Vadász Távcső Blog

2017.aug.24.
Írta: Vadász Távcső Blog Szólj hozzá!

Yukon Photon RT - Új, digitális éjjellátó céltávcső család

Megjelent az eddig is töretlen népszerűségnek örvendő Yukon Photon digitális, éjjel (is) látó céltávcső család új generációja, a Yukon Photon RT. Még jobb, már mobiltelefon kapcsolat is van és nem lett sokkal drágább.

photon_rt_6x50_digital_nv_riflescope_15.pngMiközben habzó szájjal tombol az éjjellátók ellen 300-400, magát a hazai vadásztársadalomnak tartó és a többi vadászt (potom 64 500 fő, további vadászjeggyel rendelkezőt) minden döntésből kirekesztő, a valósággal mára minden kapcsolatot elvesztő jóember, addig sorban jelennek meg az újabb és egyre többet tudó éjjellátók. Üdvözlünk mindenkit 2017-ben! :) Például, most már a tényleg kedvező árkategóriában is megjelent a Yukon Photon RT-vel a mobil alkalmazásokkal való fotó és videó kapcsolat.

yukon_stream_vision_logo.pngA StreamVision alkalmazás elérhető Apple és Android készülékekre egyaránt, a készült fotókat áttölthetjük telefonunkra, tabletünkre vagy akár élőben is közvetíthetjük, amit látunk, akár a lövés pillanatát is.

Egyébként józan ésszel felfogni, amit ezek művelnek, nem igazán lehet. Pár éve minden korlátozást eltöröltek, tele vannak a vadászboltok éjjellátókkal, hőkamerákkal. Sokkal biztonságosabb a vadászat éjszaka, sokkal több a jó lövés, kevesebbet szenved a vad. A vadkár nyomás sem enyhült, egyre több a vaddisznó, a sakál, még inkább szükség van ezekre az eszközökre. Az a tapasztalat egyébként, hogy aki minduntalan hangoztatja, hogy ezek az orvvadászat eszközei, hogy ezekkel a technikákkal halomra lövöldözné bárki is a vadat, pusztán saját magából, a saját eddigi gyakorlatából indul ki, hiszen ő csak ezt tudja elképzelni. Vén, húsvadász komcsik, akik irigyek és/vagy saját maguktól is félnek, mert pontosan tudják, hogy mit műveltek anno. Persze mindig tisztelet a kivételnek. Lényeg a lényeg, elképesztő mennyiségű éjjellátó és hőkamera került a vadászokhoz az elmúlt években és most "érdekképviselet" címen mindenkiből bűnözőt próbálnak csinálni. Gyakorlatilag kérdés nélkül arcon pisikélve a tényleges magyar vadásztársadalmat. Akkor ne csodálkozzanak, ha a nagy többség meg kakikál rájuk!

photon_rt_6x50_digital_nv_riflescope_10.pngA 7 cm-es betekintési távolság az egyik legjobb a kategóriában, egyben nagy biztonságot ad. A lövésállóság 6000 J, ami megengedi .300 win vagy gyengébb .375 H&H használatát is akár. A 6-féle szálkereszt, 4-féle színben pedig több, mint elég. Elhagyták a még jól látható fényű, 780nm-es infravetőket és már 850nm-től indulunk, ami ragadozó gyérítésre és vaddisznóra tökéletes, szarvas azért erősebb fokozaton kiszúrhatja. Elérhető a láthatatlan, 940nm-es változat is, mindkét nagyítással.

Yukon Photon RT modellek:
Yukon Photon RT 4.5x42S - CMOS szenzor, 640x480 pixel, 850nm-es LED infravető, 200m lőtáv
Yukon Photon RT 4.5x42 - CMOS szenzor, 640x480 pixel, 940nm-es LED infravető, 140m lőtáv
Yukon Photon RT 6x50S - CMOS szenzor, 640x480 pixel, 850nm-es LED infravető, 280m lőtáv
Yukon Photon RT 6x50 - CMOS szenzor, 640x480 pixel, 940nm-es LED infravető, 180m lőtáv

Az eszköz továbbra is pofon egyszerű, a szokásos 30mm-es tubust kapjuk és 4 db ceruzaelemmel működik (vagy ceruza akkuval). Vegye, vigye, akinek tetszik, hiszen a birtoklása is csak akkor tilos, ha éppen be vagy írva és csak vadászterületen. 174 900 Ft-tól elérhető már.

VTB

KAHLES Helia 2017

Ha nem is volt sétagalopp -2 hónapot ült rajta a tisztelt hatóság...-, de végre elérhetőek normálisan a Kahles céltávcsövek újra a hazai vadásztársak számára. Nyilván minket elsősorban a Helia család tagjai érdekelnek, bár a Kahles összes terméke elmondhatja magáról, hogy minimum figyelemre méltó.

kahles_helia_news_500x400px.pngAmit mi kifejezetten szeretünk a Kahles termékeiben, hogy sallang mentesek. Tényleg semmi felesleges vagy értelmetlen, marketing szagú bizgentyű vagy szolgáltatás. Egyszerűen csak jók. Mégpedig elképesztően jók! Szoktuk hallani ezt a hülyeséget, hogy a Swarovski mögött a második vonal, de nem. Még csak bele sem szól a Swarovski a fejlesztésekbe, a Kahles a saját útját járja. Kb. azóta, amikor még csak ők gyártottak sorozatban céltávcsöveket, mert hogy ők a céltávcső gyártás úttörői. Aki nem tudta, annak jó reggelt!

kahles-riflescopes-kahles_logo-980x651.jpg

Igazából, aki "csak" vadászni akar, tehát semmi primadonnáskodás, nem kellenek soha nem használt nagyítások, sem speciális szálkeresztek, de kifogásmentes minőséget keres, az a Kahles-szel megérkezett. Arról is szót ejtve, hogy amennyire az elmúlt években elszállt a prémium szegmens árban, ahhoz képest szinte vicces áron vásárolhatunk elsőrangú, megbízható és hű társat vadászatainkhoz. A három, legnépszerűbb modell gyakorlatilag az összes, hazai feladat megoldására alkalmas, talán csak az őz tarvad téli, válogató vadászatára választanánk egy kicsit nagyobb nagyítással rendelkező céltávcsövet magunknak. Ez egyébként szintén lehet Kahles, hiszen a Kahles K624i nagyítása már mindenre megfelelő az Alföldön is.

VTB

Melyik is a jó hőkamera?

Mivel még mindig viszonylag új és drága eszköz a vadászatban, ezért sokan egyáltalán nincsenek tisztában vele, hogy mik a lényeges tulajdonságai egy hőkamerának, hogyan kell értelmezni ezeket és a megfelelő eszközt kiválasztani.

fokep.jpg

Tovább

Fotózás a lesen?

Ha valamit, ezt érdemes magunkkal vinni minden vadászatra. A természet számos, "akkor és ott" pillanata -egy ígéretes bak, egy komoly bika- válik megörökíthetővé keresőtávcsővel, spektívvel vagy akár céltávcsővel, a ma már egész jó képeket készítő mobiltelefonjainkkal és ennek az adapternek a segítségével.

55f02b37-96f7-4d0e-9be9-a2fb5f767986_sr970_300.jpg

Tovább