Itt van Amerika...

Ha nem is szó szerint, de a Bering Optics szármázását illetően. Persze valami furcsa oknál fogva, akarom mondani "-Hogy, hogy nem, elvtársak!", a Bering Optics is úgy amerikai, ahogy az ATN (és szinte minden éjjellátós gyártó). Magyarul orosz, családi tulajdonban van. Tegyük hozzá gyorsan, hogy ez egyben garancia is a minőségre! Első körben a Bering keresőtávcsöveit vesszük szemügyre, a célzóeszközökkel később foglalkozunk.

bering-optics-logo.jpg

Manufaktúra és sorozatgyártás

Családi cég ide vagy oda, nyilván a nagyobb mennyiségben fogyó Gen I / I+ készülékek itt is gyártósoron, sorozatgyártásban készülnek, gyakran más gyártók termékeivel együtt. A különbség az, hogy az éjjellátó tervező-fejlesztő mérnök-tulajdonos rendszeresen felügyeli a gyártást. Már a Gen I / I+ Bering termékek is kifejezetten híresek arról, hogy nagyon megbízhatóak, szinte nincs velük garanciális probléma, a II+ kategória számára pedig gyakorlatilag ismeretlen a garanciális meghibásodás. Ennek talán a fő oka, hogy a Gen II+ termékek a mai napig családi összeszerelésben maradtak. Szó szerint a tulajdonos család tagjai szerelik össze, állítják be és ellenőrzik a kész termék minőségét.

Bering-Optics-HiPo-www.vadasztavcso.hu.jpg

Átgondolt méretek

Szerényebb lehetőségekkel rendelkező vadásztársainknak jó szolgálatot tehet a hatalmas, 60-as (így fényerős!) objektívvel szerelt egyszemes HiPo 4,3x60 éjjellátó keresőtávcső. Míg a más gyártók hasonló modelljeinél az 5x objektívvel szerelt készülék 25x-ös fényerővesztést szenved a nagyítás miatt, addig a HiPO 4,3x60-nál ez csak 16x-os, tehát sokkal világosabb képet kapunk. Mivel a fiziki az elmúlt 20 évben sem változott meg, belátható, hogy nem érdemes nagy nagyítással gyakorlatilag "elsötétíteni" az alap csövekkel szerelt, belépő kategóriás éjjellátókat.

421.jpg

Egy kategóriával feljebb

Természetesen a Bering-nél is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni a Gen II+ modellekért. Szerencsére a felső kategóriában is visszaköszönnek a csövekkel jól összepárosított objektívek. A Gen II+os HiPo modell 4x50-es, míg a kétszemes Bering Ally 7B és Sryker modelleknél a jellemző méretek 3x82mm, 5x130mm, 6,6x166mm és a már komoly nagyítású 8x217mm. Nem túlzó a kijelentés, miszerint minden feladatra meg fogjuk találni a megfelelő Bering optikát!

A Bering helye

Mivel számtalan éjjellátót kínálnak a piacon, a vásárlók gyakran állnak tanácstalanul, melyiket is válasszák. Első generációs, kompozit házas készülékek esetén azt kell mondjuk, hogy már csak a 60-as objektív miatt is a Bering HiPo 4x60 viszi a prímet (és a prémet is, ha ügyes a vadász! :) ). A mi rangsorunk tehát a következő:

I. hely: Bering Optics HiPo 4x60
II. hely: Pulsar-NV
III. hely: Yukon Advanced Optics

A második generációnál más a helyzet. Sokkal osztottabb a piac, nagyon sok a jó minőségű termék, nehéz lenne az előzőhöz hasonló, egyértelmű rangsort felállítani. A Beringet mindenképpen az élvonalba soroljuk, további előnyként pedig a manufakturális összeszerelés, beállítás és minőség ellenőrzés szolgálhat. Számunkra például igen kellemes meglepetéssel szolgált a kompakt méretű, könnyen kezelhető, mégis hatalmas teljesítményű Bering OCELOT CS-6014 monokulár az 5x, katadioptikus objektívvel:

Ocelot 1.0x24 Gen 2+3 NV Monocular 2.jpg

Bering Optics honlap

 

VTB