Sötétség a fejekben, sötétség a lesen

A legnépszerűbb keresőtávcső méret Magyarországon még mindig a 8x56-os, mintha kötelező lenne kizárólag ezt a méretet választani. Mintha szinte csak a huszonévesek vadásznának. Figyelem, a következő sorok alkalmasak lehetnek a nyugalom megzavarására!

brainless1.jpg

Ugyan ezer fórumon, kismilliószor el lett mondva, hogy az életkor előrehaladtával csökken a pupilla maximális mérete, tehát az 56/8=7mm átmérőjű, a távcsőből kilépő fénykúp csak a fiatalabbaknak megfelelő választás, az Istennek (már elnézést!) sem akarják a Tisztelt Vadásztársak megérteni. Ez olyan, mintha minden méretű anyához 13-as kulcsot akarnátok használni, dafke, csak azért is! Az a legaranyosabb, amikor kioktat valakit az egyszeri jäger, hogy márpedig ő a régi 8x56-osával a mai napig lát mindent. Miközben fogalma sincs róla, hogy mit nem lát. Honnan is lenne? Annál az egyszerű oknál foga, hogy nem látja! Mint amikor a szerencsétlen, egyszeri bányaló minduntalan nekimegy a falnak, de nem adja fel. "-Nem vak ez a ló. Bátor!" :)
525051620.jpgEgy átlagos 20 éves pupillája akár 7 (8) mm átmérőjű is lehet éjjel, ez 30 évesen már csak 6,3 mm körül van éjszaka, 40 éves korra pedig 5,5-6,3 mm-re csökken. Egy 50 éves vadásztársunk pupillája pedig jó esetben is 5 mm-re képes már csak kitágulni. Így leszünk szépen, lassan "szúrós szemű öregemberek", hiszen a tágulási képesség csökkenése folyamatos az öregedéssel. Legidősebb korunkban 2-2,5 mm körül lesz majd maximum. Az alábbi táblázat segítséget nyújt életkoronként a megfelelő méretű keresőtávcső kiválasztásához. Iránymutatásnak szánjuk. Mivel nem vagyunk egyformák, nyilvánvalóan lehetnek egyéni eltérések.



Látható, hogy a nem megfelelő méret használata esetén nem juthat be megfelelő mennyiségű fény a szemünkbe, mivel nemes egyszerűséggel nem fér bele. Ahogy öregszünk, egyre jobb minőségű keresőtávcső is kell tehát, hiszen az egyre kisebb átmérőjű objektíveken át érkező fénymennyiséget kell hasznosítanunk, egyre jobb minőségben, hogy tényleg lássunk is. Nem véletlen, hogy a legjobb márkák, legjobb keresőtávcsövei között nem is találunk 8x56-osat, hanem kifejezetten az idősebb korosztálynak leginkább megfelelő méretben készülnek (Kowa Genesis XD, Leica Noctivid, Leica Ultravid HD Plus, Swarovski EL). Sajnos, pont a minőségük okán ezek a legdrágábbak is, azonban szerencsés esetben anyagi lehetőségeink is nőnek az életkorral. Nézzük a jó oldalát -amellett, hogy végre újra látunk!-, elképesztő minőségű eszközökre tehetünk szert, amiket nappal is nagyon fogunk szeretni és egyre kisebb méretű, tömegű távcsövet kell magunkkal vinni.

leica-noctivid--binoculars-cuteway-view.jpgEgyáltalán mi kell ahhoz, hogy lássunk valamit? Például a tárgy és a közvetlen környezete közötti fényerősségkülönbség, azaz kontraszt. Márpedig ha az öregedéssel a retinára eső fény összege csökken, csökken a kontrasztérzékenység is. Következésképpen egyre jobb kontrasztú optikai kell, azaz megint eljutottunk az egyre jobb minőség szükségességéhez. Persze számos dolog befolyásolja egy optika, így az általa alkotott kép minőségét. Az üveg minősége, a bevonatok minősége, a belső fényút minősége (reflexiók, szóródás, prizma tulajdonságai, stb.), az építési minőség (precizitás) és ezek minőségének tartóssága. Nem megyünk most bele a témába ilyen mélységig, a többi már száraz fizika. A lényeg, hogy a megfelelő méret önmagában még nem minden.

Szürkületi érték

A szürkületi értéket egy egyszerű, matematikai képlettel számíthatjuk ki:

√(nagyítás x objektív átmérő) = szürkületi érték

Tehát a hazánkban közkedvelt 8×56-os keresőtávcsövek esetén: √(8×56) = √448 ≈ 21,16

  • 21,16 a szürkületi értéke a műanyag lencsés játéknak,
  • 21,16 a szürkületi értéke a Swarovski SLC 8×56 W B-nek,
  • 21,16 a szürkületi értéke a 8×56-os sörösüvegnek is.

A tényleges optikai teljesítményt a szürkületi érték nem írja le. A tényleges optikai teljesítményt az optikai elemek minősége, az általuk alkotott rendszer fontos tulajdonságai (fényáteresztés, kontrasztátvitel, brillancia, felbontó képesség, színhűség, stb.) fogják meghatározni, továbbá a gyakorlati példa kedvéért, hogy mennyire tiszta, azaz por-csapadék-ujjlenyomat-szúnyogriasztó-fegyverolaj mentes-e a távcsövünk külső lencséinek felülete.

Ahogy a sokat hangoztatott "szürkületi érték" sem fog neked bikát bírálni, amit boldog-boldogtalan ész nélkül hangoztat, azt sem tudván, hogy miről beszél. Bár már leírtuk x-szer ezt is, de Ismétlés a tudás édes anyukája.
20011001_p1.jpgAki a keresőtávcsövén spórol, megérdemli a sorsát. Az az igazi pénzkidobás! Az idő, az élmények és nyilván ezek anyagi vonzatainak is a pazarlása. Legdrágább ugyanis, ha értelmetlenül megyünk ki. Ha nem látjuk, ami ott van a szemünk előtt, mert éppen 13-as kulccsal akarjuk meghúzni a 6-os anyát. Erre a típusra mondják azt, hogy "inkább erős, mint okos...".

genesis44-isolated.jpgSzerencsés, aki igen, bár nyilván nem mindenki engedhet meg magának Leica vagy Swarovski keresőtávcsövet. Azonban nehezen hihető, hogy egy aktívan vadászó vadásztárs nem képes mondjuk egy kifogástalan minőségű és akár némi türelemmel, spórolással elérhető árú Kowa Genesis 44 vagy Minox HG megvásárlására. Elég, ha csak a sok, a vadászboltokban hirtelen felindulásból megvásárolt, értelmetlen és soha nem használt kiegészítők árát összeadná valaki. Vagy az értelmetlen kiülésekét, mert nem láttad, ami ott van, mert nem volt mivel. Egy jó keresőtávcső soha nem lesz pénzkidobás. Egy jó keresőtávcső leginkább csak ész, szándék, igényesség kérdése.

VTB