Színesedő Pulsar hőkamerák

Feltuningolta kicsit a Pulsar a Quantum hőkamera keresőtávcső családját. Pulsar Quantum XD19S, Quantum XD38S, illetve Quantum XD50S típusjelzéssel gyorsabb képfrissítést, új funkciókat és már színes képet is kapunk a pénzünkért. Sok értelme nincs a színeknek a vadászatban, de legalább elmondhatják, hogy "fejlesztettek".

xd-s-series-2.jpg

Nem csak, az egyébként jól használható, összesen hatféle színskála jelent előrelépést. Jelentősen megnőtt a képfrissítés frekvenciája is. Míg a Quantum HD S széria 30Hz-en üzemel, az XD S kamerák már 50Hz képfrissítéssel dolgoznak. A látótávolságok nem változtak, bár eddig sem hagytak kívánni valót maguk után. Bármelyik kamera jól használható vadászaton, bár vadkárban vagy alföldekre, síkságokra inkább az XD38S-t vagy még inkább az XD50S-t javasoljuk.

xd-s-series.jpg

Szembetűnő változást az XD S-eken kívülről talán csak a színes logó és a készülékház tetején már nem egy sorban elhelyezkedő gombok jelentenek. Az alapvető funkciók nem változtak, viszont mindenképpen érdekes lehet, hogy már nem csak 2X-hetjük, hanem 4X nagyítást is használhatunk! Így az XD50S nagyítási tartománya az alap 2,8X-től a 11,2X-ig terjed. Kellemes, de azért tartsuk szem előtt azt is, hogy ez digitális nagyítás! Tehát nem lesz a kép részletgazdagabb, csak nagyobb. Az is igaz, hogy gyakran nagy segítség tud lenni és a szemet is sokkal kevésbé fárasztja egy nagyobb méretű kép látványa. Érdekesség még a távolság becslő funkció egy segédábra segítségével. Hasznos lehet a kikapcsolható kijelző, amikor is a kamerát nem, hanem csak a monitort kapcsoljuk ki. Csökkenti az energiafogyasztást, márpedig főleg télen, mindig kevés az akku :).

Az XD S széria belépője a Pulsar Quantum XD19S. Aki csak szórón vadászik, esetleg gyakran cserkel erdős területeken, ne is gondolkozzon másban. A fontosabb paraméterei a következőek:
thermal_imaging_scope_quantum_x19s.png

Nagyítás: 1.1x / 4.4x
Képfrissítés: 50 Hz
Detektálási távolság: 500 m
Látómező: 26.8 x 20.8° (horizontális x vertikális)

A középkategóriát a Pulsar Quantum XD38S képviseli. Valószínűleg most is ez lesz a legnépszerűbb, minden körülmények között jól használható darab. Szórón nyilván kiváló és jobb eredményt adó, mint az XD19S, de akár vadkárban, már bírálatra is alkalmas darab:
thermal_imaging_scope_quantum_xd38s.pngNagyítás: 2.1x / 8.4x
Képfrissítés: 50 Hz
Detektálási távolság: 950 m
Látómező: 14.4 x 10.8° (horizontális x vertikális)

A csúcsmodell a Pulsar Quantum XD50S egyértelműen. Vadkárban, nagy távolságok lefogására, alföldi vadászoknak ez a tökéletes választás. A nagyobb nagyítás azonban lényegesen kisebb látómezőt is jelent. Így gyakran cserkelő, vagy nem csak szórón lesvadászó vadásztársaink fárasztónak fogják tartani, hogy nagyon körül kell vele nézni. Bár nagyot nagyít, de így nagyon pici részt fed csak le, sokat kell vele "tekeregni":
thermal_imaging_scope_quantum_xd50s.pngNagyítás: 2.8x / 11.2x
Képfrissítés: 50 Hz
Detektálási távolság: 1250 m
Látómező: 11 x 8.3° (horizontális x vertikális)

A nagyobb tudás magasabb árat is takar, bár még mindig a bőven megfizethető hőkamerák közé tartozik a Pulsar bármelyik terméke, míg ebben a szegmensben is gyakorlatilag magasan viszi a pálmát. A sorozat legkisebb tagja, a Pulsar Quatum XD19S 630 000 HUF ajánlott áron, a Pulsar Quatum XD38S 930 000 HUF ajánlott áron, míg a Pulsar Quatum XD50S 1 050 000 HUF ajánlott áron kerül majd a boltokba.

VTB