2016. IWA újdonságok

Lustaság, fél egészség! -tartja a mondás. Bár tudjuk, hogy nem ússzuk meg és illik beszámolni az IWA idei újdonságairól vagy legalább is a legfontosabbakról. Egyelőre címszavakban, plussz pár sorban, később kicsit talán alaposabban is, de nem ígérjük :)

banner-940_iwa-2016.jpg

Swarovski Z8i

Már tavaly is nyilvánvaló volt hogy a Swarovski előbb-utóbb lépni fog a talán legfontosabb céltávcső szegmensben, részben a Leica Magnus kihívására. Ez most az új, Z8i céltávcső család lett, amivel a Z6 / Z6i széria szerintünk véglegesen okafogyottá vált házon belül is, bár ezt nem mi döntjük el :).
20050804_p4.jpgA Z8i család gyakorlatilag ugyan úgy lefedi a teljes spektrumot, amire a vadászatok 95%-a során szükség van, csak a zoom már nem 6x, hanem 8x. Nyilván nem érdemes rohanni és a meglévő Z6i-t minden áron lecserélni Z8i-re, új puskára viszont mindenképpen számoljunk vele!

Leica Magnus i

A Leica nem érezte szükségét a zoom tartományok kiterjesztésének, maradtak a Magnus családnál bevezetett nagyítások, amik egyébként meg is oldanak mindent. Azonban tovább csiszolta, tökéletesítette a Magnus családot, ezt jelölik most a németek egy "i" betűvel. Finomítottak az elemcserén, nőt az elem élettartama, újratervezték a világító pont vezérlését és a pont is kisebb lett.
leica-magnus-i-emotional-1-cinemascope_teaser-1200x470.jpgMás az optikai rendszer hangolása, optimalizálták. Eddig sem volt vele semmi bajunk, sőt! Gyakorlatilag kikiáltottuk kedvencnek, nem véletlenül. Most itt egy még jobb Magnus.

Leica Visus i LW

No, igen! Lehet mondani, hogy a Leica egy új kategóriát is teremtett idén, céljuk szerint talán a "legfelsőbb körök" számára. A Visus egy rendkívül elegáns céltávcső család, amiben a klasszikus vonalvezetést ötvözték a legmodernebb technológiákkal. Kivételes, egyedi, míves vadászpuskákra illő választás lehet.
leica-visus-i-lw-teaser-2-cinemascope_teaser-1200x470.jpg

Leupold VX-3i

Ráncfelvarráson esett át a VX-3 széria is, ami gyakorlatilag meg is szűnik, illetve VX-3i néven egy nagyobb fényáteresztésű céltávcső családot üdvözölhetünk. A rendkívül hangzatos "Twilight Max Light Management System" elvileg maximalizálja a fényáteresztést a kék tartományban, mivel ennek a hullámhossz tartománynak a környékén a legérzékenyebb az emberi szem szürkületben. Van benne ráció.
_vx3i_4.png
Eddig sem volt baj a Leupoldokkal, sőt! Az élettartam garanciát vegyük náluk komolyan. Masszív, megbízható céltávcsövek, gyakorlatilag probléma mentesek. Nálunk az ára miatt inkább a VX-R széria népszerűbb. Mindegyik család jó választás. Személy szerint mi a VX-6 családot kedveljük jobban, de kinek a pap, kinek a papné...

FLIR Scout TK

Sok vadász számára elérhetővé válik a hőkamera keresőtávcső, amint beérkezik a termékből raktárra is a kereskedőkhöz, ugyanis +/- 200.000,- Ft körüli árat saccolunk neki. Ezzel sokszorosára fog nőni a hőkamerát használó vadászok száma, ami eddig jobbára csak a tehetősebbek (vagy takarékosabbak) kiváltsága volt. Nagy csodát nyilván nem kell várni a 160x120 pixel felbontású érzékelővel rendelkező kamerától, de a megjelenítés már 640x480 pixel méretű képernyőn történik.
flir-scout-tk-thermal-camera.jpgSzóróra, cserkelésre vagy vadkárban tökéletes eszköz lesz körbenézni, hogy van-e valami, jön-e valami. A minőségért -nevezetesen, hogy mi is az, ami jön?!- továbbra is mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ahogy mondtuk, csodák nincsenek! (Lásd pl. a tavaly óta terjedő, mobiltelefonhoz csatlakoztatható hőkamera izékék. Nem is értjük, hogy mit vártak tőle?! Persze, tudjuk, nőknek, vadászoknak mindent el lehet adni! :) ) A FLIR Scout TK viszont már egy tényleg használható és olcsó eszköz lesz az egyszeri jäger kezében.

Ennyi fért bele mára a tudomány és technika újdonságaiból, ahogy Kudlik Juli mondaná! :) Részletekkel később még jelentkezünk, ahogy ígértük. Továbbá harcolunk még egy másik, Pulsar Core FHD hőkamera előtét cikkel, amiben még jobban leszedjük a keresztvizet az eszközről. Sajnos!

VTB