Vadász Távcső Blog

2016\10\22

Leica ER 6.5-26x56 LRS Magnum Ballistic

Berakattuk a Strelok Pro-ba -reméljük, hogy sokak örömére- a Leica ER 6.5-26x56 LRS hosszútávlövő céltávcső magnum kaliberekhez készült ballisztikai szálkeresztjét. Igor Borisov jó fej volt, 1 nap alatt elkészült a frissítés Androidra, hamarosan Apple-re is elérhető lesz.

leica-er-lrs-6_5-26x56-scope-b_1.jpg

Szerény véleményünk szerint az őz tarvad téli, válogató vadászatához (magyarul suta selejtezéshez...) jelenleg a legoptimálisabb ajánlat a szóba jöhető céltávcső / szálkereszt kombinációk közül ez a céltávcső. Egyrészt mert a prémium kategóriában a legjobb ár/érték arányú cső. Másrészt, mert metrikus torony van rajta és mi Európa legnagyobb részén szívesebben gondolkozunk cm-ben, mm-ben, mint például 1/4 MOA-ban. Harmadrészt, mert -szerintünk- nagyon jól eltalált osztású a szálkereszt, gyorsan és pontosan kompenzálható a lövedékesés a szükséges távolságon belül. Továbbá az esetenként azért fújdogáló szél esetén is alkalmas a kényszerű korrekcióra ez a szálkereszt. Alább egy .300 Winchester Magnum (7.62×67mm) kaliberű puska lőtáblájának elemei láthatóak SAX KJG-SR-re kidolgozva, a tulajdonos saját beállításai szerint:

screenshot_20161019-192947.pngTávolságmérés után nagyon gyorsan el lehet lehelyezni a vadon a kívánt becsapódási pontot, a torony állítása nélkül. Általában -főleg egy, akár kis mértékben is zavart területen- sok időnk nincs a tornyok használatára. Ahol jelentős suta túlsúly van, nagy számú kilövéssel és egyszerűen haladni kell, ott lőni kell, gyorsan, pontosan. A vadnak jár a jó lövés! Ez pedig nem azt jelenti, hogy egy kurta csövű 8x57-essel először "pörgős lábúra" lőjük szerencsétlen őzet, majd az egész határt felzavarva, nagy bőszen kitárazunk a menekülő, sebzett vadra, még szánalomra méltóbb eredménnyel.

Azonban alkalmas felszereléssel, megfelelő elméleti, valamint gyakorlati felkészültséggel és egészséges önkritikával az esetek nagy többségében nem fog gondot jelenteni a lőhetőre bírált példány szenvedésmentes terítékre hozatala.

VTB

Apple Android Leica Strelok Strelok Pro Leica ER LRS Leica ER LRS 6 5-26x56 Magnum Ballistic

2016\10\17

Swarovski Z8i, Zalaerdő, Magyarország

Jóleső, meleg szeretettel írnak Magyarországról a Swarovski Optik saját blogján. A Z8i céltávcső család egyik promóciós filmjének forgatása során szerzett a stáb nagyon pozitív tapasztalatokat.

jagdgebiet_01.jpg

Az alább is megtekinthető film egyébként parádésra sikerült! Elképesztő felvételek és hangulat, a vad, az erdő, a vadászat tradícióinak legmélyebb tiszteletével. Az egész filmen átüt, hogy ez nem csupán hatásos marketing fogás a Swarovski Optik részéről, hanem komolyan is gondolják. Itt nincs semmi hatásvadászat, csupán maga a vadászat. Egyébként, ha jobban belegondolunk, áttételesen a kompromisszumokat semmiben nem ismerő, megkérdőjelezhetetlen minőségre való törekvés is érezhető minden képkockán, ami a cég alapfilozófiája valahol. No, de nem akarunk botcsinálta filmkritikusként -azokat úgy is mindenki utálja! :)- zengedezni, következzék az említett reklámfilm:

Talán nem véletlen, hogy 2016 második felében a leggyakrabban eladott céltávcsövek a legfelsőbb kategóriában már a Swarovski Z8i termékcsalád tagjai közül kerülnek ki. Jelenleg a Swarovski Z8i termékcsalád adja vadász céloptikák kvintesszenciáját.

k15_z8i_2_3-18x56p_slp_offen.jpgAz objektív átmérőkhöz választott nagyítás tartományok, a tényleg forradalmi (szabadon fel-, és leszerelhető; akár egyedi értékekre gravírozott) ballisztikai tornyok, a jól átgondolt, számos és praktikus kiegészítő mondatják velünk mindezt.

accessories_1.jpgRégebben mindig azt mondtuk, hogy "német puskára, német távcső!". Most bevalljuk férfiasan, hogy úgy vagyunk vele, végül is az osztrákok is németül beszélnek! :-) Komolyra fordítva a szót, ami jó, azt el kell ismerni.

VTB

Swarovski Swarovski Z8i Zalaerdő Z8i Swarovski Z8i 1-x24 Swarovski Z8i 1.7-13x42 Swarovski Z8i 2-16x50 Swarovski Z8i 2.3-18x56

2016\09\29

Leica Noctivid - Sakk, matt?

Elképesztő minőségű keresőtávcsövet adott ki a Leica! Vegyük alapul 100 év tapasztalatát, adjunk hozzá kompromisszumokat kizáró tervezést, fűszerezzük high-tech anyagokkal, majd koronázzuk végtelenül precíz gyártással = Leica Noctivid

leica-noctivid-campaign-teaser-without-text-cinemascope_teaser-1200x470.jpgA Leica Noctivid a valaha készített legjobb keresőtávcső. Sakk és matt a konkurenciának?


Mind a lencse, mind a prizmarendszerek egy új, high-tech üveganyagból készültek. Nőtt továbbá a prizmák mérete, valamint az üvegfelületek is új formát kaptak. A teljes optikai rendszert optimalizálták. Szintén újak és hatékonyabban a felhasznált bevonatok. Valahol a fizika határán mozog most a Noctivid, ha csak nem pont ott van. Éjszakai vadles vagy madárles? Nem akadály! Igen jól lát erős szürkületben, fél vagy negyed Holdnál is!

blog-noctivid_outdoor_1024x1024.jpgBelenézve pedig egyszerűen lebilincseli a szemlélődőt! Mintha mindent három dimenzióban látnánk. Gyönyörű tiszta a kép, pengeélesek a körvonalak és mindez hihetetlen kontraszttal érkezik a szemünkbe. A színhűséghez kétség sem fér mindamellett, hogy egyúttal lenyűgöző brillancia jellemzi a Leica Noctividet. A fekete itt tényleg  fekete. Úgy tűnik, a Leicánál megoldották, hogy kizárják a képalkotásban részt nem vevő összes, zavaró fénysugarat. Hatalmas és egyenletes, valós 92% fényáteresztő-képesség a teljes hullámhossz-tartományban.

Fontos megjegyzés: A fényáteresztés önmagában nem jellemez egy távcsövet! Sok más tulajdonság együttesen határozza meg a látott kép minőségét, a képen látottak felismerhetőségét. Létezik számos, alsóbb kategóriás keresőtávcső, magasabb fényáteresztéssel (pl. Leupold Golden Ring HD - 93%) és hasonlóan kiemelkedő minőségű (Swarovski EL 8.5x42, 87,8%). A kép plasztikussága, a térérzet, a képélesség, a kontraszt, a brillancia, a látószög, stb. mind-mind fontos szempontok, csak úgy mint a távcső felépítése, építési minősége, kezelhetősége. Ezek optimális elegyéből és minőségéből áll fel a jó távcső. Soha ne feledjük el azt sem, hogy az árak alapvetően mindig tükrözik a készülékek minőségét, képességeit, tehát jó iránymutatásul szolgálnak.

A 19mm-es betekintési távolság is kényelmes, mindenki számára optimális. Gondoltak a szemüvegesekre is! A széles okulárok segítségével gyorsan rááll a szemünk a megfigyelni kívánt témára. A látómező kiemelkedő, bár ebben a távcső kategóriában ez el is elvárható. A 8x42-es Leica Noctivid esetén  7,7°, míg a 10x42-es Noctivid 6,4°-ot lát 100 méter távolságon. A fókusz egységesen 1,9m-től indul, ami külön szép teljesítmény szándékosan rövidebbre tervezett, ezért nagyon kényelmes súlypontú házban. Sokan nem szeretjük a "billegős" távcsöveket, itt nem kell ettől tartanunk.

20160820_112104-1024x576.jpgMég a szintén kifogástalan minőségű versenytársnál is jóval rövidebb. Kényelmes, nem "billeg".


A Leica a Noctivid-del egy optikai non plus ultrát alkotott. Ez a távcső minden környezetben és gyenge fényviszonyoknál is a maximális eredményt és élményt fogja nyújtani. A meghatározó jellemzők tökéletes egyensúlyával és a kivételes minőséggel mind szerencsésebb madarászok, mind a tehetősebb vadásztársak nagy kedvence lesz. Bár ebben a kategóriában soha nem az volt a kérdés, hogy mennyibe kerül, igazából meg sem illik kérdezni. Ha futja rá, had hozza a futár, ha nem, talán majd egyszer...

A Leica Noctivid már előrendelhető a www.vadasztavcso.hu Vadász Távcső Boltban!

VTB

 

Leica 8 x 42 Noctivid Performance Binocular

Prism Type Roof prism with phase-correcting coating P40 and HighLux-System HLS™
Magnification 8.0x
Objective Lens Diameter 42mm
Angle of View 7.7deg. (actual)
Field-of-View 443' at 1000 yd / 135 m at 1000 m
Minimum Focus Distance 6.2' / 1.9 m
Exit Pupil Diameter 5.2mm
Eye Relief 19mm
Interpupillary Adjustment 56 - 74 mm
Dioptric Correction ±4
Focus Type Center
Dimensions 124 x 150 x 68 mm 4.88 x 5.91 x 2.68 in
Weight 30.3oz (860g)

 

Leica 10 x 42 Noctivid Performance Binocular

Prism Type Roof prism with phase-correcting coating P40 and HighLux-System HLS™
Magnification 10.0x
Objective Lens Diameter 42mm
Angle of View 6.4deg. (actual)
Field-of-View 376' at 1000 yd / 112 m at 1000 m
Minimum Focus Distance 6.2' / 1.9 m
Exit Pupil Diameter 4.2mm
Eye Relief 19mm
Interpupillary Adjustment 56 - 74 mm
Dioptric Correction ̱4
Focus Type Center
Dimensions 124 x 150 x 68 mm 4.88 x 5.91 x 2.68 in
Weight 30.3oz (860g)

Leica Távcső Keresőtávcső Noctivid Leica Noctivid Legjobb keresőtávcső

2016\08\05

Sufni tuning vadásznemzet - Még hiszünk a mesékben?!

Mindent farag már a magyar, sőt: -Mindent is! :) Sufnituning nemzet vagyunk. Szereléket, lámpát, infravetőt, éjjellátót, hangtompítót, légpuskából kispuskát meg anyánk pi... izé hátsó felét, stb.  Miért lenne ez másképpen a vadászatban?

3_1.jpgAhogy a Ridley Scott 2013-as, a Jogász című híres filmjében is elhangzik "Nem hisznek a véletlenekben. Hallottak már róla, de még sose látták", (1:15-nél hangzik el a híres mondat). Amilyen állításokat néha hallunk, olvasunk a Bivalyb@sznádon, helyi-zseni által éppen feltalált, szalmából font, de világmegváltó, a Földet bevilágító, minden vadat a lesedhez csalogató infravetőkről, meg egyéb csodaszerekről, enyhén szólva is mosolyt csal az arcunkra. Főleg, hogy a hangzatos állításokon kívül más információ soha nem áll rendelkezésre, kivéve a Facebook! Na, az aztán a hiteles, hiszen 'megmondta az újság is! :-). Most komolyan, miért ilyen hülyék az emberek?

1_1.jpgNálunk nem divat nyelveket beszélni, sokan teljesen fogalmatlanok a világ más részeiről, ugyanakkor szeretnének hinni és eredményesebben vadászni. Fogalmuk sincsen róla, hogy ezeknek a "csodaszereknek" az olcsó alkatrészeit szépen összekukázzák a komák az világ elektronikus piacairól, összekalapálják a sufniban, "nevet" és "típusszámot" is adnak neki akár, nyomtatnak neki szép színes dobozt, borítót is akár és persze megy mellé az elképesztő duma. Ezeknek az eszközöknek persze -valami furcsa oknál fogva- soha nincs semmilyen specifikációja, semmilyen független szakértő intézet nem tesztelte, senki nem engedélyezte, garancia csak szóban van, a számla vagy pótalkatrész ellátás ismeretlen fogalom. Aki meg ráfaragott ezekkel, mélyen hallgat, vesz helyette gyári terméket és próbálja elfelejteni, hogy milyen hülye volt. Elmesélni meg nyilván nem nagyon fogja, csak a kereskedőknek szoktak panaszkodni -ahogy vadászboltok értékesítőitől megtudtuk-, amikor vesznek egy gyári eszközt a pórul jártak, okulva a történtekből. Az egy másik kérdés, hogy így sokkal drágább volt és megannyi bosszúság előzte meg. Nem, mintha kizárnánk, hogy vannak működő, használható, házi előállítású termékek! Azonban egyelőre koránt sem ez a jellemző.

2_2.jpgKülönösen igaz a barkács a szerelékek (nagyon óvnánk tőle mindenkit!), az infravetők és persze a fegyverlámpák terén. Pedig kivétel nélkül, egyik sem jobb semmiben a gyári, főleg prémium termékeknél, ami önmagában józan paraszti ésszel is belátható lenne. Mégis minden hónapban hallunk egy-két bepalizott, hülyére vett vadásztársról. Pedig ha csak abba belegondolnának, hogy súlyos oka van, hogy ezeket a barkácsolókat nem foglalkoztatja senki, egyik kereskedő sem áll velük szóba és kénytelenek a Facebook-on, apróhirdetési oldalakon, fórumokon osztani az észt, megmondani a tutit. Egyszerűen annyira nem egyenletes az egyébként sem túl jó minőség,  annyi a probléma a barkácsolt cuccokkal, annyira nem megoldott a javítás, pótalkatrész ellátás, hogy teljesen komolytalan az egész, úgy, ahogy van. Mindig beigazolódik a már ezerszer, unos-untalanig elmondott, örök igazság: "A drága az olcsó, az olcsó a drága!". Az vegyen csak bizonytalan eredetű, házibarkács műszaki terméket, akinél nem számít a pénz, nem érdekes, ha megy a kukába mert már az eladó sem érhető el hónapok óta vagy még igen, de sajnos nem tudott neked pótalkatrész venni még az általa egyébként "személyesen garantált" garanciális időn belül tönkrement készülékedhez, mert tankolni sincsen pénze, hogy a szomszéd faluban lévő postára átmenjen. A bringát meg már el kellett adni a múlt hónapban, mert akkor is volt egy garanciális hiba.

Azoknak ugyanakkor, akik próbálnak tényleg valami jót, jobbat, használhatóbbat tisztességesen összehozni, sok sikert kívánunk a munkájához! Azért azt se felejtsük el, hogy adott már ez a nép sok, nagy dolgot is a világnak!

VTB

vadász vadászat barkácsolás kontár mekkmester házi fegyverlámpák házi infravetők

2016\08\03

Minox DTC 450 szupervékony vadkamera

Szuper vékony vadkamera, nagy tudással, pici áron. Ezt tudja a Minox DTC 450, a Minox új, minössze 2,7 cm vastag  vadkamerája.

3541a2f2f7.jpgA sikeres DTC 400 modell utódja megnövelt felbontással és az esőnek, párának még ellenállóbb házba került. Jelenleg a legvékonyabb vadkamera, 2,7cm vastag csupán, így könnyen rejthető. A speciálisan kialakított kameraház jól illeszkedik bármilyen fa törzsére. Terep mintázata pedig szinte láthatatlanná teszi még nappal is.

Fontos tulajdonság, hogy a Minox DTC 450 kijelzője a kameraház elejére került! Így élőkép segítségével telepítéskor a kamera könnyen a kívánt területrészre állítható. A fedél alatt található kezelőgombok és az egyszerű, magyar menü segítségével a Minox DTC 450 gyorsan és könnyen állítható be.

f77ef5d91e.jpgA legújabb MINOCTAR objektív torzítástól mentes, kontrasztos képet szolgáltat. Nagy felbontás, természetes színek, részletgazdag felvételek. HD minőségű 10-60 másodperces videó felvételek rögzÍtésére is alkalmas a Minox DTC 450. A 15 méter hatótávolságú, nagyteljesítményű, láthatatlan infravörös vaku segítségével kiváló minőségű fekete-fehér felvételek készülnek. A Minox DTC 450 gyors, kevesebb mint 1 másodperces reakció időrek képes.

Akár 6 hónapig is üzemeltethető, beállítása egyszerű. A felvételek SD kártyára kerülnek, melyek a Minox DTC 450 beépített, 2"-os kijelzőn visszanézhetőek.

Masszív, vízálló burkolat véd az a nedvességtől, portól. Lakattal is rögzíthető.

Termék adatok:

 • Szuper vékony kialakítás, 2,7 cm
 • Magyar menü
 • MINOCTAR objektív
 • 12MP fotó
 • HD (720P) videó
 • Sorozatfelvétel (9 kép)
 • IR vaku (15m-es hatótáv)
 • Gyors reakció (kevesebb mint 1 mp)
 • Fél év üzemidő
 • Memóriakártya 32GB-ig
 • 2"-os TFT display
 • Jelszavas védelem
 • USB port
 • Állványcsatlakozó
 • Időjárásálló burkolat
 • Tartozék rögzítő kábel, USB kábel

A Minox DTC 450 szupervékony vadkamera már megvásárolható a www.vadasztavcso.hu Vadász Távcső Bolt-ban, mindössze 45 900 Ft-os bevezető áron.

VTB

Vadász Távcső Bolt vadkamera Minox www.vadasztavcso.hu Minox DTC Minox DTC 450 szupervékony vadkamera trail camera

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu