Éjjellátó, hőkamera: Birtoklása és használat

Már nem minősül bűncselekménynek a második vagy magasabb generációs éjjellátó kereső vagy céltávcső megszerzése, tartása és a vadászat során történő használata sem minősül orvvadászatnak, tehát szintén nem bűncselekmény.

Alább egy szakvéleményből idézünk, ami igencsak időszerű volt, hogy rendet tegyen a fejekben:

Szakmai vélemény a magasabb generációs éjjellátó eszközök birtoklásának és használatának büntetőjogi értékelésről.

Napjainkban gyakran felvetődik büntetőjogász szakmai körökben is vitás kérdésként a különböző éjjellátó eszközök problémaköre, különösképpen azok, amelyek második, harmadik vagy magasabb generációs, fegyvertávcsőként (is) használható eszközök. Az ilyen eszközök a vonatkozó jogszabályok alapján egyértelműen haditechnikai eszköznek minősülnek (amennyiben elsőnél magasabb generációs, és/vagy rendelkezik beépített szálkereszttel), és ezen eszközök, mint például a második és harmadik generációs éjjellátó céltávcsövek megszerzésének és tartásának a vonatkozásában tehát esetleg felmerülhetne a visszaélés haditechnikai eszközzel vagy visszaélés kettős felhasználású termékkel bűncselekmény elkövetésének a gyanúja.

Ez azonban az ÚJ Btk. alapján ugyanúgy kizárható, mint egyébként álláspontunk szerint az 1978. évi IV. törvény (korábbi Btk.) rendelkezései alapján sem minősült bűncselekménynek, a következő érvek alapján: a megszerzés, felhasználás, tartás stb. csak a tiltott haditechnikai termékek vonatkozásában minősül bűncselekménynek, egyéb haditechnikai termék vagy kettős felhasználású termék magánszemélyek általi megszerzése, birtoklása illetve használata nem bűncselekmény. Márpedig semmilyen éjjellátó eszköz nem tartozik a "tiltott haditechnikai termék" kategóriájába.

A teljesség kedvéért megjegyezzük, hogy orvvadászat sem valósulhat meg éjjellátó eszközök vadászat során történő felhasználásával, hiszen a Btk. 246.§ c) pontjában meghatározott tiltott vadászati eszközök között a háttérnorma nem említi az elektronikus optikai eszközt.

Összefoglalva a fentieket a második vagy magasabb generációs éjjellátó kereső vagy puskatávcső megszerzése, tartása nem minősul sem haditechnikai eszközzel visszaélésnek, sem kettős felhasználású termékkel visszaélésnek, tehát nem bűncselekmény. A vadászat során történő használata nem minősül orvvadászatnak, tehát szintén nem bűncselekmény. Mindezek ellenére teljes mértékben nem jogszerű a használatuk (még ha a birtoklásuk az is), hiszen a vadászat során történő felhasználás jogellenes magatartás, a vadászat rendjének megsértésének minősül, amely közigazgatási szankcióval sújtható szabálysértés, és akár a vadászati engedély bizonyos időre történő bevonásával is járhat.

Budapest 2014. január 22
Névtelen-2.jpg

Túllépi a jogszerű intézkedés kereteit az a rendőr, aki bármilyen, a gépkocsinkban vagy nálunk, hátizsákban, bárhol található éjjellátó vagy hőkamera eszköz felől érdeklődik. Ugyanis semmi köze hozzá. Ilyen esetekben figyelmeztessük, hogy szakszerűtlen intézkedésért másnap panaszt teszünk az illetékes katonai ügyészségen.

Bár Magyarországon valóban tilos tűzfegyverre éjjellátó vagy hőkamera céltávcső eszközt felszerelni, de ugyan ez a tiltás nem vonatkozik fegyver fődarabokra. Amennyiben a fegyverünkben nincs zárdugattyú (mert például a zsebünkben van), vagy pl. egy Blaser R93-ból, R8-ból a tár ki van véve, ami egyben az elsütő szerkezet is, onnantól az nem minősül lőfegyvernek, mivel nem lehet vele lövést leadni.

VTB