Dipol újdonságok - II. rész. "Nagyágyúk"

Miután korábbi "Dipol újdonságok - I. rész." cikkünkben górcső alá vettük a Dipol újdonságainak egy részét, most jöjjenek az igazi nagyágyúk!

d753.jpg d753_6.jpg

Nyugodtan hívhatjuk szuper-kompaktnak a Dipol D753 éjjellátó céltávcsövet. Az újratervezett lencserendszernek köszönhetően körülbelül 20%-kal nagyobb kontrasztot értek el a Dipol mérnökei, így még később kell infravetőre váltanunk. Az eszköz 600g-s gyorsulás tűrése a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár .300 wby kalibereken is biztonsággal használható. 6 cm-es szemtávolsággal tudunk dolgozni a nagyítástól függően 3x / 78 dkg vagy 4x / 95 dkg készülékkel. A vékony szálkereszt precíz és kényelmes célzást tesz lehetővé minden távolságra.

d757_6.jpg d757.jpg

A 753-as valamivel masszívabb kollégája a speciális, Mil-Dot szálkereszttel szerelt Dipol D757 éjjellátó céltávcső. A nagyítástól függően 82 dkg vagy 99 dkg készülék 3x vagy 4x nagyítással rendelhető, Gen II+ vagy Gen III csövekkel szerelve.

 d841.jpgIgazán robosztus a megjelenése, de a tömege sem elhanyagolható a Dipol D841 éjjellátó céltávcsőnek, mely a mai trendeknek megfelelően beépített távmérővel rendelkezik. Talán ez az, ami indokolja a 1,38 kg-os tömeget, tehát a távcső könnyűnek nem mondható. A nagy tömeg talán jól is jön, ha komolyabb kalibereken használják, hiszen ez a modell is .300 wby-ig biztonsággal használható. A 600g / 6000J lövésállósági limit és az 5 cm-es szemtávolság okán nagyobb, erősebb kaliberekre nem javasolt a használata. Aki eddig azért bizonytalankodta el a lövést az éjszakában, mert nem volt biztos a távolságban, annak megoldást jelenthet ez az eszköz.

 tg-1_b.jpgA Dipol TG1-gyel máris melegebb vizekre eveztünk. A Dipol első és mindjárt kétszemes hőkamerája jól használhatónak ígérkezik. Az ár a kérdés, mivel a megadott paraméterek impozánsnak mondhatóak. A 384x288 felbontású érzékelő egy F75 objektívet kapott, ami 2,5x optikai nagyítást jelent. Az 2x és 4x elektronikus zoommal így 5x-ös vagy 10x-es nagyítást érhetünk el. Gépjármű 3,2 km-ről, ember és vad 1,5 km-ről észlelhető, 725m-ről felismerhető és 415m-rl már azonosítható avagy jó eséllyel bírálható, akár ködben is. A készülék tömege elfogadható, 1,2 kg. Érdekessége hogy 3 db CR123 elemről működik, 9V tápfeszültség szükséges.

ts-1_b.jpg

"Ha már lúd, legyen kövér!" - vallhatják a Dipolnál és akkor ennek a felfogásnak köszönhetjük a Dipol D71T hőkamera céltávcsövet is. Az F50-es germánium objektívvel szerelt eszköz optikai nagyítása 2,5x, ami 2x vagy 4x elektronikus zoommal akár 10x-esre is növelhető. Az eszköz képfrissítése extrém gyors, 50Hz, ami már mozgó vad elejtését is nagy biztonsággal teszi lehetővé. Több féle szálkereszt választható menüből, míg magához a készülékházhoz számos, ismertebb vadászpuska márkára való szerelék vásárolható. Nem csak a várható ára, de a a tömege is emberes: 1,35 kg. Valamit valamiért, ugye...

VTB