Pulsar DN55 és DFA75 digitális éjjellátó előtétek céltávcsőre

Egy nagyon népszerű, céltávcsőre szerelhető éjjellátó családot alkotott az orosz-litván-fehérorosz Yukon Advanced Optics Worldwide cégcsoport Pulsar márkanéven a DFA 75, illetve DN55 személyében. Össze is keverik a két modellt rendszeresen a tisztelt vadásztársak vagy éppen nem tudják, hogy mi is a különbség!?

forward-dfa70-(02).jpg

A Pulsar DFA75 és a Pulsar DN55 típusjezések alatt gyakorlatilag ugyan azt az éjjellátót értjük, egy apró különbséggel. Míg a DFA75 néven árusított csomagolás nem tartalmaz, addig a DN55 jelzésű csomagokban találunk egy 10x32-es okulárt is, aminek a segítségével keresőtávcsőként is használhatjuk az éjjellátót. Tehát a bővített, DN55 csomagban található készülék így néz ki a felcsatolt okulárral, azaz 10x nagyítású éjjellátó keresőként:

forward_dn55_(01).png

Ha pedig céltávcsövön kívánjuk használni, az alábbiak szerint alakul az összeszerelés. Aki csak céltávcsövön használná az eszközt, annak elég lehet az alapverzió, a DFA75 is:

8064193.png

Persze olyan kicsi az árkülönbség (kb. 25 000 Ft), hogy talán érdemesebb a nagyobb, DN55 csomagot választani, amihez már csak egy, a használni kívánt céltávcső átmérőjének megfelelő szereléket kell választanunk. Szerelékek 42 mm, 50 mm és 56 mm méretekben, azaz a leginkább elterjedt céltávcsöveknek megfelelően érhetőek el.

Jelenleg a legbarátságosabb árú, céltávcsőre szerelhető eszköz remek képminőséggel és a digitális technikának köszönhetően olyan fejlett szolgáltatásokkal, mint például a precíz belövés vagy a vadászatok video felvétele.

Részletes technikai adatokat a gyártó (DFA75 és DN55) vagy a forgalmazó oldalán egyaránt találunk, így ezzel most nem foglalkoznánk ebben a bejegyzésben. Talán annyit érdemes még megemlíteni, hogy igen jó felbontással rendelkezik a készülék, 55 lp/mm-rel, ami legdrágább éjjellátók esetén is egy jó felbontásnak számít. Persze léteznek nagyobb felbontású eszközök is (64 lp/mm, 72 lp/mm), de az a csoport már egy egészen más árszínvonalat képvisel.

VTB