat, hogy "ááá, nem lesz semmi gond...", de mi van, amikor mégis beüt a ménkő? Nem véletlenül nem kezdte meg egyik komoly, optikával foglalkozó cég sem az eszköz forgalmazását.

protests-06-kiev-463790105.jpg"Stabil" háttér.

Tehát, aki jelenleg bármilyen hőkamera vásárláson töri a fejét, maradjon a jól bevált, megbízható hátterű és ismert márkáknál, kereskedőknél. Márkák esetén a Pulsar, FLIR, GSCI, Armasight, ATN jó választás és nagyon jók a Dedal hőkamerái is, bár meg kell őket fizetni. A GuidIR-t szándékosan nem említettük, a katasztrofális üzemidő miatt.

VTB