Legnépszerűbb keresőtávcsövek I.

Még ha sokan az "urak sportjának" is aposztrofálják a vadászatot, továbbra is meghatározó az eszközök ára a legtöbb vadász számára. Ezért a legnépszerűbb keresőtávcsövek is a kedvező árú, közép kategóriából kerülnek ki, mind a mai napig.

binos1.jpgMásrészt, azért gondoltunk egy újabb bejegyzésre a témában, mert állandó, folyamatosan napirenden lévő a kérdés. "Melyiket vegyem? Szerintetek melyik a jobb?" Csináltunk hát egy gyors áttekintést, de továbbra is igaz  -minden legenda, odamondogatás, kétes hátterű, fórumokon terjedő  "tesztek" ellenére,- hogy a piac egyszerű törvényei szerint az árak tükrözik a termék valós értékét, helyét a piacon. Különben eladhatatlan lenne. Persze a magyar ember mindig okosabb (-nak hiszi magát...), hiszen ez a tízmillió szakértő országa! :) Szaladjunk akkor végig az említésre érdemeseken, egy kakukktojással.

fomei_beater_7x50.jpgFomei, mert volt ilyen kérdés. Kezdjük mindjárt a kakukktojással akkor. Nem a távcsővel van a gond, hanem a fejekben. Még az újabb, üveglencsés távcsöveik fényáteresztése sem éri el a 80%-ot. Vadászatra ne használjuk. Általános célú, olcsó keresőtávcső, kezeljük a helyén a dolgot. Ugyan ez igaz a mindenféle neveken néha előkerülő, ilyen-olyan ömlesztet, kínai csodákra. A vadász keresők a már jól használható, mondjuk közép kategóriában a Yukon Point - Delta Titanium binokulárokkal kezdődnek és a Minox-ban, Kowa-ban, Steiner-ben, Fujinon-ban folytatódnak. Aztán megint szintet lépünk.

point.jpgA fehéroroszok Yukon Point családjának ára talán a legkedvezőbb, a nyilván szándékos "jó ár" árpolitikának köszönhetően. 2013-ban volt már róla hosszabb bejegyzés. Az azóta eltelt években tovább bizonyított. Kínai gyártás elvileg, de megbízható, bőven hozza azt a minőséget és teljesítményt, ami a kategóriában elvárható és tartogat praktikus megoldásokat a vadásztársak számára. Nyugodtan megveheted!

18-2344-thickbox.jpgA lengyel Delta Optical cég Titanium szériája kifejezetten kedvelt az középkategóriában. Kínai gyártás ez is, de tényleg jó, sokan is használják, minden fontos méretben elérhető és korrekt az ára. A garanciális háttere néha sajnos nyögvenyelős, a többiekkel ellentétben a legkevésbé sem rugalmasak és sokat kell várni, amíg történik valami. Próbált már ezen az importőr javítani, de van még hová fejlődni. Szóval, akinek éppen javításon van a Delta keresője, kitartás, előbb-utóbb biztosan visszakapja. A termék ettől függetlenül jó.

_dsc6838.jpgAmolyan arany középút a japán Kowa budget kategóriája, a Kowa BD XD széria. Különösen ajánlott, mivel a Kowa prémium minőségű keresőtávcsöveiben alkalmazott, legendás „PROMINAR“  XD lencsetagjaiból mindjárt kettő is került az új BD 56XD sorozat típusaiba. Prémium megjelenésű, nagyon szerethető keresőtávcső és az ára is nagyon kellemes a tudásához képest. Az összeszerelés Kínában történik itt is, azonban az XD lencsék japánok, tudomásunk szerint. Nyilvánvalóan rámentek a jó ár/érték arányra. Be is jött nekik.

minox_bv_8x56_web.jpgMindenképpen számolnunk kell a Blaser házi márkájával, a német Minox-szal. Konkrétan a Minox BV 8x56 BR egy igen kedvező árú, meggyőző teljesítményű, megbízható garanciális hátterű kereső. A hazai Minox vásárlók leggyakoribb választása. 30 év a garancia, amit egy tradicionális, német optikai cégnek el is lehet hinni. Picit talán drágább, mint a többi társa a középkategóriában, azonban cserébe egy német gyártású, kellemes fogású, nagyon jó minőségű optikát kapunk.

fuji7x50fmtr-sx2b.jpgFényáteresztésben a hazánkban kevéssé ismert, pedig kapható, japán Fujinon FMTR-SX keresőtávcsövei veretlenek hosszú évek óta. Ez tényadat, mért adat. A 7x50 fényáteresztése 97.9+/- 1.5%, míg a 10x50-es is  94.9+/- 3%-kal büszkélkedhet. Ennek az oka a hatalmas prizma, cserébe a távcső társainál méretesebb, nehezebb. Valamit valamiért. Lesen nem probléma. Ára is a helyén van. Megjelenése klasszikus, vadásziasnak is mondhatnánk a zöld, a távcsövet védő, egyben jó fogást is biztosító borítást. Gumiborítás nélkül is rendelhető, FMT-SX néven (a +R betű jelentése "Rubber coated", azaz gumi borítás. Az FMT-SX az alapmodell). A távcső további érdekessége, hogy fix fókuszos, nem kell (nincs is fókusz gyűrű) élességet állítani, hatalmas a mélységélessége, de a látószöge sem kutya. Hozzátesszük gyorsan, hogy ha az éles tartományt hátrébb akarjuk tolni (vagy éppen közelebb), akkor a dioptria korrekcióval tudunk még játszani. Még mielőtt valaki ezen keresők robosztus kivitelét kritikával illetné, megvan az oka. Ugyan is ezeket a távcsöveket professzionális használatra tervezték. Ütésállóak, vízállóak és nyomásállóak.

Itthon a legfontosabbakat ezzel fel is soroltuk. Említhetnénk még a Delta Optical többi kereső családját, sok van nekik, nem számottevőek a mi szempontunkból. A Steiner-t, a Bushnell-t, a Vortex-et, Leupold-ot, Optolyh-ot, 1-2 egyéb márkát, amik elérhetőek Magyarországon, de nálunk a Nikon is inkább fényképező. Igazából a futottak még kategória darabszámra a legtöbb, külön nem említett. Van köztük 1-1 kellemes példány, de általában akad jobb opció a felsoroltak között. A műanyag lencsés, "piacos" termékek pedig említést is csak azon a szinten érdemelnek, hogy messziről kerüljük őket!

Megjegyzés 1: A Delta Optical Extreme keresőtávcső családja nagyon hasonlít a Fujinon FMTR-SX szériájára. Egyszerűen lemásolták a kínaiak a kinézetet és más színű gumi borítást kapott. Azonban a belseje harmatgyenge a Fujinon binkokulárokhoz képest, inkább óvnánk tőle midenkit. Vadászatra semmiképp! Már a fényáteresztése is jó 15%-kal(!) elmarad a Fujinonétól, továbbá lényegesen jobban torzít a képe és a lencsék, prizma minősége sem ugyan az.

Megjegyzés 2: A Vortexet annak idején, főleg az agresszív Delta Titanium vadászfórumos gerillamarketing jegyében rettenetesen lehúzták, indokolatlanul. Illetve aki tette, annak nyilván megérte, hiszen egy másik márka importőre pénzelte. A helyén kell kezelni ezt a dolgot is. A Vortex (ahogy a Leupold és Bushnell keresők is) az "amerikai iskola" keresői. Ez nem azt jelenti, hogy rosszak, hanem azt, hogy mi mást várunk el Európában. Továbbá, mire ide érnek a tengeren túlról, már az áruk sem túl barátságos. Szóval kezeljük a helyükön a dolgokat. Létezik ugyan nálunk is (Sőt! Nálunk létezik csak igazán! :) ) az a bizonyos "ez vagy az egy sz@r" hozzáállás, de az semmi más, csupán az ostoba ember diszkrét "bája".


VTB