Commgrade, mi van veled?

Ahogy Olaszországban szinte minden faluban gyártanak sörétes puskát, Magyarországon éjjellátó "szakértőből" van településenként legalább egy. Szokás szerint megy a kábítás, a mese és a mellébeszélés a témában. Gondoltuk, picit rendet raknánk a "kommersz" terén is a fejekben.

3453967.jpg

A Photonis CG vagy "Commercial Grade" cső a jelenlegi katonai képcső termelés egy mellékterméke. Katonai felhasználásra csak tökéletes cső kerülhet. A csövek ára nem véletlenül magas a mai napig. Drága a technológia, bonyolult folyamat során kerül előállításra a termék, nagy a "szórás" az elkészült csövek teljesítményében. Legfontosabbak a fényérzékenység (uA/lm), felbontás (lp/mm), a jel-zaj viszony S/N és persze a "kozmetika" sem utolsó (kis pontok a képen vagy hasonló "szemetek"). A kész termékeket a a csövekre megadott specifikáció szerint osztályozzák a minőség ellenőrzésen.

3453969.jpg

Jelenleg mintegy 20 mérési értéket jegyeznek. Ha a cső nem nem teljesít a megadott értékeken belül, "kommersz" besorolást kap. Akkor is, ha a fő paramétereket, mint a felbontás, a jel-zaj viszony, a fényérzékenység (azaz a vadászat szempontjából érdekes teljesítmény viszonylag jók). A kereskedelmi vagy "kommersz" besorolás leggyakoribb oka egyébként árnyalatok és/vagy kis fekete pontok jelenléte a képen. Ez teljesen természetes és nem hiba, gyakorlatilag  csak a kép "szépségét" befolyásolja, de a teljesítményt nem. Mivel ritka a tökéletes cső, ezért még a katonai specifikáció (Militarbildröhren) is megenged valamennyi fekete pontot, azonban itt a megengedett pontok számát, méretét és pozícióját határozzák meg pontosan.

3453971.jpg

Hogy milyen színű a látott kép, az sem attól függ, hogy egy cső "kommersz" vagy nem, hanem a felhasznált foszfor típusától (P22, P43, ONYX, stb.), amit a mellékelt képek szemléltetnek.

Tehát nem rossz a C vagy "Commgrade", de azért olcsó, mert közel sem tökéletes és néha bizony vannak vele problémák, a magukat teljesen megadó csövekig bezárólag. Akkor már sokkal jobb választás egy problémamentes Dipol 241 vagy Dipol 761!

VTB