Lézer dióda beépítése utólag = Emisszióvesztés!

Korábbi, "Lézerdióda utólagos beépítése éjjelátókba" bejegyzésünkhöz kapcsolódóan még egy érdekességet érdemes megjegyezni. Nem csak a garanciavesztés és az esetleges beégések miatt ellenjavallt a gyári, LED alapú fényvető lézerre cserélése. Egy sokkal fontosabb oka is van annak, amiért totálisan szakszerűtlen minden ilyen beavatkozás.

UTOLAGOS-IR-LASER.jpg

Az átalakítás teljességgel szakszerűtlen és ellenjavallt. A gyártók az érzékeny eszközökbe szándékosan nem építenek be lézert és a külső, lézer alapú fényvetők használata esetén is mértékletes és óvatos használatra figyelmeztetnek.

A Dedal-NV és a Katod cég mérnökei az emisszióvesztés jelenségért írták le. Mostanra már több, utólagosan átalakított eszközről kiderült, hogy a gyári infravető LED-jének lézerdiódára való kicserélésével nem csak beégések keletkeztek egyes csöveken, hanem majd mindegyiken emisszió vesztés is mérhető. Ezt konkrétan azt jelenti, hogy a cső teljesítménye (fényerősítése) idővel sokkal kisebb lett. Jelentősen csökkent emissziós képességgel rendelkeznek az ilyen eszközök.

infra_utolag.jpgA készülékbe olykor-olykor ágról, levélről, les széléről, stb. visszaverődő lézer a csőnek olyan terhelést ad, aminek egyenes kihatása van a cső emissziós képességére. Az ilyen beavatkozást kérő vadásztársak gyakorlatilag azért fizetnek, hogy lassan, de biztosan tönkretegyék a készüléküket. Külső, megfelelő optikájú infravető használata a megoldás. Prémium eszközök esetén a Laserluchs infravetői ajánlhatóak kizárólag.

VTB