Swarovski Z8i belakva

A megjelenése óta írtak már róla mindenhol 1000x. Mi megvártuk, amíg kézbe fogjuk, de nem 5 percre, hanem hetekre. Megtörtént és tetszik. Nem kicsit. Nagyon! :)
200508_top.jpg

Eddig -legalább is ebben a ligában, ahol a három nagy (Leica, Swarovski, Zeiss) focizik- optikai vagy mechanikai minőségről zengedezni felesleges karakterpocsékolás volt. Lehetett egymáshoz hasonlítani őket, fedezhettünk fel -leginkább szubjektív- különbségeket, de abban mindig megegyeztünk, hogy ezek a legmagasabb minőséget képviselő, prémium optikák a csúcsmodelljeik esetén. Azonban, a Swarovski Z8i céltávcső család megjelenésével merőben más lett a helyzet.

web-z8i.jpgAz a "baj", hogy a Z8i annyira jól sikerült, hogy gyakorlatilag a prémium kategóriában -ha nem számít (számít? :-) ) az egyébként is minimális árkülönbség-, akkor csak és kizárólag a Swarovski Z8i az értelmes választás! Számos olyan innovatív megoldást hoztak be (fel-le szerelhető ballisztikai torony, okos kiegészítők tömkelege, saját értékekre gravírozott tornyok, stb.), amik teljesen személyre szabhatóvá teszik az eszközt. Ez nem csak üres marketing duma, hanem tényleg jól használható megoldások. Ezt pedig mindenki szereti, mert ez a hiteles!

swarovskiz8i.jpgEredetileg ez a cikk egy amolyan hagyományosan hosszúra szánt, mindent jól kiveséző blogbejegyzés lett volna, amit akkor illik megejteni, amikor valami új, jelentős megjelenik. Aztán teltek a hetek és lakva ismeri meg az ember a másikat alapon az lett a vége, hogy teljesen felesleges okoskodni, vesézgetni a nyilvánvalót. A Swarovski Z8i totálisan letarolta most a prémium vadász optikák piacát! Szerintünk egyelőre még kapni is csak azért lehet, mert uborkaszezon van és még mindenki valahol a hasát sütteti. Amint felébred a nép, jó eséllyel ki fogják pucolni a boltokat és várni kell majd rá.

Vannak ugyan a piacon más, nyolcszoros zoom átfogású céltávcsövek, de mindegyik gyártó kénytelen volt kompromisszumot kötni, senkinek sem sikerült az, ami a Swarovski Optik-nak a Z8i-vel. Erre -ha már vadászat- a legkiválóbb példa a Zeiss Victory V8 szériája, amely valós zoom átfogása közel nyolcszoros ugyan, de "kategória első" maximum a beépített lencsetagok számát tekintve lehetne, márpedig minden egyes, beépített lencse további és további fényveszteséget okoz. Legfőbb "tekintélyét" pedig a tömege adja. A sok, beépített üveg értelemszerűen túlzott tömeggel is párosul, ami szintén mínusz. Sőt, egyetlen másik gyártó sem használ 36 mm-es  tubusátmérőt, mindenki meg tudta oldani a kívánt mechanika elhelyezését 30mm-es, esetleg 34mm-es tubusban, a Swarovski ráadásul majdnem 20%-kkal könnyebben! Marad tehát az agresszív marketing, illetve a magyar vadászmédiumokban is rendszeresen megjelenő, erősen túlzó és hamis információkat feltüntető PR cikkek. Ez nem azt jelenti, hogy a V8 rossz lenne. Egyszerűen csak vannak nála (sokkal) jobbak.

Korábban -a 2016-os IWA újdonságok taglalásakor- még azt tanácsoltuk, hogy "Nyilván nem érdemes rohanni és a meglévő Z6i-t minden áron lecserélni Z8i-re", de be kell vallanunk, hogy tévedtünk. Érdemes, nagyon is! Bármelyik korábbi prémium optikának keressünk nyugodtan új gazdát, ha megtehetjük hogy Z8i-t vegyünk és van is igényünk a tényleg jelenleg a magasan legjobb vadász céltávcső családra.

20040304_p4_1.jpgSwarovski távcső tulajdonosok egyébként is jó, ha tudják, hogy a Swarovski -úgy tűnik- végleg kiszáll a közép kategóriából (Z4), meghagyja a Zeiss-nek (Conquest) és a Leica-nak (ERi), a jövőben pedig csak a legfelsőbb kategória számára gyárt. A Z6-Z6i széria ugyan megmarad, de az egyébként is prémium, viszont jelentős árcsökkenés várható ősszel vagy jövő év elején. Annál is inkább, mivel a jelenlegi hivatalos árlista alapján Z6i-t teljesen értelmetlen vásárolni a Swarovski Z8i mellett.

20040101_p1.jpgNagy sértődések majd a kereskedő-ügyfél kapcsolatokban várhatóak, hiszen fentiek ismeretében egy használt Swarovski Z6i beszámítási ára könnyen valahol az ezer-egy-kétszáz € környékén fog mozogni. Így múlik el a világ dicsősége...

20040302.jpgSzáz szónak is egy a vége, akár mennyire nem szeretünk ilyet leírni, jelenleg akkor is ez a helyzet. A Swarovski Z8i céltávcső család jött, látott, győzött. Mindenben jobb, mint a versenytársak termékei. Összességében pedig magasan, hiszen a sok apró fejlesztés, az innovatív megoldások mind egymást erősítik.

VTB